Αθλητισμός

Φοβού πιο πολύ τον γραφέα, από τον επιλοχία...

Ο ΟΦΗ δέχθηκε αρκετή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ισοφαρίστηκε στο Μάλεμε και όχι για την σκέτη ισοπαλία. Η κριτική είναι καλή, αλλά όταν αναβαθμίζεται σε επίπεδο σεναριολογίας ή ειδικών εμπειρογνωμόνων, χάνει το δίκιο της. Το κυριότερο δεν βοηθάει.

Η τεχνική ηγεσία και οι ίδιοι οι παίκτες βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που υπάρχει σε αφθονία η ποδοσφαιρική σκέψη για να δουν εκείνοι αυτό που χρειάζεται να βελτιώσουν ή να ενισχύσουν.

 Ο ΟΦΗ είναι σοβαρή ομάδα. Φαινόμενα που έκαναν το γύρο του διαδικτύου χθες με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των Τρικάλων Χρήστου Γιαλιά να ξεφτιλίζει δημόσια τους ποδοσφαιριστές τους, επειδή έχασαν στην έδρα του Αγροτικού Αστέρα, είναι ξένα προς την δική μας επικρατούσα νοοτροπία, εν γένει στο ποδόσφαιρο του Ηρακλείου.

Είναι όμως ένα δείγμα για το πόσα πρέπει να αναμετρηθεί και να ξεπεράσει ο ΟΦΗ στο τρέχον «περίεργο» πρωτάθλημα. Η επισήμανσή μας από καιρό εστιάζει στο ότι ο ΟΦΗ χρειάζεται να είναι δημιουργικά συσπειρωμένος με τις δυνάμεις που τον υπηρετούν (από τη διοίκηση ως τους φιλάθλους), για να προσπεράσουν παγίδες.

Οι ιδιομορφίες της Football Leaque, αναδείχτηκαν από την πρεμιέρα με τα δύο μεγάλα ονόματα να σκοντάφτουν με ισοπαλίες εκτός έδρας και δη ο ακριβοπληρωμένος Άρης. Φάνηκαν επίσης και οι εκτραχύνσεις. Η διαιτησία του κ. Μιχαηλίδη στο Μάλεμε ήταν ακριβώς όπως μας είχε συστηθεί από τη μέρα του ορισμού του: «Περίεργη».

Βλέποντας μάλιστα να γίνονται αδιαφανή πράγματα και στην «δοτή» ΚΕΔ της ΕΠΟ με την ξαφνική παρουσία του Ιωσηφόγλου στο ποδάρι του κ. Μπίκα (ως ένδειξη και τάση) και επειδή η προέλευσή του έχει και σκοπιμότητα και χρώμα, η διοίκηση του ΟΦΗ θα χρειασθεί να προβεί σε κινήσεις που θα ενισχύουν τον δίχτυ της προστασίας της ομάδας, πριν αρχίσουν γερά τα παρατράγουδα. (Φοβού πιο πολύ τον γραφέα, από τον επιλοχία...)

Το γεγονός μάλιστα ότι σε δύο συνεχή παιγνίδια, αντιμετώπισε διαιτησίες (κατ' αντιστοιχία) που δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι, κάνει φυσιολογικό τον όποιο προβληματισμό μπορεί να έχουν οι παράγοντες της κρητικής ομάδας.

Η «δοτή» διοίκηση της ΕΠΟ, όπως διαρθρώθηκε και με τη μεθόδευση με την οποία επιτεύχθηκε, δεν έχει εμπνεύσει μεγάλο μέρος του ποδοσφαιρικού κόσμου. Οι πιο ψαγμένοι μάλιστα, θεωρούν την πράξη Κοντονή-Κουτσοκούμνη και σία, ως ένα επικίνδυνο φαινόμενο πρακτικής στο πολιτικό σκηνικό.

Θα φανεί μάλιστα σε λίγες μέρες στη Βουλή ο βαθύς πολιτικός χαρακτήρας της πράξης αυτής, που δεν συνάδει με δημοκρατικά ήθη, όταν το υφυπουργείο αθλητισμού θα φέρει τη διάταξη που θα θυμίζει άλλες εποχές, για να μπορεί να νομιμοποιήσει την προεδρία του κ. Δρόσου και των άλλων εκλεκτών.

