default-image

Μπολτ και Αγιάνα κορυφαίοι για το 2016

Σπορ
Μπολτ και Αγιάνα κορυφαίοι για το 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιουσέιν Μπολτ στους άνδρες και η Αλμάζ Αγιάνα στις γυναίκες αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο.

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, ο οποίος κατέκτησε στο Ρίο τρία ακόμη χρυσά μετάλλια για να φτάσει στα 9 στο σύνολο, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που παραλαμβάνει το βραβείο για 6η φορά (το έχει κατακτήσει 5 φορές το διάστημα 2008-2013).

«Ζω για τις στιγμές, όταν περπατώ στο στάδιο και ακούω τις ζητωκραυγές και στο Ρίο ήταν εξαιρετικά. Ο μόνος λόγος που συνέχισα για έναν ακόμη χρόνο ήταν οι φίλαθλοι, που δεν ήθελαν να αποσυρθώ. Πρέπει να τους ευχαριστήσω γι αυτό», δήλωσε ο Μπολτ, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο το από τον πρόεδρο της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε.

Η δρομέας από την Αιθιοπία, η οποία τον Ιούνιο κατέρριψε το ρεκόρ στα 10.000 μ., επανέλαβε τον άθλο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες τερματίζοντας σε 29:17.45, ενώ έφυγε από το Ρίο και με ένα ακόμη χάλκινο μετάλλιο στα 5χλμ, ο μοναδικός αγώνας της χρονιάς στον οποίο έχασε.

Η Αγιάνα έγινε η τρίτη γυναίκα από την Αιθιοπία που παραλαμβάνει το βραβείο μετά την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα το 2015 και την Μεσερέτ Ντεφάρ το 2007.

«Δεν έχω λόγια να εξηγήσω τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Πραγματικά είμαι τόσο ικανοποιημένη», ανέφερε η Αγιάνα αφότου παρέλαβε το βραβείο της από τον Πρίγκηπα Αλβέρτο ΙΙ.

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες τον τίτλο του ανερχόμενου νέου πήρε ο 21χρονος Καναδός, Αντρέ ντε Γκράσε, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. στο Ρίο με 19,80, το χάλκινο στα 100μ. με 9,91 και ένα ακόμη χάλκινο με την ομάδα του Καναδά στα 4x100μ.

Ανερχόμενο αστέρι στις γυναίκες αναδείχθηκε η Ναφισάτου Τιάμ. Η Βελγίδα επταθλήτρια κατέκτησε το χρυσό στο Ρίο, συγκεντρώνοντας 6810 βαθμούς.

Κορυφαίος προπονητής αναδείχθηκε ο Χάρι Μάρα, υπό τις οδηγίες του οποίου βρίσκεται ο «χρυσός» στο Ρίο στο δέκαθλο, Άστον Ιτον.

Το βραβείο του προέδρου πήγε στην Τέγκλα Λορούπε, η οποία ηγήθηκε της ολυμπιακής ομάδας των προσφύγων στο Ρίο. Το Ίδρυμα της πρώην μαραθωνοδρόμου διοργάνωσε στο καμπ της Κακούμα Βορειοδυτικά της Κένυα διαγωνισμό, από τον οποίο προέκυψαν οι αθλητές που θα στελέχωναν την ομάδα.

Τέλος, στη λίστα των βραβεύσεων βρέθηκε και η Ελληνίδα Πολυξένη Αγρειτάκη, η οποία παρέλαβε το βραβείο «Γυναίκα στον αθλητισμό», με το οποίο της αναγνωρίστηκαν τα επιτεύγματα και η προσφορά της στην ανάπτυξη, ενθάρρυνση και προτροπή των γυναικών και των κοριτσιών για την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό.  

Πηγή: gazzetta.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News