Αθλητισμός

Θερίζοντας... θύελλες στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Πολύ ξινή η αποκαλούμενη περίοδος της «εξομάλυνσης», τείνει να πάρει τον χαρακτηρισμό της «ανωμαλίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα γεγονότα βίας στα γήπεδα και μάλιστα με πρωταγωνιστές το καλύτερο «είδος» του πρωταθλήματος, που επί χρόνια ξεχώριζε ως ποιότητα, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές, αποτελεί δυσοίωνο γεγονός.

Ο τελικός του κυπέλλου και το ματς ΠΑΟ-ΠΑΟΚ στα πλέι οφς, έχουν δώσει απτό δείγμα γραφής, για μελλοντικά χειρότερα που έρχονται στο ποδόσφαιρο, αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι στα όσα «παίζονται» στις ιδιοκτησίες των μεγάλων ΠΑΕ, στη ΠΔΕ της ΕΠΟ και στην Πολιτεία, που έχει για τα καλά αναμιχθεί είτε με τις επιλογές της στη σύνθεση της προσωρινής διοίκησης, είτε παίρνοντας το μέρος κάποιων πλευρών από τους αποκαλούμενους «Big4». Η πολιτική δεν χωράει ως κομματική συμπεριφορά στο ποδόσφαιρο, διότι παράγει μόνο αρνητικά φαινόμενα. Φαντασθείτε να τσακώνονται οι πρόεδροι π.χ. για τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη και να τους ακολουθούν οι φίλαθλοι στα παιγνίδια με πανό κομματικών συνθημάτων. Θα πείτε απαγορεύεται, και θα συμφωνήσουμε, όμως πως επιτρέπεται θεσμικά να το χρησιμοποιούν με την τεράστια επιρροή τους και απροκάλυπτα κάποιοι πρόεδροι;

Μην παραξενεύεται κανείς για όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα. Είναι μια ροή που δεν εκπλήσσει, αφού μιλάμε για παράγωγα νοοτροπιών και τακτικής που ακολουθείται από καιρό στο όνομα της «εξυγίανσης» που ο καθένας πιστοποιείται ότι το εννοεί προς το δικό του συμφέρον. Απλά αλλάζει το στάδιο έκφρασης καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που θερίζονται οι θύελλες, από τους ανέμους που έχουν σπείρει όλοι τους.
Ο Ολυμπιακός από την πρώην «μονοκρατορική» αντίληψη και την αλαζονεία ως απόρροια αυτής, βρίσκεται μπλεγμένος με ιστορίες που άφησε να κυλούν απρόσεχτες.
Ο Παναθηναϊκός εμπότιζε επί χρόνια το εσωτερικό του με ιστορίες «παράγκας και όραμα» μαζί με τις «Δίκες» καθιστώντας ακόμη και παίκτες του καχύποπτους για ότι κινείται. Πόσο μάλλον τους πιστούς φιλάθλους που απολαμβάνουν μπύρες από τη Θύρα 10.
Η ΑΕΚ επιστρέφοντας στην Σούπερ Λίγκα, έχει λιγότερη νωπή προϊστορία σε όλα αυτά, αλλά έχει μερίδιο επιρροής στα τωρινά και «δοτά» κέντρα αποφάσεων, και μερίδιο ευθύνης από την επικρότηση ενεργειών του «υπουργάρα».
Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν που εμφανίσθηκε αρχάγγελος της κάθαρσης έχει κάνει το λάθος να θεωρεί εαυτόν φορτωμένο με ένα τεράστιο κουτί απωθημένων από το βαθύ έως το ρηχό παρελθόν. Είναι και επικίνδυνο να παίζει το παιγνίδι Βορρά-Νότου, σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα και όσα συμβαίνουν γεωπολιτικά στην περιοχή.

Η Πολιτεία από τον οποία πολλοί περίμεναν κάτι καλύτερο, έχει απογοητεύσει με τις κινήσεις της στο ποδόσφαιρο. Και μόνο που επιλέγει να προωθεί πρόσωπα που φέρεται να έχουν πλειοδοτήσει στη χειραγώγηση των ψήφων των Ενώσεων, δίνει το στίγμα των ελατηρίων. Φευ…

Σχόλια