default-image

Ο Νικολάντος Λεμονής, μορφή Ηροδότου και ΟΦΗ

Ποδόσφαιρο
Ο Νικολάντος Λεμονής, μορφή Ηροδότου και ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν αρχές της δεκαετίας του '50 όταν ένας γεροδεμένος πιτσιρικάς από την Αλικαρνασσό ξεκινούσε προπονήσεις με τον Ηρόδοτο! Στα 12 του χρόνια ήδη είχε δείξει το τεράστιο ταλέντο του και ήταν θέμα λίγων χρόνων για να φτάσει στην πρώτη ομάδα! Αλλά και ο Ηρόδοτος κάποια στιγμή δε "χώρεσε" το ταλέντο του Νίκου Λεμονή!

Ένας παίκτης που χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια και έπαιζε σε όλες τις θέσεις-εκτός από τερματοφύλακας-ήταν ξεκάθαρο πως δε θα αργούσε να φτάσει στη μεγάλη κατηγορία!

Και μάλιστα έκανε κάτι απίθανο για την εποχή! Από ομάδα της επαρχίας που δεν έπαιζε Α΄Εθνική, βρέθηκε στην πρωταθλήτρια Ελλάδος της περιόδου 1962-1963 ΑΕΚ! Δυστυχώς σαν επαρχιώτης δεν άντεξε κάποια πράγματα και έφυγε χωρίς να σκεφτεί τη δόξα και ... τα καλά για την εποχή χρήματα!

"Όταν έφυγα από τον Ηρόδοτο δεν πήρα ούτε δραχμή από αυτά που έδωσε η ΑΕΚ" μας λέει και συνεχίζει χωρίς ανάσα:

Η ΑΕΚ και τα χρήματα που πήρε ο Ηρόδοτος: "Ήταν το 1963 και για κείνη την εποχή έδωσαν 170.000 όταν ο Σιδέρης τότε έπαιρνε 12.000! Δεν πήρα δραχμή! Έπεσα σε μια ΑΕΚ πρωταθλήτρια με παίκτες σαν τον Νεστορίδη, τον Παπαιωάννου και τον Σταματιάδη! Μετά από ένα φιλικό με τη Χάποελ του Ισραήλ που πήγα καλά ήρθε ο Νεστορίδης και μου λέει Λεμονή πήγες καλά! Αν παίζεις ομως εσύ δεν θα παίζω εγώ! Τρελάθηκα και σηκώθηκα κι έφυγα! Μου έλεγε ο προπονητής της ΑΕΚ σε θέλω και γω δεν γυρνούσα", μας λέει και συνεχίζει με δυο παράγοντες που δε θα ξεχάσει ποτέ:

Αυτοί με έφεραν στον ΟΦΗ:  "Όταν ήρθε ο ΟΦΗ στην Αθήνα για να με πάρει από την ΑΕΚ με παράγοντες σαν τον Μαθιουλάκη και τον Τσελεπάκη, εγώ περιμενα να....ξεκαρφώσουν το δελτίο μου από τον τοίχο!

Λέει ο πρόεδρος της ΑΕΚ: Εμείς δώσαμε 170.000 για να τον πάρουμε και με ένα φιλικό ζήτησε να φύγει! Τελικά τα έδωσε τα χρήματα ο ΟΦΗ και αφού από την ΑΕΚ τσέκαραν την επιταγή(!) με έδωσαν! Πιο πριν μου είχαν πει να πάω στο Αιγάλεω για να πάρουν τον Σταυρόπουλο, δε δέχτηκα και τους τον πήρε ο Ολυμπιακός! Έκανα διπλό κακό στην Ένωση σύμφωνα με τους ανθρώπους της αλλά αφού πήραν πίσω τα χρήματα που είχαν δώσει εγώ έφυγα και κατέβηκα ήσυχος στον ΟΦΗ"!

Η πρόταση του Ηροδότου...δεν ήρθε: Στον Ηρόδοτο η τότε διοίκηση δε συγχώρεσε στον Λεμονή που πήγε στον ΟΦΗ:

Ο κοσμος στην Αλικαρνασσο δεν έπαψε να με αγαπάει και του έλεγαν πως είχα σχέδιο να πάω στην ΑΕΚ για να φύγω αμέσως για τον ΟΦΗ! Δεν ήταν έτσι! Εγώ είχα πάει με όνειρα στην ΑΕΚ αλλα σας εξηγησα! Αφού γνώρισα μεγάλες χαρές στον ΟΦΗ σαν αρχηγός, ανεβηκαμε Α΄Εθνική για πρώτη φορά σαν ΟΦΗ και έπαιξα και εκεί, έφυγα μόνος μου για να μη με πουν μεγάλο και γέρο! Ένα μήνα ήμουν σπίτι μου και περίμενα τον Ηρόδοτο! Ήθελα να πάω εκεί για να μη μπορεί κανείς να πει ξανά για μενα! Να παίξω χωρίς χρηματα! Δε μου έγινε καμια κρούση αν και ημουν μέσα στην Αλικαρνασσό! Τότε ήρθε ο Αγιος Νικολαος μου έκανε μια καλή πρόταση και αφού πήγα από τον Ηρόδοτο η τότε διοίκηση είπε πως ο Λεμονής μας την έκανε πάλι! Εγώ αγαπώ το ίδιο ΟΦΗ και Ηρόδοτο! Τις ομάδες και την ιστορία τους! Αν κάποιοι άνθρωποι οπως και στην ΑΕΚ δε μου φέρθηκαν καλα ειναι άλλο!"

