default-image

Επιτέλους, αρχίζουν τα μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά

Κρήτη
Επιτέλους, αρχίζουν τα μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από  καθυστερήσεις και εμπόδια οικονομικής κυρίως φύσεως,  η κολύμβηση στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου είναι γεγονός. Τα μαθήματα επιτέλους ξεκινάνε την ερχόμενη Δευτέρα με 2330 παιδιά της τρίτης τάξης  από 86 σχολεία του Ηρακλείου να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτό το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα.

Οι γυμναστές που επελέγησαν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με την ΚΟΕ,  με πρόσληψη  ωρομίσθιας σύμβασης,  είναι ήδη πανέτοιμοι να αναλάβουν την εκμάθηση των μαθητών η οποία και θα γίνει στη μικρή πισίνα στο ανοιχτό κολυμβητήριο του Ηρακλείου στην περιοχή του Λίντο.

Ενώ και το θέμα της μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ διευθετήθηκε, καθώς όπως έγινε γνωστό το οικονομικό κόστος για τη μεταφορά αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης .

"Πολύ σημαντικό τα παιδιά της πόλης να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο της  κολύμβησης. Μιλάμε για μία  πρωτόγνωρη δραστηριότητα που πρέπει να  την αγκαλιάσουν όλοι και η οποία σίγουρα  θα ανοίξει και άλλους ορίζοντες μην αποκλείοντας και του χρόνου να έχουμε συμμετοχή από περισσότερες τάξεις"  αναφέρει ο υπεύθυνος προγράμματος από το γραφείο φυσικής αγωγής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Γιάννης Δημόπουλος.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα κολύμβησης.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές θα παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα το μάθημα της κολύμβησης σε διάρκεια μισής ώρας ενώ η κάθε ημέρα θα χωρίζεται σε έξι διαφορετικές περιόδους εκμάθησης. Τα πρωινά δρομολόγια θα ξεκινούν στις 8.30 ενώ το τελευταίο μάθημα κολύμβησης θα διεξάγεται στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην πρώτη περίοδο να είναι μαθητές σχολείων των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζιου και τα οποία βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση .

"Το πρόγραμμα  επιτέλους ξεκινάει τη Δευτέρα και χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Τα σχολεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι δεκάδες φθάνοντας τα 86 και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά υπήρχε δυσκολία  όσον αφορά το οικονομικό  και δεν είχαμε βρει και γυμναστές. Η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει 6 εβδομάδες , 4 λιγότερες από τις προβλεπόμενες, όμως τα παιδιά θα πάρουν αναμφισβήτητα τα σωστά εφόδια που αφορούν το συγκεκριμένο άθλημα του υγρού στίβου.Πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά κοντά στο αντικείμενο κολύμβησης . Είναι πραγματικά  λυπηρό να έχουμε 100άδες πνιγμούς  σε έναν τόπο που "λούζεται" από θάλασσα και ο στόχος από τη δική μας πλευρα είναι να μην υπάρξει οικογένεια που τα παιδιά της  να μην γνωρίζουν μπάνιο. Και αυτά τα μαθήματα αποτελούν εφαλτήριο για να έρθουν σε επαφή  οι πιτσιρικάδες με το νερό," τονίζει με έμφαση ο κ. Δημόπουλος .

Συγκεκριμένα η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου δίνει αναλυτικές οδηγίες σε δασκάλους αλλά κυρίως μαθητές και γονείς ως προς τα βήματα που θα ακολουθήσουν από τη στιγμή που αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα κολύμβησης.

"Και το σχολείο μας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την διαδικασία ,έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα στα επόμενα τρίμηνα. Θα ακολουθήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και θα ενημερωθούν οι γονείς αναλυτικά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αλλά και οι μαθητές με όλα τα απαραίτητα που πρέπει να προμηθευτούν,», δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του δημοτικού 15ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου κ. Χαριδημος Φραγκομιχελάκης.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Γενικοί κανόνες για τους μαθητές

Για τη συμμετοχή τους στο μάθημα οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

μαγιό (κατά προτίμηση αθλητικό)

κολυμβητικό σκουφάκι

πετσέτα ή μπουρνούζι

σαγιονάρες (κατά προτίμηση πλαστικές, για την αποφυγή ολισθηρότητας)

γυαλάκια κολυμβητηρίου (προαιρετικά)

σαμπουάν και αφρόλουτρο

μάλλινο σκουφάκι για την προστασία του κεφαλιού μετά το μάθημα.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο χώρο του κολυμβητηρίου:

1. Μπορούν να αλλάξουν ρούχα μόνο μέσα στα αποδυτήρια.

2. Πρέπει να κάνουν ντουζ πριν την είσοδό τους στο χώρο της πισίνας.

3. Πρέπει να κάνουν χρήση της τουαλέτας πριν από το μάθημα. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα κατά τη διάρκειά του μαθήματος πρέπει να πάρουν την άδεια του καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ούρηση μέσα στο νερό.

4. Η είσοδος τους στον χώρο της πισίνας γίνεται μόνο μαζί με το υπόλοιπο τμήμα και με τη συνοδεία του καθηγητή-συνοδού.

