default-image

Αποζημιώνει τον Ντιαρά η FIFA

Ποδόσφαιρο
Αποζημιώνει τον Ντιαρά η FIFA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βελγικό δικαστήριο έκρινε ότι μεταγραφικός νόμος της FIFA αντίκειται στις διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου και αποφάσισε την αποζημίωση του Λασανά Ντιαρά από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Ο Λασανά Ντιαρά κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη ενάντια στη FIFA και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Βελγίου, οι οποίες καλούνται να τον αποζημιώσουν για διαφυγόντα έσοδα, μετά από την τιμωρία του να υπογράψει σε άλλον σύλλογο τη σεζόν 2014-2015.

Ο Γάλλος μέσος είχε αποχωρήσει από τη Λοκομοτίβ Μόσχας το καλοκαίρι του 2014 παρότι είχε ακόμα τρία χρόνια συμβόλαιο, μετά από διαμάχη με τη διοίκηση και τον προπονητή της ομάδας, με συνέπεια η FIFA να του επιβάλει πρόστιμο 10.000.000 ευρώ (το οποίο διατηρήθηκε στο CAS) και να του απαγορεύσει να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε ομάδα για 15 μήνες.

Η Σαρλερουά είχε προσεγγίσει τον διεθνή ποδοσφαιριστή τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά το "απαγορευτικό" της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας την ανάγκασε να κάνει πίσω.

Ο Ντιαρά κατήγγειλε τη FIFA και την KBVB στα βελγικά δικαστήρια, τα οποία έκριναν ότι η FIFA, η οποία εφάρμοσε το άρθρο 17 παράγραφος 2 του κανονισμού μεταγραφών, είχε παραβιάσει τον κοινοτικό νόμο περί ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που επιμέριζε συνευθύνη (και κατά συνέπεια το πρόστιμο) σε κάθε σύλλογο που θα υπέγραφε τον ποδοσφαιριστή.

Το καλοκαίρι του 2015, ο παίκτης υπέγραψε στη Μαρσέιγ, αλλά καθυστέρησε να λάβει την έγκριση της FIFA για την έκδοση του δελτίου του.

Το δικαστήριο του Σαρλερουά έκρινε ότι και η KBVB ήταν ένοχη διότι έπρεπε "να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αποτραβηχτεί βολικά πίσω από αυτόν τον κανονισμό".

Ως αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση οι δύο οργανισμοί καλούνται να αποζημιώσουν τον 31χρονο ποδοσφαιριστή με 60.001 ευρώ και όπως ανακοίνωσε ο νομικός εκπρόσωπός του, Ζαν Λουί Ντιπόν, ο οποίος ήταν κι ο δικηγόρος στην περίφημη υπόθεση Ζαν Μαρκ Μποσμάν που άλλαξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στα μέσα του '90, αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Ο Ντιαρά θα αξιώσει "τουλάχιστον 6.000.000 ευρώ", ποσό το οποίο αντιστοιχεί στα χρήματα που έχασε από τη μη μετακίνησή του στη Σαρλερουά.

FIFA και KBVB έχουν δικαίωμα έφεσης, κάτι που αναμένεται να ασκήσουν.

Πηγή: Sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News