default-image

Κάθε σκηνή και ένα σεμινάριο... για προπονητές

Ποδόσφαιρο
Κάθε σκηνή και ένα σεμινάριο... για προπονητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηλωμένοι στις οθόνες μας, με τις μνήμες να αφηνιάζουν και τα συναισθήματα να χρωματίζουν έντονα τις σκέψεις, παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ που μας χάρισε η εκπομπή "Legend Stories" του "Νοvasportsstories", για τη ζωή και το έργο του Ευγένιου Γκέραρντ.

Δεν ήταν μόνο η ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου δάσκαλου, οι αφοπλιστικές λεπτομέρειες των γεγονότων, οι επιτυχίες που εμείς ζήσαμε, οι σκηνές αγάπης των παικτών του, ήταν το ίδιο το φως - η λέξη που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Σαμαράς - που χαρακτήρισε μικρές, μεγάλες και μοναδικές στιγμές του Ολλανδού προπονητή.

Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν είναι μια συνήθης παραγωγή, που ακολουθεί τη βιογραφία ενός σημαντικού ανθρώπου που είχε επιτυχίες και συνέθεσε το όνομά του άρρηκτα με μια ομάδα ή το ποδόσφαιρο μιας χώρας. Είναι ένα ντοκιμαντέρ αξιών, που ξεχειλίζει από αγάπη, γνώση, σεβασμό και εκδηλώνεται μέσα από το μεγαλείο που μπορούν να δώσουν μαζί καρδιά, ψυχή και μυαλό. Έτσι το δούλεψαν ως παραγωγή οι συντελεστές του.

Διαβάστε: Δεν έβγαλε τα μάτια του από την οθόνη ο Ευγένιος Γκέραντ!

Ο Κρητικός δημοσιογράφος Μανώλης Βογιατζάκης, που μαζί με το διευθυντή του στα κανάλια "Novasports", Γιάννη Φουρνάρο, είχαν την ιδέα της εκτέλεσης του αφιερώματος, αισθάνεται υπερήφανος για το ζήλο όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, μοντέρ και άλλων συνεργατών, να δώσουν το καλύτερο για έναν άνθρωπο του οποίου την προσφορά και την προσωπικότητα αναγνωρίζουν σε σημείο συγκινήσεως! Τους οδήγησε η έμπνευση κάθε πλάνου, για να αναδειχθεί ο πλούτος του έργου Γκέραρντ.

Σε ένα σενάριο, όπου όλα μοιάζουν σαν παραμύθι, έβλεπες όλο το δημιούργημα αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. Ένας τεράστιος καθρέπτης, ως παρακαταθήκη, για όσα έχει ανάγκη ο ΟΦΗ και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά να ξαναβρεί. Ο σεβασμός προπονητή και παικτών, η αναγνώριση, η ευγνωμοσύνη, το συναίσθημα, η σχέση... «Όλο το ντοκιμαντέρ ήταν ένα σεμινάριο για προπονητές», μας σχολίασε χθες ο συνεχιστής του στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου Μανώλης Παπαδάκης και αυτή η εκτίμηση αποτελεί το απόσταγμα μιας σπάνιας (για τα δεδομένα μας) ιστορίας. Γιατί ο προπονητής δεν είναι μόνο να προετοιμάζει και να στήνει ομάδες με συστήματα και αριθμούς.

Ο Γκέραρντ αποδεικνύει ακόμη και σήμερα, μέσα από τα λόγια των παικτών του, ότι προπονητής είναι ένας ηγέτης, που αγγίζει τις χορδές των έμψυχων "εργαλείων" του. Είναι άνθρωπος και έχει να κάνει με ανθρώπους. Δεν είναι μόνο τα λεφτά, οι εσωτερικοί κανονισμοί ή οι εν γένει τυπικές διαδικασίες. Είναι η προσωπικότητα, η ψυχολογική αίσθηση, η διαρκής επιμόρφωση του ιδίου που μεταδίδεται στους άλλους, είναι το ενδιαφέρον μέσα από το σεβασμό στους παίκτες και η ηρεμία μέσα από τη δύναμη της γνώσης και της οργάνωσης.

Συγχαρητήρια! Αυτό το ντοκιμαντέρ μάς πρόσφερε τόσα πολλά...

Στ.Μ.  (Από την "Γνώμη" της έντυπης έκδοσης)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News