Αθλητισμός

Η "αδελφοποίηση" Κισσαμικού και ΟΦΗ το 1992

Μπορεί να χωρίζουν 175 περίπου χιλιόμετρα το Ηράκλειο από το Καστέλι Κισσάμου ωστόσο παραδοσιακά οι σχέσεις των κατοίκων τους ήταν καλές!

Ακόμα και στο ποδόσφαιρο που εξάλλου πάντα μπορεί να παίξει ενωτικό ρόλο υπήρχαν πολύ καλές σχέσεις των ομάδων του Ηρακλείου με την ομάδα του Καστελίου, για να φτάσουμε στο 1992 όταν έγινε και η αδελφοποίηση του ΟΦΗ με τον Κισσαμικό! Οι διοικήσεις των δυο ομάδων τότε είχαν ιδιαίτερες σχέσεις, ενώ υπήρχε και ένας συνδετικός κρίκος, ο Χάρης Κοντοπυράκης που αν και Χανιώτης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ΟΦΗ! Πριν 24 χρόνια λοιπόν η αδελφοποίηση έγινε μέσω φιλικού Κισσαμικού-ΟΦΗ στο Καστέλι για το οποίο είχαν συμβολή και οι τότε νομάρχες Ηρακλείου και Χανίων. Στα Χανιά νομάρχης τότε ήταν ο Ηρακλειώτης Αντώνης Γρηγοράκης και στο Ηράκλειο ο Χανιώτης (με καταγωγή από τα Σφακιά) Στράτος Παπαδάκης. Στο φιλικό παιχνίδι που έγινε συμβολικά ο κ. Γρηγοράκης έπαιξε για λίγο με τον Κισσαμικό και ο Παπαδάκης (δεν είναι πια στη ζωή) με τον ΟΦΗ. Μάλιστα οι εφημερίδες της εποχής και δη στα Χανιά είχαν προβάλει το γεγονός και είχε ενημερωθεί σχετικά ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που απευθυνόμενος στον κ. Γρηγοράκη του είπε: «Ξέρω πως είσαι καλός νομάρχης αλλά βλέπω ότι είσαι και καλός ποδοσφαιριστής!» Ο κ. Γρηγοράκης ήταν τότε νομικός σύμβουλος του ΟΦΗ-έκλεισε τρεις δεκαετίες σε αυτό το πόστο-ενώ είχε καθοριστική συμβολή και στη χρονιά που ο ΟΦΗ είχε μπει στο άρθρο 44. Μετά από εκείνο το φιλικό στα Χανιά ακολούθησε μια όμορφη εκδήλωση ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε και η πρώτη μεταγραφή νεαρού ποδοσφαιριστή από την Κίσσαμο στην πρώτη ομάδα του ΟΦΗ!

                        Οι συνδετικοί κρίκοι

Ο παίκτης αυτός ήταν ο Κώστας Φραγκιουδάκης που έπαιξε στην Α΄Εθνική με τον ΟΦΗ και πλέον είναι σε πόστο στην ομάδα του Κισσαμικού ενώ στη συνέχεια και όταν ο Κισσαμικός έκανε άλματα προς τα πάνω αρκετοί παίκτες που έκαναν καριέρα στον ΟΦΗ, πήγαν στο Καστέλι! Ξεκινάμε από τον Κώστα Σταυρακάκη που έγραψε ιστορία βέβαια στον «Όμιλο» ενώ στον Κισσαμικό έπαιξαν και οι Φραγκουλάκης, Τζανής, Ραπτάκης (ο τελευταίος έπαιξε πρώτα στον Κισσαμικό και μετά στον ΟΦΗ). Οι σημερινές «αθλητικές ιστορίες» λοιπόν αφορούν σε Κισσαμικό και ΟΦΗ αφού βρισκόμαστε δυο μέρες πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι που θα βρει τις δυο ομάδες αντιμέτωπες και θα γίνει τη Δευτέρα (17.00) στο γήπεδο του Μάλεμε με απευθείας μετάδοση από την ΚΡΗΤΗ TV…

                                       H ιστορία του Κισσαμικού


Ο Ποδοσφαιρικός Γυμναστικός Σύλλογος Κισσαμικός, από τα παλαιότερα αθλητικά σωματεία της Κρήτης ιδρύθηκε το 1926 και έκανε το πρώτο επίσημο καταστατικό του το 1949. Συγκροτήθηκε σε σωματείο ΠΓΣ ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ την 5-6-1951 από 22 επώνυμους της εποχής Καστελιανούς.

Έχει κατακτήσει 4 φορές το πρωτάθλημα στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων (1993-1994, 1996-1997, 2000-2001, 2011-2012) μία φορά το Κύπελλο της Ε.Π.Σ.Χ. (1998-1999 με 6-5 στα πέναλτι κόντρα στον ΑΟΧ/Παγχανιακό) και μία φορά το Super Cup της Ε.Π.Σ.Χ. (2012 με 4-2 απέναντι στο Μινώταυρο).

Τη σεζόν 2013-2014 θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική κατηγορία, όπου καταλαμβάνει την 4η θέση στον 5ο όμιλο.

Τη σεζόν 2014-2015 μετά από εκπληκτική πορεία θα στεφθεί πρωταθλητής στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του την άνοδο σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Τη σεζόν 2015-2016 μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Football League.

* Τα στοιχεία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Κισσαμικός...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

Σχόλια