5. Η είσοδος τους στον χώρο της πισίνας γίνεται φορώντας σαγιονάρες.

6. Η είσοδό τους στον χώρο της πισίνας γίνεται μέσα από την δεξαμενή απολύμανσης των ποδιών (ποδόλουτρο).

7. Πρέπει να φορέσουν το σκουφάκι της κολύμβησης πριν την είσοδο τους στο νερό και να το βγάλουν μετά την έξοδό τους από αυτό.

8. Η είσοδος και η έξοδος από το νερό γίνεται μόνο από τα σκαλάκια ή τους βατήρες και μόνο μετά από εντολή των προπονητών. Δεν επιτρέπονται οι βουτιές από τα πλαϊνά της πισίνας, τα μακροβούτια, και η άπνοια.

9. Την ώρα του μαθήματος πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των γυμναστών-προπονητών, να κολυμπούν ήρεμα και μόνο στις διαδρομές που τους υποδεικνύουν οι γυμναστές-προπονητές, να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια προς όλους, να σέβονται τους κανόνες λειτουργίας του κολυμβητηρίου και να θυμούνται ότι ο χώρος δεν είναι μόνο δικός τους αλλά και των άλλων.

10. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας απευθύνονται αμέσως στον/στην καθηγητή/τρια Φυσικής Αγωγής ή στο/στη γυμναστή/τρια-προπονητή/τρια.

11. Να μην αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα στα αποδυτήρια. Η Δ/νση του κολυμβητηρίου δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειάς τους.

12. Να φορούν κατά προτίμηση αθλητική φόρμα που είναι φαρδιά και βαμβακερή και δεν κολλάει στο δέρμα, σε αντίθεση με τα κολάν ή τα παντελόνια τζιν που θα ταλαιπωρήσουν τα παιδιά και θα αργήσουν να ντυθούν.

13. Στα αποδυτήρια συνοδεύουν εκπαιδευτικοί του ιδίου φύλου, με ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών καθώς και με μέριμνα για τη χρησιμοποίηση του χώρου χωρίς την παρουσία ενηλίκων.

Τονίζεται στους/στις μαθητές/τριες ότι, για λόγους ασφάλειας, απαγορεύεται αυστηρά:

1. Να περπατάνε ξυπόλητοι/ες στους χώρους της πισίνας και των αποδυτηρίων.

2. Να τρέχουν και να παίζουν στους χώρους της πισίνας και των αποδυτηρίων.

3. Να παίζουν μέσα στο νερό, χωρίς την εντολή του γυμναστή-προπονητή.

4. Να μεταφέρουν αιχμηρά ή/και γυάλινα αντικείμενα στο χώρο της πισίνας.

5. Να μασούνε τσίχλα ή καραμέλα την ώρα του μαθήματος (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού).

6. Να φορούν κοσμήματα, ρολόγια κάθε είδους κ.α. (κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ή απώλειας του αντικειμένου) κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

7. Να κάνουν χρήση αντηλιακών, προθερμαντικών αλοιφών (καθώς καταστρέφουν τη χλωρίωση και απολύμανση του νερού της δεξαμενής), ή εξοπλισμού θαλάσσης και κατάδυσης (όπως μάσκες, σωσίβια, βατραχοπέδιλα κ.λπ.).

8. Η είσοδος στην πισίνα σε άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές, πρόσκαιρη δερματοπάθεια, πάσχουν από μεταδοτική νόσο ή έχουν κάποια ίωση.

Κάποιοι επιπρόσθετοι κανόνες υγιεινής. Οι μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει:

να κάνουν ντουζ μετά την έξοδό τους από την πισίνα

να στεγνώνουν καλά τα πόδια τους πριν βάλουν τα παπούτσια τους

να αερίζουν καλά τα πόδια τους και τα παπούτσια τους

να αλλάζουν συχνά κάλτσες, φροντίζοντας να είναι στεγνές και καθαρές

να απλώνουν στο σπίτι το μαγιό και το μπουρνούζι να στεγνώνουν καλά μέχρι το επόμενο μάθημα.

να μην κολυμπούν όταν έχουν πυρετό ή ανοιχτό τραύμα.

Τι πρέπει να προσέχουν όσον αφορά το φαγητό πριν το μάθημα κολύμβησης:

Η κολύμβηση, για λόγους ασφάλειας, επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Όταν έχουν την πρώτη και δεύτερη ώρα κολύμβηση, είναι προτιμότερο να μην πιούν γάλα το πρωί, αλλά να μην ξεχάσουν να φάνε κάτι ελαφρύ.

Όταν έχουν την τρίτη και τέταρτη ώρα κολύμβηση , τρώνε το πρωινό τους και μπορούν μετά το μάθημα της κολύμβησης να φάνε το «δεκατιανό» τους.

Όταν έχουν την πέμπτη και έκτη ώρα κολύμβηση , τρώνε κανονικά το πρωινό τους και στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα μπορούν να φάνε ένα ελαφρύ σνακ. Πρέπει να αποφεύγουν τις τυρόπιτες, σπανακόπιτες, τα κρουασάν σοκολάτας, τα γεμιστά τσουρέκια με κρέμα και γλάσο, τα πατατάκια και όλα τα συναφή προϊόντα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News