Αθλητισμός

Κελίρης και Πετράκη Πρωταθλητές Ελλάδας στο σκάκι

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  2 με 8 Ιανουαρίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών - Νέων Γυναικών στα Χανιά. Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ. Το μεγάλο Αρσενάλι αποδείχτηκε ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει τέτοιου επιπέδου αγώνες και παίκτες και συνοδοί έμειναν ενθουσιασμένοι από την άψογη φιλοξενία που δέχτηκαν σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Μεγάλη ήταν η προσφορά του προέδρου  του ΚΑΜ κ. Βαρουδάκης Γιώργος για τις διευκολύνσεις που παρείχε σ' όλη τη διάρκεια των αγώνων.    


Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών και την στήριξη που παρέχει ο Δήμος τόσο στην ίδια την διοργάνωση όσο και μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Περράκη Βαρβάρα ώστε η παραμονή όλων εδώ να συνδυαστεί με τις καλύτερες εντυπώσεις.  

Εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη  Χανίων κου Α.Βουλγαράκη η αρμόδια πολιτισμού παιδείας και αθλητισμού κα Κατερίνα Ζομπανάκη τόνισε την σημαντικότητα  τέτοιων διοργανώσεων για τα Χανιά και επανέλαβε την πρόθεση της Περιφέρειας Κρήτης για  συνεχή και αδιάλειπτη αρωγή και υποστήριξη αντιστοίχων προσπαθειών και στο μέλλον.

Στην κατηγορία κοριτσιών η Χανιώτισσα Πετράκη Ευαγγελία (ΚΑΙΣΣΑ Χανίων) έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα παρά το βάρος της Γ' Λυκείου και κατέκτησε την 1η θέση! Μία θέση που επιβραβεύει τους κόπους και τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα τα χρόνια! Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία ήρθε στην ίδια διοργάνωση πάλι από τα Χανιά όπου η μόλις έντεκα χρονών Καραβιτάκη Ευαγγελία (ΣΑΧ) διέπρεψε κυριολεκτικά και ισοβάθμησε στην 1η θέση (με τα κριτήρια 2η ). Η Ευαγγελία παρά την μικρή της ηλικία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γνώσεις και εμπειρία κάτι που φαίνεται από την καθημερινή προσπάθεια που κάνει στην προπόνησή της. Την 3η θέση κατέκτησε η Κουτσίδη Αμαλία (Επικοινωνία Ηράκλειου Αττικής) και οι επιτυχίες για το Χανιώτικο σκάκι ολοκληρώθηκαν με την 4η θέση που κατέκτησε η Βοζινάκη Ανθή (ΣΑΧ).


Στην κατηγορία αγοριών Πρωταθλητής Ελλάδος αναδείχτηκε ο Ανδρέας Κελίρης (ΟΦΗ). Ο Ανδρέας ήταν και το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη θέση αυτή μιας και το επίπεδό του αλλά και οι επιτυχίες του είναι τέτοιες που δεν περιορίζονται απλά στον Ελληνικό χώρο, η δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καθώς και το ότι είναι ο νεαρότερος GM που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ένα δείγμα του πλούσιου ταλέντου του! Την 2η θέση κατέκτησε άλλος ένας μεγάλος αθλητής της χώρας μας ο Ευγένιος Ιωαννίδης (ΣΟ Καβάλας) ο οποίος μάλιστα είχε αναδειχτεί και Πρωταθλητής Ευρώπης! 3ος ήταν ο Γιάννης Σταθόπουλος (ΑΜΕΣ Ν. Ερυθραίας). Εκπληκτική παρουσία στην κατηγορία αυτή είχαν ο Σταύρος Φυντριλάκης (ΚΑΙΣΣΑ Χανίων) και ο Νίκος Γεωργακόπουλος (ΣΑΧ) που κατέκτησαν την 4η και η 7η θέση αντίστοιχα.  Οι επιτυχίες τους αυτές επιβραβεύτηκαν και με 190 μονάδες ΕΛΟ που κέρδισαν και οι δύο μαζί!  Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι οι αγώνες αυτοί ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για έναν μεγάλο αριθμό αθλητών να αγωνιστεί σε μία μεγάλη διοργάνωση.    

Εντυπωσίασαν οι μικροί
Ευκαιρία είχαν και μια σειρά νεαρών σκακιστών να αγωνιστούν στο παράλληλο τουρνουά που διεξήχθη. Νικητές σ' αυτή τη διοργάνωση ήταν στην γενική κατάταξη 1ος ο Γεωργιακάκης Νίκος, 2ος ο Χαμογιωργάκης Αριστείδης και 3ος ο Θεοδωρογλάκης Γιάννης. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Τρουλάκη Αθηνά, 2η η Ακρίβα Χριστίνα και 3η η Σκαράκη Γεωργία.  Στην κατηγορία κάτω των 8 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Σπυριδάκης Γιώργος, 2ος ο Μπενάκης Γιάννης και 3ος ο Σκαράκης Σταύρος, στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Πλατσάκη Ευγενία Βαλέρια, 2η η Κλεοβούλου Σοφία και 3η η Ψαριανού Έλενα.  

Σχόλια