default-image

Με Μιχάλη Τζιράκη το κύπελλο της ΑΕΚ το 1983 (video)

Ποδόσφαιρο
Με Μιχάλη Τζιράκη το κύπελλο της ΑΕΚ το 1983 (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ του 1983, είχε ζήσει τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου ως ποδοσφαιριστής της «Ένωσης» ο Μιχάλης Τζιράκης, έχοντας περάσει στο παιγνίδι στο 65΄στη θέση του Καραγκιοζόπουλου, κι ενώ υπήρχε μεγάλη πίεση από τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Η ΑΕΚ προηγούταν 1-0 με γκολ του Μαύρου στο 27' και κέρδισε 2-0 με πολύ ωραίο γκολ του Βαγγέλη Βλάχου στο 80΄ που «καθάριζε» το παιγνίδι. Η συμβολή του Ηρακλειώτη ποδοσφαιριστή στον περιορισμό του Κούδα, είχε χαρακτηρισθεί πολύ σημαντική.

Αυτή ήταν η σύνθεση: ΑΕΚ (Χέλμουτ Σενέκοβιτς) : Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

Στις 29 Ιουνίου του 1983 ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναντιούνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έγινε, στο νεόδμητο τότε, ΟΑΚΑ, παρουσία σχεδόν 73.000 φίλων των δύο ομάδων

Στον τελικό κείνο ΑΕΚ  ο ΠΑΟΚ συναντήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά στο κύπελλο (τις τρεις προηγούμενες είχε προκριθεί ο ΠΑΟΚ), αλλά και 5 χρόνια μετά τη νίκη της ΑΕΚ στον τελικό του 1978. Η "Ένωση" στην πορεία της προς τον τελικό απέκλεισε μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 2 νίκες στον προημιτελικό και τον Ηρακλή δύσκολα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ στον ημιτελικό. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ απέκλεισε μόνο μία ομάδα Α' εθνικής, την υποβιβασθείσα τη χρονιά εκείνη Ρόδο (ημιτελικός). Νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με εντυπωσιακή εμφάνιση στην παράταση.

Ο τελικός έγινε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο και ήταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που διεξήχθη στο στάδιο αυτό, καθώς είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της εθνικής ομάδας. Εκεί η ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου κερδίζοντας με σκορ 2-0, ενώ θα έπρεπε να περιμένει άλλα 13 χρόνια μέχρι να το ξανακατακτήσει. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Θωμάς Μαύρος που σημείωσε 12 γκολ.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ (1983) ΑΕΚ - ΠΑΟK 2-0

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News