Αθλητισμός

Οι κεφαλιές... που δεν ξεχνούν τον σκόρερ!

Από τα ωραιότερα γκολ στα ποδοσφαιρικά γήπεδα μπαίνουν με το κεφάλι. Η περίφημη κεφαλιά που "κρέμασε τον τερματοφύλακα", ή "κεφαλιά ψαράκι" είναι από τις στιγμές που δίνουν χρώμα και ικανοποίηση στην κερκίδα. Όπως όλα τα ωραία, όμως, έχει και το κόστος της κυρίως στην μνήμη των ποδοσφαιριστών που τις επιχειρούν ξανά και ξανά!

Διαβάζοντας την επιστημονική έρευνα που έγινε για πρώτη φορά σε επιστημονικό επίπεδο από το Πανεπιστήμιο «Stirling» και έφερε στο φως η «Telegraph», επιβεβαιώθηκαν εν πολλοίς, όλα όσα διδάχθηκαν θεωρητικά και ελαφριά, οι καθηγητές φυσικής αγωγής και οι προπονητές, από πολλές μελέτες που δείχνουν τους κινδύνους για  διασείσεις κατά τη διάρκεια αγώνων, αλλά καμία δεν είχε αναφερθεί στο αντίκτυπο των μικρότερων χτυπημάτων στο κεφάλι.

Η συγκεκριμμένη έρευνα ζήτησε από μια ομάδα ποδοσφαιριστών να  κάνει 20  κεφαλιές, δεχόμενοι την μπάλα από ένα μηχάνημα σχεδιασμένο με το ρυθμό και τη δύναμη μίας εκτέλεσης  κόρνερ.

 Οι ερευνητές  εξέτασαν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη των παικτών πριν και μετά το πείραμα και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό EBioMedicine.  Μετά από μόλις μία  δοκιμή , διαπιστώθηκε οι επιδόσεις στα  τεστ μνήμης μειώθηκαν από 41 έως 67 %.

 Η νευρολόγος  από το Πανεπιστήμιο «Stirling», Μαγκνταλένα Λιτσγουόρτ, δήλωσε: «Υπό το φως της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις  από τις επαφές στον αθλητισμό κατά την διάρκεια των αγώνων, για την υγεία του εγκεφάλου, θελήσαμε να δούμε αν ο εγκέφαλός αντιδρά αμέσως με ένα χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι», επισημανίνοντας:«Βρήκαμε ότι στην πραγματικότητα αυξήθηκε η μείωση αντίδρασης  στον εγκέφαλο, αμέσως μετά την κεφαλιά, αλλά και οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν σημαντικά μειωμένες. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές ήταν προσωρινές, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα αν συμβεί ξανά και ξανά, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο. Με  ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να συμμετέχει σε αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να έχει επίγνωση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου και τη διαρκή επίδραση που μπορεί να έχει».

Οι ερευνητές λένε ότι είναι ασαφές κατά πόσον οι αλλαγές στη μνήμη θα εξακολουθούν να παραμένουν προσωρινά μετά από επανειλημμένη έκθεση σε τέτοια χτυπήματα  με τη μπάλα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Στο ποδόσφαιρο, επειδή είναι κάτι που συμβαίνει συχνά εκ προθέσεως , οι γιατροί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν  επιπτώσεις μακροπρόθεσμα για την υγεία.

Σχόλια