Αθλητισμός

Δεν χωρούν ακραίες αντιδράσεις στον ΟΦΗ

Αν υφίσταται κάτι στον ΟΦΗ, είναι ακριβώς αυτό που υφίσταται, ανεξαρτήτως όποιων λαθών, σχεδιασμού, κακής τύχης, άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανταγωνιστών από τα κέντρα ή παράκεντρα της ποδοσφαιρικής εξουσίας.

Σε ένα πρωτάθλημα υπάρχει και αυτή η εξέλιξη σε μια ομάδα -επίσης ανεξαρτήτως ονόματος- που προσπαθεί με καλές προθέσεις, είτε έχει πάρει, είτε όχι τις ορθότερες αποφάσεις. Το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι που σε κάνει άρον άρον πρωταθλητή.  Μεγάλοι παράγοντες του χώρου έκαναν πέντε και επτά χρόνια να χαρούν έναν τέτοιο τίτλο. Θυμήσου την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τι λεφτά έριξε στον Παναθηναϊκό, τι παίκτες πήρε, τι επιρροή είχε στα κέντρα αποφάσεων, κι όμως πέντε χρόνια συνέχεια πρωταθλητής ήταν ο Νταιφάς!

Τα λέμε αυτά με αφορμή τις καταδικαστέες από κάθε πλευρά ακραίες αντιδράσεις οπαδών του ΟΦΗ μετά το παιγνίδι με τα Τρίκαλα. Φαινόμενο πολύ επικίνδυνο να παλινδρομήσει στη ζωή του ΟΦΗ. Εξ αιτίας τέτοιων φαινομένων ο ΟΦΗ πέρασε πολλά άσχημα και δραματικά. Κανείς δεν έχει το -έξτρα- δικαίωμα να βρίζει, να προπηλακίζει φραστικά και να εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές σε ανθρώπους που υπηρετούν ανιδιοτελώς την ομάδα, προσφέροντας χρήμα και χρόνο από τη ζωή και τις οικογένειες τους. Εκτός κι αν θεωρούν πως εκείνοι είναι αλάνθαστοι.

Αυτά τα φαινόμενα του Σαββάτου, είναι απολύτως αναγκαίο να μείνουν ως εκεί και να μην επιτρέψει κανείς την επανάληψή τους. Δεν ταιριάζει ούτε στον πολιτισμό του Κρητικού φιλάθλου, ούτε συνάδει με την ιστορία μιας ομάδας δοξασμένης και μαζί πονεμένης από ακραίες συμπεριφορές από παράγοντες ή φιλάθλους. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι η πλειοψηφία των φιλάθλων μέσα από τη στενοχώρια της ήττας από τα Τρίκαλα, αντέδρασε στην ακραία συμπεριφορά των επιθέσεων που δέχθηκαν ο πρόεδρος (κυρίως), ο προπονητής και οι παίκτες. Και ως προς αυτό, σημειώθηκαν αψιμαχίες εναντίον των οπαδών που παραφέρθηκαν.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να προπηλακίζει με οποιοδήποτε τρόπο, κανέναν. Από το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα δεχθήκαμε πολλά μηνύματα και κλήσεις από φιλάθλους που αισθάνθηκαν διπλά άσχημα, από την ήττα και την παρεκτροπή μερίδας οπαδών. Το αν υπήρξε σωστός ή λάθος σχεδιασμός, είναι άλλο ζήτημα που μπορεί να απευθύνεται προς τη διοίκηση με σκοπό να βελτιώνει τις επιλογές της. Το επιχείρημα και η καλοπροαίρετη κριτική ουδέποτε έβλαψαν.

Η επανεκκίνηση του ΟΦΗ μετά από χρόνια «αφαίμαξης», είναι περισσότερο σημαντική στο ηθικό της κομμάτι και στην αρμονική επαναφορά της σχέσης του κορυφαίου κρητικού συλλόγου με τους απανταχού Κρητικούς. Τίποτε πιο σπουδαίο από αυτό. Το ζήσαμε αλλιώς, κι είναι πολύ νωπό μέσα στο χρόνο, για να ξεχνάμε τι πρέπει να κάνουμε.

Στ. Μ.

Σχόλια