default-image

"Αθλητικές Ιστορίες" με τον Μανόλη Σταυρουλάκη

Ποδόσφαιρο
"Αθλητικές Ιστορίες" με τον Μανόλη Σταυρουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και δυο χρόνια,  το ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο είναι πιο φτωχό, αφού δεν έχει κοντά του τον Μανόλη Σταυρουλάκη!

Ο ιδρυτής και μέχρι πρότινος πρόεδρος των Παλαιμάχων του Εργοτέλη που έβαλε την δική του ποδοσφαιρική σφραγίδα στους «κιτρινόμαυρους» από τα τέλη της δεκαετίας του 60΄αλλά και την δεκαετία του '70-παίζοντας ενδιάμεσα και για δύο χρόνια στον ΟΦΗ-έφυγε από τη ζωή από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε αλλα δεν τον εμπόδισε να είναι όρθιος και αγωνιστής (αλλά και στα γήπεδα) μέχρι την τελευταία στιγμή!

Ο Μανόλης Σταυρουλάκης είχε γεννηθεί στο Βενεράτο το 1948 και ήταν πατέρας της δημοσιογράφου της "Ν.Κ." Ελένης Σταυρουλάκη, και πεθερός του  φωτορεπόρτερ Στέφανου Ραπάνη.

* Η ΠΑΕ Εργοτέλης εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μανόλη Σταυρουλάκη την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, η οποία έγραφε χαρακτηριστικά:

"Η οικογένεια του Εργοτέλη εκφράζει την οδύνη και την βαθειά της θλίψη για τον θάνατο του άλλοτε αθλητή και προέδρου των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Συλλόγου μας, Μανόλη Σταυρουλάκη και συλλυπείται θερμά τους οικείους του." Αμέσως μετά την απώλεια του Μανόλη Σταυρουλάκη, οι παλαίμαχοι της ομάδας αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του στον σύλλογο που όχι μόνο είχε ιδρύσει αλλά είχε παράλληλα κάνει τα πάντα για να έχει μέσα σε λίγα χρόνια πετύχει πάρα πολλά, πάντα με φιλανθρωπικούς σκοπούς! Τα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και τα φιλικά που δόθηκαν έκαναν τον Σύλλογο Παλαιμάχων Εργοτέλη να ακούγεται και να προβάλει γενικότερα την ομάδα...

                     Το οικοτροφείο και...η Αυστραλία

Είναι αρχές της δεκαετίας του ΄60. Ένα πιτσιρίκι που αγαπούσε πολύ τη μπάλα τελειώνει την προπόνησή του! Έχει βραδιάσει και πρέπει να γυρίσει για να κοιμηθεί στο οικοτροφείο! Και όμως εκείνο το βράδυ θα καταλάβαινε πως η ζωή θα του έδινε πολλές χαρές αλλά θα ήταν και σκληρή μαζί του! Οι πόρτες έκλεισαν γι αυτόν! Κλονίστηκε αλλά βρήκε τη δύναμη και περπατώντας από το κέντρο και με δυνατή βροχή έφτασε στο σπίτι της αδελφής του! Δε γύρισε στο οικοτροφείο! Δεν άφησε όμως και ποτέ το ποδόσφαιρο! Ο μικρός Μανόλης της ιστορίας μας που τον εντόπισε στο χωριό του (Βενεράτο) να παίζει μπάλα ο Χαρίδημος Βιδάκης ("Μάρθα"), ανάγκασε σιγά σιγά τους ηρακλειώτες και όχι μόνο φιλάθλους να τον μάθουν και το επώνυμό του! "Πάμε στο Μαρτινέγκο να δούμε τον Εργοτέλη και τον πιτσιρικά τον Σταυρουλάκη", έλεγαν! Βέβαια θα μπορούσε να μην είχε γίνει αυτό, αν αυτός ο Ελληνοαυστραλός που είχε χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού στο χωριό, είχε πάρει καταφατική απάντηση από τον πατέρα του και ο Μανόλης Σταυρουλάκης είχε κάνει το μακρινό ταξίδι για τη χώρα των "καγκουρό"! Ο ομογενής έταζε πολλά αλλά ο μπαμπάς του ήθελε τον Μανόλη κοντά του! "Δεν έκανα παιδιά για να μην τα έχω κοντά μου", ήταν η φράση που άκουσε και τη σεβάστηκε! Τον Σταυρουλάκη τον αγάπησαν οι Εργοτελίτες! Και λυπήθηκαν πολύ όπως και εκείνος... όταν τέλη δεκαετίας του '60 βρέθηκε στον ΟΦΗ! Μάλιστα επειδή ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός άνθρωπος παραδέχτηκε πως δεν κατάφερε ποτέ να αποδόσει με τα ασπρόμαυρα όπως όταν φορούσε τα κιτρινόμαυρα! Οικογενειάρχης από τους λίγους και πρόσωπο σεβαστό σε όλο το Ηράκλειο ο Μανόλης Σταυρουλάκης έκανε μόνο φίλους, τους περισσότερους από το ποδόσφαιρο! Είχε μια ειδική σχέση με τον Στέφανο Στειακάκη που πριν λίγες ημέρες μίλησε με λόγια αγάπης και θαυμασμού γι αυτόν στην αθλητική ενότητα της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" στην ΚΡΗΤΗ TV! Οι παλαίμαχοι του Εργοτέλη κάνουν ό, τι μπορούν για να διατηρήσουν τη μνήμη του! Και το όνομα του έμεινε για πάντα στον Σύλλογό τους. Ο ίδιος ήταν δίκαιος και ήξερε να λέει αλήθειες! Όπως ήξερε και τους στίχους από κάθε τραγούδι του αγαπημένου του Στέλιου Καζαντζίδη και στις παρέες με τους φίλους τραγουδούσε Στελλάρα!

Ας του αφιερώσουμε αυτούς που ακολουθούν και να είναι σίγουρος εκεί που είναι πως θα τον θυμόμαστε...

"Τραγουδώ και τα λόγια μου πάνε, φτάνουν ως τον ουρανό

σαν τσιγγάνικος ήχος, σε παλιό γραμμόφωνο!

 Άκου και μη μιλάς, η κιθάρα στενάζει απόψε

 Άκου και μη μιλάς, στο τραγούδι μου νόημα δώσε, τον καημό και τον πόνο μου νιώσε... Άκου και μη μιλάς"!

Του:  Γιώργου Μιμίκου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News