default-image

Λίσλεβαντ: Ο Νορβηγός που... μέσω Γκέραρντ έγινε Κρητικός!

Ποδόσφαιρο
Λίσλεβαντ: Ο Νορβηγός που... μέσω Γκέραρντ έγινε Κρητικός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λόιντ Λίσλεβαντ είναι-και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς-ένα από τα καλύτερα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό στο Ηράκλειο για να παίξουν ποδόσφαιρο.

Ο Νορβηγός κράτησε τα... καλά της νοοτροπίας στη χώρα του και από τα 20 και μετά... που ωρίμασε σαν Έλληνας και Κρητικός, τα ταίριαξε ιδανικά με την τοπική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία. Όλα αυτά τα χρόνια καμαρώνει για την οικογένεια που δημιούργησε και δικαίως! Έχει όμως σκεφτεί πολλές φορές πως... θα έκανε μια τελείως διαφορετική ζωή και πως ίσως δε θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα και την Κρήτη, αν δεν υπήρχε ένας άνθρωπος, ο Ευγένιος Γκέραρντ! "Θέλω Γιώργο να πω δυο πράματα κι εγώ για τον Ολλανδό, για τον μίστερ, τον κύριο Γκέραρντ! Είδα κι εγώ το αφιέρωμα που του έγινε και πραγματικά θέλω να σας πω ότι συγκινήθηκα πάρα πολύ και πέρασαν όλα αυτά που έζησα όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Ηράκλειο από μπροστά μου! Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως αυτός διαμόρφωσε τη ζωή μου αφού αν δε με καλούσε στην Κρήτη, δε θα κατέβαινα και δε θα είχα αυτή τη ζωή και αυτή την οικογένεια", σχολιάζει ο Λόιντ και τον αφήνουμε να συνεχίσει αφού δείχνει πως θέλει με κάθε τρόπο να δείξει ευγνωμοσύνη... "Όταν ήρθα στο Ηράκλειο, λίγο πριν το τέλος του '89, ο μίστερ είχε αποφασίσει πως αγωνιστικά του κάνω. Πως με ήθελε για τον ΟΦΗ! Η ομάδα τότε είχε σπουδαίους παίκτες και εγώ θα έπιανα θέση ξένου αφού δεν υπήρχε ακόμα η υπόθεση Μποσμάν και δεν υπήρχαν κοινοτικοί. Τρεις ξένοι επιτρέπονταν και προστέθηκα στους παικταράδες Ίσις και Βέρα που ήταν διεθνείς με τη Χιλή! Τιμή μου! Πριν πάρει την τελική απόφαση ο μίστερ ήθελε να μιλήσει μαζί μου! Ήρθε στο Γκάλαξι που έμενα και με ρώτησε; Εγώ σε θέλω! Εσύ θα τα καταφέρεις εδώ; Είσαι μικρός, δε ξέρεις τη γλώσσα! Κι εγώ του απάντησα στα αγγλικά "thats' s life (σ.σ. αυτή είναι η ζωή)": Αυτό ήταν! Μου είπε πως από την απάντησή μου αποφάσισε πως έπρεπε να μου δώσει την ευκαιρία!" Ο Λόιντ μας λέει και μας ξαναλέει και έχει δίκιο πως ο Γκέραρντ ποτέ δε ζήτησε την αποδέσμευσή του από τον ΟΦΗ αλλα το έκανε ο ίδιος γιατί ήθελε να παίζει. "Τον έπεισα εγώ να φύγω αφού του είπα θέλω να πάω και να εξελιχθώ σαν παίκτης παίζοντας και τότε δέχτηκε αλλά με δανεισμό. Φανταστείτε πως κάποια στιγμή ήταν να πάω στο Ρέθυμνο (σ.σ. ΕΑΡ). Παίξαμε ένα φιλικό με τον ΟΦΗ. Ήταν εκεί ο Μίτιτς τότε. Συνδυαστήκαμε καλά και είχα πολύ καλή απόδοση στο φιλικό. Τότε ο κ. Γκέραρντ τους ξάφνιασε όλους και είπε ο Λίσλεβαντ δεν πάει πουθενά!"

             Από το Πάσχα του '89

Πέρασαν 28 χρόνια, από εκείνο το Πάσχα του 1989 όταν με πρόταση του φίλου του Νορβηγού Άντερσεν, ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε φέρει για δοκιμή στον ΟΦΗ τον...1ο Σκανδιναβό της ιστορίας του. Τον 20χρονο τότε Λόιντ Λίσλεβαντ.

Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε ο ποδοσφαιριστής αυτός που είχε πολύ καλά στοιχεία να μην πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής και να ζητήσει ένα χρόνο μετά να φύγει! Ωστόσο η ίδια μοίρα ήθελε να γνωρίσει στον τόπο μας τη σύζυγό του και να μείνει στο Ηράκλειο για πάντα!

Ο Κώστας Καζανάκης είχε ταξιδέψει στη Νορβηγία και είχε κλείσει τη μεταγραφή. Μάλιστα τότε-και αυτό θα το διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα-τα ΜΜΕ της σκανδιναβικής χώρας είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα!

Μετά από ένα χρόνο και αφού δεν είχε πάρει φανέλα βασικού στον ΟΦΗ ο Λίσλεβαντ είχε πρόταση από τη Σταρτ (Α΄ Εθνική Νορβηγίας) και ζήτησε να φύγει, κάτι που αργότερα παραδέχεται πως μετάνιωσε! Μετά από μια πορεία που τον έφερε πίσω στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια ο Λόιντ επέστρεψε στο Ηράκλειο και μέχρι το 2010, σε ηλικία 41 ετών, έπαιζε στο Τοπικό Ηρακλείου και την ομάδα του Αθλόπολις, κάνοντας και προπονητικά βήματα! Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως η οικογένεια του Λόιντ Λίσλεβαντ είναι άκρως αθλητική! Ο πατέρας του έπαιξε επίσης ποδόσφαιρο μέχρι τα 40 και βάλε, πρόλαβε να παίξει μαζί με τον Λόιντ συμπαίκτης στην ίδια νορβηγική ομάδα (αν και έχουν 30 χρόνια διαφορά!) Η σύζυγός του Μαρίνα Θαλασσινού έπαιζε μπάσκετ και όταν έζησαν μαζί για ένα χρόνο στη Νορβηγία... πανηγύρισε μέχρι και πρωτάθλημα(!), ενώ η κόρη του Βανέσα παίζει σε υψηλό επίπεδο βόλεϊ και beach volley! Τα βήματά της μητέρας του τέλος, ακολούθησε ο γιος, Στέφανος, που έχει γραφτεί στα τμηματα μπάσκετ του ΟΑΑ Ηράκλειο...

                Δυο εβδομάδες Νορβηγία και πίσω

Αξίζει να γράψουμε δυο λόγια και για την τωρινή επαγγελματική ζωή του Λόιντ.Όπως μας τα περιγράφει ο ίδιος: "Δυο εβδομάδες το μήνα είμαι στη χώρα μου. Δουλεύω σε πλατφόρμες με φυσικό αέριο. Μας πάει ελικόπτερο εκεί, μένουμε εκεί αλλά σε πολύ καλές συνθήκες! Ιδανική είναι τώρα η χώρα μου για να ζήσεις και να δουλέψεις. Αλλά η οικογένειά μου και η ζωή μου είναι στην Κρήτη"...

* Στη φωτογραφία: Μονομαχία Λίσλεβαντ-Μαραγκού, σε παιχνίδι ΟΦΗ-Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο την περίοδο 1989-'90...

Ρεπορτάζ:  Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News