Καλά θα κάνει ο Κουτσοκούμνης να γράφει λιγότερα στο Facebοok, μην τυχόν και ξυπνήσουν κι άλλα μωράκια…

Και μερικά "ΣΦΗΝΑΚΙΑ" από την έντυπη έκδοση της Δευτέρας:

Ήταν δύσκολο να κάνεις παιχνίδι σε ένα τόσο βαρύ γήπεδο. Το βλέπαμε όλοι από την τηλεοπτική μετάδοση. Όμως με την εικόνα του ΟΦΗ στο δεύτερο ημίχρονο και το γκολ του Βουό, η ισοφάριση ήταν βαρύ πλήγμα, με τον τρόπο που έγινε, εξαιρουμένης της φάσης που ο παίκτης του Κισσαμικού στρώνει την μπάλα καθαρά με το χέρι. O βοηθός διαιτητή μάλιστα ήταν μπροστά στη φάση, αλλά μάλλον... τον είχε κάνει παστό η αλμύρα της θάλασσας.

Μια ομάδα με το όνομα και το στόχο του ΟΦΗ έδειξε αδυναμία σε μια λεπτή στιγμή του αγώνα, όταν θα έπρεπε να έχει "σφίξει" και να είναι απόλυτα προσεκτική ειδικά στην άμυνα. Με το 0-1 στα χέρια σου, δεν μπορείς να αγνοείς τους ίδιους τους νόμους της κατηγορίας.

Αυτή η εναλλαγή στο σκορ στενοχώρησε ιδιαίτερα τους φίλους του ΟΦΗ, που δε "χωρούσαν" στην άποψη «δεν έπρεπε να το φάμε, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, τι να κάνουμε;».

Ο πρωταθλητισμός και δη στις ομάδες που τον έχουν στο πετσί τους, για να επιτευχθεί, απαιτεί διαρκή εγρήγορση και την καλώς εννοούμενη πίεση. Ο τρόπος αντίδρασης μετά το 0-1 σηκώνει πολλή κουβέντα στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τμήματος, για να αποβληθεί ο χαρακτηρισμός «κοιμηθήκανε».

Τι να πεις για τους διαιτητές... Και αυτοί που είναι κι αυτοί που θα φύγουν και αυτοί που θα μείνουν χρειάζονται να ανεβάσουν το επίπεδο των ικανοτήτων τους. Πολύ χαμηλή η στάθμη και δεν εννοούμε τα πονηρά σκεπτικά, αλλά κυρίως αυτά που σχετίζονται με αυτό που λέμε αισθητική αντίληψη. Περιορισμένο το πεδίο ορατότητας...

Ο ΟΦΗ ίσως να έμενε και ικανοποιημένος αν το παιχνίδι έληγε στο 0-0, λόγω της γηπεδικής κατάστασης. Το 1-1 έχει άλλη... γεύση, αφού ήταν εκείνος που προηγήθηκε στο 80' με τον Βουό και βρέθηκε να ισοφαρίζεται δύο λεπτά πριν το 90'.

Δυσαρέσκεια εκφράζουν για την παραμέλησή τους αρκετές ποδοσφαιρικές Ενώσεις, από τη σύνθεση της "επιτροπής εξομάλυνσης". Το σχολιάζουν, μάλιστα, και από τις δύο "παρατάξεις".

Όπως και ενόχλησε και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο Κουτσοκούμνης στον απερχόμενο και τελευταίο μάλιστα εκλεγμένο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Τζανόπουλο. Άκομψος τρόπος, που δε συνάδει με τα όποια ποδοσφαιρικά μας ήθη, σε μια πράξη παράδοσης.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι, για να γίνουν καταστατικές αλλαγές της ΕΠΟ, θα πρέπει να περάσουν από τη γενική συνέλευση με μέλη τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις! Εκτός κι... αν αλλάξει πολίτευμα η χώρα.

Ρωτάνε γιατί κράτησαν τον Παυσανία Παπανικολάου στην ΕΠΟ, αφού όλα έχουν άλλο άρωμα και χρώμα στην επιτροπή εξομάλυνσης. Για να υπάρχει και η ένδειξη της άλλης πλευράς, υποθέτουν πολλοί.

Στ.Μ.

Σχόλια