default-image

Με «καυτή» ατζέντα στη FIFA Βασιλειάδης και ΕΠΟ

Ποδόσφαιρο
Με «καυτή» ατζέντα στη FIFA Βασιλειάδης και ΕΠΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα (18/5) είναι η κρίσιμη συνάντηση στη Ζυρίχη ανάμεσα στον Γιώργο Βασιλειάδη, μέλη της ΠΔΕ (Δρόσος, Φιλιππούσης) και αξιωματούχους της FIFA για όλα τα "καυτά" και ανοιχτά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδοσφαίρου και χρήζουν λύσης, ώστε να μπει επιτέλους σε καθεστώς κανονικότητας και ηρεμίας.

 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού πάει με συναινετική διάθεση και σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλει να ανοίξει "μέτωπο" με την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πει σε όλα "ναι", ό,τι και αν ειπωθεί από την άλλη πλευρά, εντούτοις θέλει να επιστρέψει με λύσεις για τα ελληνικά ζητήματα. Άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο.

Μπορεί ο ίδιος να μην ήθελε να ανοίξει τα χαρτιά του αυτές τις ημέρες, ούτε και να πει πολλά αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση με την γενική γραμματέα της FIFA, Φατμά Σαμουρά, η οποία έχει αναλάβει τον ελληνικό "φάκελο", πάντως έχει συγκεκριμένη ατζέντα.

Χθες (17/5) υπήρξε προπαρασκευαστική συνάντηση της προσωρινής διοίκησης της ΕΠΟ με τους τεχνοκράτες της FIFA, ώστε να ετοιμαστεί η συνάντηση με τον υφυπουργό, αφού θα του ζητηθούν συγκεκριμένα πράγματα.

Βασικό θέμα συζήτησης είναι το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία χρειάζεται εκλογικό νόμο, τον οποίον δεν διαθέτει αυτή την στιγμή, άρα πρέπει να νομοθετήσει η Πολιτεία. Θα πρέπει να γίνει απενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Ορφανού και για να συμβεί αυτό, ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση του νόμου Κοντονή στο κομμάτι αυτό. Από την σημερινή συνάντηση, θα κριθεί το πότε θα πάει η Ομοσπονδία σε εκλογές και το εάν οριστικά θα τα καταφέρει για το καλοκαίρι.

Επίσης, "αγκάθι" είναι το καταστατικό της ΕΠΟ, καθώς για να αλλάξει το καταστατικό, πρέπει πρώτα να γίνει καταστατική συνέλευση. Για να συμβεί όμως και αυτή, χρειάζεται πάλι εκλογικό σύστημα. Η FIFA θα ζητήσει την εναρμόνιση της ελληνικής αθλητικής νομοθεσίας με το καταστατικό της ΕΠΟ, ειδικότερα στο θέμα που αφορά στον τρόπο τέλεσης των εκλογών και την αναβολή αγώνων ή διοργανώσεων ως έσχατο μέτρο και εφόσον έχουν ληφθεί αλλά μέτρα όπως τέλεση αγώνων χωρίς θεατές.

Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα προς συζήτηση είναι η διαιτησία, με τον Γιώργο Βασιλειάδη να επιθυμεί να μην έχει σχέση εξάρτησης από τις Ενώσεις, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η πολιτική ηγεσία της χώρας θεωρεί ότι κάνει ζημιά στην διαιτησία η εξάρτησή τους από τις ΕΠΣ που μπορεί να τους ανεβάσει και να τους... κατεβάσει κατά το δοκούν. Έτσι, λοιπόν, στόχος είναι οι διαιτητές να ανήκουν στην Ομοσπονδία και όχι στις Ενώσεις. Για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, οι διαιτητές θα εξακολουθούν να ανήκουν στις Ενώσεις τους. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο η FIFA είναι διατεθειμένη να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από 'κει και πέρα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα όπως τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και οι τακτικοί δικαστές. Ο κ. Βασιλειάδης δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ό,τι χρειαστεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο και πάει με διάθεση συνεργασίας και σύγκλισης. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και τι θα ζητηθεί από την πλευρά της παγκόσμιας Ομοσπονδίας προς τον ίδιο.

 

Πηγή: www.sport24.gr

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News