Αθλητισμός

FIFPro: Σοκ για τους ποδοσφαιριστές χωρίς "αστερόσκονη"

Φαινόμενα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που...νομίζεις πως είναι Ελλάδα των μνημονίων! Είναι όμως οι κραυγαλέες αντιθέσεις που υποδηλώνουν παγκοσμίως τη βιτρίνα και τα υπόγεια στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι μεν με τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τις πολυτελείς βίλες και την «μυθική» ζωή. Οι δε στο σκοτάδι ενός παραμυθένιου κόσμου...

Για μια ακόμη φορά η διεθνής ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τη ζωή των παικτών, που δεν είναι στο προσκήνιο της δημοσιότητας και δεν ανήκουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνει την μια άλλη πραγματικότητα εντελώς αντίθεση με καθημερινό φλας των μέσων ενημέρωσης στις στήλες των celebrities...

Aποτελέσματα είναι σοκαριστικά. H πλειονότητα των ποδοσφαιριστών ζούν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι, μάλιστα, αργούν πολύ να καταβληθούν ή δεν καταβάλονται ποτέ, εκβιασμούς και ρατσιστικά κρούσματα! όχιθ δεν μιλάμε για την Ελλάδα σκέτο και τις "παράγκες" της. Η έρευνα μιλάει για όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου στον πλανήτη!

Το 60% των 14.000 ποδοσφαιριστών από 54 διαφορετικές χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα της FIFPro, τόνισαν πως οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια και τέσσερις στους δέκα αποκάλυψαν πως του οφείλονται μισθοί πολλών μηνών, ενώ κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί τα δύο τελευταία χρόνια και ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.

«Το εξοργιστικό είναι πως κανείς δεν πιστεύει πως πολλές ομάδες δεν σέβονται τα συμβόλαια που υπογράφουν και δεν πληρώνουν τους παίκτες τους, αλλά αυτή είναι η ωμή αλήθεια και αποτελεί ντροπή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τη FIFA», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Τέο Φαν Σέγκελεν και συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος:

«Δεν έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές τρία πανάκριβα αυτοκίνητα σε διαφορετικά χρώματα. Η πραγματικότητα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που πιστεύει η πλειονότητα των φιλάθλων.»

Η FIFPro πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής. Ομοσπονδίες, όμως, από πλούσια πρωταθλήματα, όπως η Ισπανία και η Αγγλία, δεν παρείχαν τα στοιχεία που ζήτησε η διεθνής ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 40.3% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 δολάρια. Το 14.5% λαμβάνει μισθό μεταξύ των 1.000 και 2.000 δολαρίων, το 24.6% κερδίζει από 300 έως 1.000 δολάρια και 20.6% δεν βάζει στην τσέπη του πάνω από 300 δολάρια!

Το 41% των παικτών αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, ποσοστό που αγγίζει το 79% στη Μάλτα, το 75% στην Τουρκία, 74% στη Ρουμανία και το 96% σε χώρες όπως η Γκαμπόν, η Τυνησία και η Βολιβία! Ο φαν Σέγκελεν ζήτησε από την παγκόσμια συνομοσπονδία να επιβάλει στους συλλόγους τον κανόνα πως δεν μπορούν να ξεπερνά τον ένα μήνα η καθυστέρηση για την καταβολή των αποδοχών στους παίκτες:

«Η FIFA πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ποδόσφαιρο χωρίς ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει και πρέπει να επιβάλει κανόνες στους συλλόγους, ώστε να μην ξεπερνούν τα όρια. Η πλειονότητα των παικτών έχει μικρούς μισθούς, μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια εργασιακή ανασφάλεια. Δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειες τους και η FIFA δεν κάνει τίποτα.»

Σοκαριστικά είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την (ψυχολογική και φυσική) κακοποίηση των παικτών.

Περίπου το 10% των συμμετεχόντων στην έρευνα κατήγγειλαν πως έχουν δεχθεί επιθέσεις, εκτός γηπέδου, από οπαδούς, παράγοντες, ακόμη και συμπαίκτες, ενώ το 16% αποκάλυψε πως έχουν απειληθεί, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν εκβιαστεί για να λύσουν τα συμβόλαια τους, ενώ αρκετοί έχουν γίνει στόχοι και ρατσιστικών επιθέσεων! Για απειλές και βία κατά τις μη-αγωνιντικές ημέρες, η Ιταλία ήταν μακράν η χειρότερη χώρα, με 24% των παικτών που δήλωσαν ότι είχαν απειλειθεί από τους οπαδούς. Σκεφτείτε πάντως πως δεν αναφερόμαστε πουθενά, ως ελληνικό ποδόσφαιρο!

Θαυμαστός κόσμος, ακριβής καθρέπτης για το τι συμβαίνει στον κόσμο στη διαδρομή του 21ου αιώνα...

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ,FIFPro]

Στ. Μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια