Αθλητισμός

Μεταγραφή από την Κύπρο για το σκάκι του ΟΦΗ

Μια σπουδαία μεταγραφή ολοκλήρωσε το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ, που αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Ενέταξε στο δυναμικό του τον νεότερο Γκραν-Μαίτρ στην ιστορία του Ελληνικού Σκακιού, τον 17χρονο Κύπριο Ανδρέα Κελίρη, ο οποίος θα γίνει μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου! Πρόκειται για μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση, που θα δώσει μεγάλη ώθηση και δυναμική στο σκάκι του ΟΦΗ!

Ο Κελίρης έχει αυτή τη στιγμή ΕΛΟ 2509, που είναι το ψηλότερο ΕΛΟ Έλληνα σκακιστή κάτω των 20 ετών, και είναι ένατος στην γενική κατάταξη των Ελλήνων σκακιστών. Βρίσκεται επίσης στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως σκακιστών κάτω των 18 ετών. Ο Ανδρέας ξεκίνησε από την ομάδα του Ο.Α.Α. «Ηράκλειο» και σε ηλικία 13 ετών πήρε μεταγραφή για την Α.Ε.Κ. Κατά τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε στα εθνικά ομαδικά πρωταθλήματα σαν αθλητής των ομάδων «Αργοναύτης Κορινθίας»  και «Πνευματικής Στέγης Περιστερίου» τις οποίες βοήθησε αποφασιστικά να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Ελλάδος το 2013 και το 2015 αντίστοιχα. Από το επόμενο έτος 2017, θα επιστρέψει σε μια ομάδα της πόλης που μεγάλωσε και κατοικεί μέχρι σήμερα και θα ανήκει στις τάξεις του σκακιστικού τμήματος του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου (Ο.Φ.Η) που καθιερώνεται τα τελευταία χρόνια σαν μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του Ελληνικού σκακιού. Αγωνιζόμενος στην πρώτη σκακιέρα της ομάδας, έχει σαν στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του σκακιστικού Ο.Φ.Η. και την ανύψωση της στις πρώτες θέσεις του ομαδικού ελληνικού σκακιού. Για τον σκακιστικό Ο.Φ.Η. είναι μεγάλη τιμή να έχει στο δυναμικό του τον πιο ταλαντούχο Έλληνα σκακιστή και φιλοδοξεί από την πλευρά του να προσφέρει στον Ανδρέα Κελίρη ότι καλύτερο για την παραπέρα σκακιστική του εξέλιξη.

Η Κρήτη και η Κύπρος μπορεί να είναι υπερήφανες γιατί έχουν δώσει στο Ελληνικό σκάκι το νεαρότερο μέχρι στιγμής Γκραντ Μαιτρ (Grand Master, GM), τον Ανδρέα Κελίρη. Ο Ανδρέας κατέκτησε τον τίτλο GM, τον πρώτο σε κύρος τίτλο που δίδεται διεθνώς στο σκάκι, φέτος το 2016 στην ηλικία των 17 ετών, αφού πρώτα κατέκτησε το δεύτερο σε κύρος τίτλο του Διεθνούς Μαιτρ (International Master, ΙΜ) στην ηλικία των 15 ετών. Οι τίτλοι GM και ΙΜ παραχωρούνται από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) μετά την εκπλήρωση αυστηρών κριτηρίων και είναι ισόβιοι.

