Αθλητισμός

Διευκρινήσεις Ινφαντίνο για τα μπαράζ του Μουντιάλ

Μουντιάλ με 48 ομάδες; Πολλές δεν είναι; Γνωστή η ιδέα του πρόεδρου της FIFA για διεύρυνση της τελικής φάσης. Ο Τζάνι Ινφαντίνο για να μη δημιουργούνται αμφιβολίες φρόντισε με συνέντευξή του στην «El Mundo Deportivo» να διευκρινίσει πώς σκέφτεται το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2026. Το δεδομένο είναι ότι παραμένουν 32 οι ομάδες που θα λαμβάνουν μέρος στην τελική φάση. Η αλλαγή έγκειται στη διαδικασία των μπαράζ καθώς θα δημιουργηθεί μια δεύτερη προκριματική φάση πριν από τα τελικά.

Βάσει της πρότασης Ινφαντίνο, παραμένει ως έχει το σύστημα με το οποίο 16 ομάδες εξασφαλίζουν την απευθείας πρόκρισή τους στην τελική φάση. Θα αλλάξει (αν γίνει δεκτή η πρότασή του) ο τρόπος που 32 ομάδες θα διεκδικούν τα υπόλοιπα 16 εισιτήρια. Δεν θα δίνουν διπλούς αγώνες κατάταξης, όπως γίνεται τώρα, αλλά ένα παιχνίδι νοκ άουτ, έτσι ώστε να προκύψουν οι 16 ομάδες που μαζί με τις ισάριθμες, οι οποίες είχαν προκριθεί απευθείας, θα συγκροτούν τους ομίλους της τελικής φάσης.

Μια ακόμα αλλαγή είναι (βάσει της πρότασης) ότι οι 16 αναμετρήσεις κατάταξης δεν θα γίνονται στις έδρες των ομάδων που συγκροτούν το ζευγάρι, αλλά στη χώρα που φιλοξενεί την τελική φάση της διοργάνωσης. Με το σύστημα αυτό, υποστηρίζει ο Ινφαντίνο, αποκτούν το δικαίωμα περισσότερα εθνικά συγκροτήματα να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γεγονός πολύ σημαντικό, για αρκετές από αυτές.

Δεν το είπε, αλλά είναι ευκολονόητο, πως αυτός ο τρόπος διεξαγωγής μεγαλώνει τον χρόνο διεξαγωγής του Μουντιάλ. Κυρίως όμως το τηλεοπτικό προϊόν, άρα και τα έσοδα από αυτό.

Πηγή: www.sentragoal.gr

Σχόλια