Αθλητισμός

Μήνυμα της Μπαρτσελόνα στην Ανθρωπότητα!

Η Μπαρτσελόνα έστειλε από το "Καμπ Νου" μήνυμα στην Ανθρωπότητα ότι μπορεί να επιτύχει ακόμη και αυτά που νομίζει ότι δεν μπορεί… Υλοποιώντας παράλληλα, με την επική ανατροπή του 4-0 με 6-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, την μεγάλη φράση του Νίκου Καζαντζάκη, "Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου!"

Άλλοι παραμιλάνε, άλλοι πάλι μιλάνε σαν σε κανονική ροή μιας πραγματικότητας. Ίσως οι τελευταίοι να πιστεύουν πως η ζωή είναι ένα σκέτο στερεότυπο… Οι άλλοι αισθάνθηκαν δικαιωμένοι, σαν να γινόταν η αποκάλυψη για την ύπαρξη των εξωγήινων!

Το ματς της Μπαρτσελόνα με τη Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν βγαλμένο σαν από παραμύθι, όπου ο ήρωας, βγάζει το μαγικό σπαθί και νικάει τον εχθρό με μιας. Άσχετα αν συναντάει τον σοφό γέροντα του βουνού (στην περίπτωση μας νεανίας από τη Γερμανία), για να του προδώσει μυστικά του παιγνιδιού.

Ήταν ένα τεστ αυτό το «Ανείπωτο», για να μάθεις με ακρίβεια, αν είσαι ένα σκέτος και αθεράπευτος πραγματιστής, ή αν είσαι από εκείνους που λειτουργούν με ανάμικτη τη λογική και τη φαντασία τους. Ή ακόμη αν πιστεύεις πως η ζωή είναι μια εικονική πραγματικότητα, όπως ένα παιγνίδι πλέι στέισον!

"Παραμιλάνε" όσοι ένιωσαν το εκρηκτικό συναίσθημα μιας ανατροπής από μια ομάδα που έχει στο dna της καταγεγραμμένη τη δυνατότητα και "μιλάνε" όσοι το είδαν ένα παιγνίδι όπως όλα τα άλλα. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν χωρά αμφιβολία ότι εκείνο που θα γράφει είναι το έπος της Μπαρτσελόνα και του Νειμάρ!

"Κάθε παιδί που βρέθηκε στο Camp Nou δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό όταν θα μεγαλώσει. Αυτό είναι ένα μοναδικό άθλημα για τρελούς ανθρώπους", σχολιάζει ο Λουίς Ενρίνκε, επιβεβαιώνοντας την περίπτωση των υπερβατικών αντιλήψεων! Όπως και αυτό: "Ήταν μια έκρηξη του συναισθήματος, δεν είμαι ένα συναισθηματικό άτομο, αλλά μου άρεσε αυτό, όπως ακριβώς και αυτού που συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων".

Ακόμη κι αν θέσεις λάθη διαιτητικά, όλα όσα έζησε ο θεατής σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία λεπτά, ξεπερνούν την όποια αίσθηση είχε πριν για το ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με την επίγνωση πως είχε απέναντι του πρωταγωνιστές που είναι ικανοί να το κάνουν. Θες την επτάλεπτη σχολή που επέδειξε ο Νειμάρ, ή την έκσταση οπαδών και φιλάθλων!

Αυτό και μόνο του, αποτελεί μια μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα που αναζητεί το ύψος των δυνατοτήτων της, μέσα σε  ένα ασφυκτικό περιβάλλον οικονομικής ανέχειας, πολλαπλών περιορισμών, παρακολουθήσεων και θεωρίας συνομωσίας.

Όπως το είπε και ο Καζαντζάκης «-Φτάσε όπου δεν μπορείς, παιδί μου…». Αυτό επιβεβαίωσε η παράσταση στην Βαρκελώνη που πρόσφερε ανεκτίμητους οδηγούς ζωής σε κάθε άνθρωπο της γης, που αυτό που έβλεπε, του φαίνονταν απίστευτο.

Το μόνο που δεν ταιριάζει σε όλο αυτό, είναι η ισοπέδωση και ο μηδενισμός. Εξαρτάται που βάζεις το μεγενθυντικό φακό που ικανοποιεί το είναι σου. Όμως το έπος είναι έπος, το πέναλτι είναι ή δεν είναι πέναλτι, το γκολ είναι γκολ, η ανατροπή απίστευτη και όλο αυτό «μαγικό».

Ανείπωτο!

Στ. Μ.

Σχόλια