 Ο Ανδρέας Κελίρης, με Ελληνική και Κυπριακή υπηκοότητα, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1999 στη Λευκωσία. Τα πρώτα του σκακιστικά βήματα σε ηλικία επτά ετών τα έκανε στο Ηράκλειο, όπου η οικογένεια του είναι εγκατεστημένη από το 1989. Ο Ανδρέας είναι άριστος μαθητής στην Γ τάξη του 2ου Λυκείου Ηρακλείου και είχε συμβάλλει αποφασιστικά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης από την ομάδα του σχολείου του στους Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες το 2014. Κατά τα πρώτα χρόνια της σκακιστικής του καριέρας, πρωταγωνίστησε σε Πανελλήνια Παγκρήτια και Παγκύπρια παιδικά/νεανικά τουρνουά. Η θεαματική άνοδος του στο παγκόσμιο σκάκι άρχισε στην ηλικία των 11 ετών, όταν ανέλαβε σαν δάσκαλος και προπονητής του ο Θεσσαλονικιός Γκραντ Μαιτρ Ιωάννης Παπαϊωάννου, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος. Υπό την καθοδήγηση του, ο Ανδρέας ενέσκηψε βαθύτερα στην θεωρία, στρατηγική και τακτική αυτού του πολύπλοκου αθλήματος, με επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της δυναμικότητας του. Όπως σε όλα τα αθλήματα, και ειδικότερα στο σκάκι που είναι το κατεξοχήν πνευματικό άθλημα, η ανέλιξη και η πρόοδος προϋποθέτει φυσικά ταλέντο, επιμονή, σκληρή μελέτη, ψυχραιμία, ιδιαίτερα κάτω από πίεση χρόνου, και συχνή αγωνιστική δράση. Επίσης, το σκάκι χρειάζεται εξαιρετική αντίληψη του χώρου και πρόβλεψη και συνδυασμό κινήσεων σε μεγάλο βάθος. Αυτές είναι αρετές που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Ανδρέα Κελίρη.

Για μια περίοδο πέντε ετών, ο Ανδρέας αγωνίστηκε με τη σημαία της Κύπρου. Στο διάστημα αυτό, στο τοπικό επίπεδο, η σκακιστική του άνοδος τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κλειστού Παγκύπριου Πρωταθλήματος και στην ανακήρυξη του σε Πρωταθλητή Κύπρου κατά τα έτη 2013 και 2014, σε ηλικία μόλις 14 ετών! Σε διεθνές επίπεδο, διέπρεψε σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Σκακιού Νέων, ιδιαίτερα σε αυτό που διεξήχθη στο Πόρετς της Κροατίας το 2015 στο οποίο ανακηρύχθηκε δευτεραθλητής Ευρώπης.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε επίπεδο διεθνών ανοικτών τουρνουά ήταν η εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε το 2013 στο τουρνουά των «Ισθμίων» στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου πέτυχε μεγάλες νίκες, ιδιαίτερα κατά του GM Fedorchuk, ενός εκ των ισχυρότερων Ουκρανών σκακιστών, και όπου κατέκτησε την πρώτη «νόρμα» για τον τίτλο ΙΜ. Η νόρμα επιτυγχάνεται με μια ελάχιστη απόδοση σε βαθμούς που πρέπει να πετύχει ο παίκτης, λαμβανομένου υπόψη του μέσου όρου της διεθνούς αξιολόγησης των αντιπάλων του και του τίτλου που κατέχουν. Οι σκακιστές αξιολογούνται από την FIDE με τον βαθμό αξιολόγησης ΕΛΟ (ELO) που αυξάνει ή μειώνεται αναλόγως των αποτελεσμάτων ενός τουρνουά.

Άλλη μεγάλη επιτυχία, σε ομαδικό επίπεδο, ήλθε τον Αύγουστο του 2014 στη Σκακιστική Ολυμπιάδα του Τρόμσο στη Νορβηγία, με την εθνική ομάδα της Κύπρου. Ο Κελίρης στην πρώτη σκακιέρα πέτυχε 7 νίκες και 2 ισοπαλίες στους 9 αγώνες, απόδοση που του χάρισε δύο νόρμες για τίτλο GM (και ΙΜ). Με τις νόρμες αυτές συμπλήρωσε τις τρεις που χρειαζόταν και η FIDE τον ανακήρυξε Διεθνή Μαιτρ τον Ιανουάριο 2015. Ακολούθησε η πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά «Ευτύχιος Κρομμυδάκης» στα Χανιά, το Μάιο 2015. Φέτος, αγωνιζόμενος πλέον με τη σημαία της Ελλάδας, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα καλοκαιρινά τουρνουά, με αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση στο διεθνές τουρνουά της Καβάλας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη τρίτη νόρμα GM και ξεπερνώντας βαθμό αξιολόγησης ΕΛΟ 2500, που είναι επιπλέον κριτήριο για να γίνει κάποιος GM. Έτσι, η FIDE του απένειμε τον τίτλο GM στο 87ο Συνέδριο της που έγινε στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 *Τις επόμενες μέρες ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ και το τμήμα σκάκι σε ειδική εκδήλωση, θα κάνει επίσημη παρουσίαση του νέου του μεταγραφικού αποκτήματος και του χορηγού του.

Πηγή: ofierasitechnis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια