default-image

Ντόρος, ντέρμπι και απαγορεύσεις μετακινήσεων

Ποδόσφαιρο
Ντόρος, ντέρμπι και απαγορεύσεις μετακινήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύς ντόρος έγινε στο αν έλθουν ή δεν έλθουν οι οπαδοί του Ιωνικού στο Ηράκλειο, για ντέρμπι της Κυριακής στο Παγκρήτιο. Ευχής έργο θα είναι για την ομάδα του Εργοτέλη να επικεντρώσει, όλη την προσοχή της στο παιγνίδι.  Η ουσία είναι οι βαθμοί κι όχι οι οπαδοί σε ένα παιγνίδι που διεξάγεται σε ένα "ολυμπιακό" στάδιο με ...αραιές κερκίδες!

Πάντως εδώ που τα λέμε, οι περιορισμοί στη μετακίνηση Ελλήνων βαρέως -αμέσως ή εμμέσως- φορολογούμενων φιλάθλων, χωρίς τρανταχτά στοιχεία που να την αιτιολογούν, είναι ένας ακόμη περιορισμός ελευθεριών του πολίτη. Το δεχόμαστε και αυτό, όπως όλα τα άλλα που ανάγουν σε φρενοκομείο τη χώρα.

Οι εκτροπές που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, παράγονται από τα συστήματα των εξουσιών του, στο μερίδιο που του αναλογεί, εξαιρουμένου του γενικού «κομματιού» που αφορά  τα τεράστια κοινωνικά προβλή που παράγουν βία.

Με την ίδια λογική, θα έπρεπε η Πολιτεία και η Αστυνομία να απαγορεύουν την ύπαρξη του ποδοσφαίρου ανά την Επικράτεια, επειδή οι πολιτικοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, επειδή οι θεσμικοί φορείς με τα όργανα τους προκαλούν αδικίες με άνισες ενέργειες και αποφάσεις που δημιουργούν αρνητικό κλίμα, ή επειδή οι παράγοντες έχουν από μια δέσμη μέσων ενημέρωσης ο καθένας τους και «χειραγωγούν» την ίδια την φίλαθλη κοινή γνώμη, (την οποία συχνά κάνουν και «ντούρμπο»). Γιατί λοιπόν την πληρώνει έτσι ένας φίλαθλος που δεν παρανομεί, να μην μπορεί να δει το παιγνίδι της ομάδας του, σε μια άλλη πόλη;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, να πούμε ότι ακόμη κι όταν ο Ιωνικός έπαιζε εις μάτην την σωτηρία του στην Α΄Εθνική στο «Γεντί Κουλέ» με τον ΟΦΗ, οι οπαδοί από τη Νίκαια δεν ήταν τριακόσιοι, όσα τα εισιτήρια που ζήτησε τώρα στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του. Μιλάμε για ένα αχανές Παγκρήτιο και δη για την κατηγορία της Γ΄εθνικής.

Όμως αν θέλουμε να δούμε και "του στραβού το δίκιο",  αν δεν ήταν αυτές οι ανακοινώσεις, όπως τις διαβάσαμε από τον γνωστό σύνδεσμο οπαδών του Ιωνικού που τα τελευταία χρόνια κάνει κουμάντο στον ιστορικό σύλλογο της Νίκαιας, ή οι εν γένει "ανακοινώσεις", ίσως η αιτιολογία ότι παίζουν την ίδια ώρα ΟΦΗ και Εργοτέλης, να μην ήταν το επιχείρημα, που θα έθετε την απαγόρευση. Όταν βάζεις λάδι στη φωτιά και είσαι κοντά της μπορεί να καείς κι εσύ. Προφανώς,  η αστυνομία το συνεκτίμησε παίρνοντας την απόφαση της.

Πάντως ο Ιωνικός δεν είναι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ που ερχόταν εδώ με στρατιές φανατικών και πολλές φορές τα έκαναν γης μαδιάμ στην παραλιακή και στο λιμάνι ή ανάλογα στα Καμίνια και στο Παγκρήτιο, βρίσκοντας και "αντιπάλους" ίδιας αντίληψης προκειμένου να κάνουν το ταραχοποιό παιγνίδι τους.

Μερικά που συμβαίνουν, είναι πραγματικά ένας ισχυρός καθρέπτης, μέσα από το ποδόσφαιρο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News