"Ο Ποδιάς με έβγαλε Νικολάντο"

Οταν τελειώσαμε τα ποδοσφαιρικά του είπαμε: Έχουμε απορία για το Νικολάντος! Από που βγηκε; Και μάθαμε κάτι που το μαθαίνουν όλοι σήμερα και το διαβάζουν για πρώτη φορά! "Μικρό με είχε δει ο Ποδιάς! Καπετάνιος του Δημοκρατικού Στρατού! Μορφή και παλικάρι! Ήταν αυτός που αργότερα στον εμφύλιο τον αποκεφάλισαν και γυρνούσαν δείχνοντας το κεφάλι του στο Ηράκλειο (δακρύζει και πάλι)! Μου λέει έλα μικρέ εδώ! Πως σε λένε; Νίκο του λέω! Τότε μου λέει εγώ θα σε βγάλω Νικολάντο! Γιατί θα γίνεις μεγάλος σε ό, τι κάνεις! Από το Νίκολής και το Άντο βγήκε! Έναν Ούγγρο στρατιωτικό που θαύμαζε". Είχαμε μείνει άφωνοι! Άλλωστε και στα 79 του ο Νίκος ή Νικολάντος Λεμονής είναι ένα παλικάρι με επιβλητική μορφή και κορμοστασιά εφήβου! Να είναι παντα καλά...

"Όσα έζησα μετά την πρώτη άνοδο"

Η πιο ευτυχισμένη μέρα στην ποδοσφαιρική καριέρα του Νίκου (Νικολάντου) Λεμονή, ήρθε το καλοκαίρι του '68 όταν ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην άνοδο του ΟΦΗ για πρώτη φορά στην Α΄Εθνική. Ήταν η ίδια μέρα που με εντολή του  δημάρχου Hρακλείου τα μαγαζιά έκλεισαν στις 11 το πρωί για να μπορεί ο κόσμος να πάει στα Xανιά και πραγματικά πολλοί Ηρακλειώτες που ήθελαν να δουν το μπαράζ ΟΦΗ-Ελευσίνας γέμισαν  πούλμαν και ταξί και έκαναν το ιδιαίτερα δύσκολο-για την εποχή-ταξίδι. Ο ΟΦΗ επικράτησε με 3-0 (Σκανδαλακης - Λεμονής - Παπαδόπουλος) και αξίζει να δούμε και πως παρατάχθηκε εκείνη τη μέρα:

ΟΦΗ (Κώστας Ζώγας-προπονητής): Aδαμάκης, Παπαθεοφάνους, Mπουρδαμής, Kαρακυριάκος, Tσακίρογλου, Aλεξανδρής, Σκανδαλάκης, Θέμελης, Bουζουνεράκης, Λεμονής, Παπαδόπουλος.

Τις συγκινητικές στιγμές, τις μεγάλες στιγμές, τις έζησαν όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ με την επιστροφή τους στο Ηράκλειο.

Ο Νίκος Λεμονής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο, από τους πιο αγαπητούς σε εκείνη την ομάδα και η περιγραφή των γεγονότων τα λέει όλα: "Φτάσαμε στο Ηράκλειο και σταματήσαμε στη Χανιώπορτα! Είδα ένα πλήθος συγκεντρωμένο και τη βαρέλα του τροχονόμου (υπήρχε τότε) να έχει μετακινηθεί! Ο κόσμος φώναζε να κατέβουμε από το λεωφορείο!

Όταν έγινε αυτό (σ.σ. μιλάει και δακρύζει) δεν κατάλαβα πως βρέθηκα στους ώμους των φιλάθλων! Ήταν κάτι μοναδικό! Κάποιοι ακόμα και κοπέλες ήθελαν να μου φιλήσουν και τα πόδια! Ντράπηκα αλλά στη συνέχεια ένιωθα περήφανος! Πήραμε κάποια χρήματα σαν πριμ αλλά πιστέψτε με, ούτε που είδα τι ήταν! Αυτό που έγινε με τον κόσμο δε θα το άλλαζα με οποιοδήποτε ποσό! Δεν αγοράζεται με λεφτά!"

Όσο για τη συνέχεια στους πανηγυρισμούς; "Με πήγαν μέχρι το Μειντάνι έτσι σηκωτό και εκεί με άφησαν για να συνεχιστεί το γλέντι", μας λέει κλαίγοντας από συγκίνηση ο σπουδαίος Νίκος Λεμονής...

* Στη φωτογραφία, ο Νίκος Λεμονής ως αρχηγός του ΟΦΗ, στη σέντρα με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού Μίμη Δομάζο...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News