Αθλητισμός

Πνεύμα από την Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητισμού!

Είναι φορές που προγραμματίζεται κάτι τυχαία και συμπίπτει με την επέτειο που μπορεί να υπηρετεί. Είναι τυχαίο; Μάλλον δεν είναι! Η εκδήλωση χθες στη Νεάπολη για τον 4χρονο Γιώργο μας με την παρουσία των «αστέρων», συνέπεσε με την «Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη»!

Ένα αληθινό μήνυμα για το ιδεατό που δεν συναντάται συχνά στην πράξη, τιμούσε όλα όσα πρεσβεύει η 6η Απριλίου που ανακήρυξε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2013,προκειμένου να επιβεβαιωθεί η συμβολή του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, την ανθρώπινη ανάπτυξη, τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον ειρηνικό κόσμο.

Το πεδίο δράσης του αθλητισμού είναι επιβαρυμένο από το κυνηγητό του κέρδους και οι εκτροπές του έχουν επηρεάσει βαρέως το ιδεώδες του. Μπορούμε όμως να το ξεχάσουμε τελείως, ως ανθρωπότητα, επειδή κυριαρχεί το συμφέρον και η σκοπιμότητα; Το προτιμότερο είναι να το διατηρούμε και να το τιμούμε, όσο κι αν δεν είδαμε την ευαίσθητη κινητικότητα των αθλητικών μας φορέων για να θυμίζουν στον κόσμο ότι «έχουμε ξεφύγει τελείως από τον δρόμο και αυτής της αλήθειας», παρά την κοινή παραδοχή της τεράστιας εμβέλειας και επίδρασής του στην καθημερινή ζωή.

«Ο αθλητισμός έχει γίνει μια παγκόσμια γλώσσα, ένα κοινό παρονομαστής που διασπά όλους τους τοίχους, όλα τα εμπόδια. Είναι μια παγκόσμια βιομηχανία της οποίας οι πρακτικές μπορούν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις. Πάνω απ 'όλα, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόοδο και την ανάπτυξη», είχε δηλώσει ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όταν υπέγραφε τη διακήρυξη.

Αυτή είναι, πράγματι, η ουσία, την οποία επέκτεινε μέσα από βαθυστόχαστη διατύπωση ο ειδικός σύμβουλος για τον Αθλητισμό του ΟΗΕ Γουίλφρεντ Λίμκε:

«Ο αθλητισμός  έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώνει τα άτομα και να φέρνει τις ηθικές αξίες του ατόμου στο προσκήνιο. Που μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη μεταφορά δεξιοτήτων ζωής και επικοινωνίας χρήσιμες, να ενθαρρύνουν τα μηνύματα για σημαντικά θέματα, οδηγώντας έτσι την κοινωνική αλλαγή.  Αυτός ο εορτασμός στο διεθνές ημερολόγιο, είναι ως καταλύτης για την περαιτέρω προώθηση της αξίας του αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη».

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές «παγκόσμιες ημέρας», μένουν ως στερεότυπα μπαίνοντας σε μια ρουτίνα, που δεν εκφράζει την τάση ακόμη για την συνάντησης του καθαρού σκοπού με την πράξη, αλλά όσο υπάρχει μια μικρή φλογίτσα αναμμένη, υπάρχει ελπίδα για φως στο μέλλον. Φαντασθείτε να μην υπήρχε κι αυτή η φωτεινή ενθύμηση του ρόλου του αθλητισμού στη ζωή μας…

Οι πρεσβευτές του ωφέλιμου για την κοινωνία πάντα υπάρχουν!

Στ. Μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια