Αθλητισμός

Αν γίνει... της FIFA, πάνε "μαγκιές" και "ντελιβεράδες"!

Όταν λέγεται ότι η FIFA θα ορίσει προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, σημαίνει ότι θα της δώσει και τις αρμοδιότητες σε όλους του τομείς για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανονισμών, όπως πράττει η ίδια και όχι όπως είχαμε συνηθίσει, μονόπλευρα, ή ανεφάρμοστα.

Θα περιορισθούν, έτσι,  πολλές πολλές μαγκιές, με ανακοινώσεις, συνδυαζόμενες παρουσίες που ενίοτε δυσφημούν το ποδόσφαιρο και πολλά πολλά με τη διαιτησία, όπου κάποιοι το έχουν κάνει επιστήμη. (Άλλοι και είδος σατυρικής τέχνης!). Όπως και τις άλλες μαγκιές, "κάνε αυτό, κάνε εκείνο".  Με τη σημείωση πάντως, ότι στην Ελλάδα οι επινοήσεις παίρνουν μορφές κατεργάρηδων... Καλή σαν ευκαιρία όμως, να τους μάθουν καλύτερα όλους, έναν προς έναν έξω... Αλλά, να δούμε πρώτα τι θα μας "σερβίρουν", σε ονόματα, διάρκεια και περιεχόμενο και άντε να δούμε τι θα βγει και από τον Ερζίκ, η επιτροπή του οποίου ασχολείται με την αθλητική νομοθεσία στην Ελλάδα σε σχέση με το αυτοδιοίκητο…

Το όνομα του Παναγιώτη Περάκη το είχαμε γράψει εδώ από τις 23/9, ως τον πρόεδρο που "σπρώχνει" ο κ. Κοντονής σε περίπτωση "διοικούσας". Τότε γίνονταν λόγος θα μια "διοίκηση συναίνεσης" και το θέμα μας είχε τίτλο: Τολμούν τη συναίνεση, μπροστά στο χάος;

"Τους πήρε ο άνεμος και κείτονται εν γαλήνη"!

Τελικά το ερώτημα με το διαζευκτικό «ή» απαντήθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις κάνοντας το δικό του παιχνίδι. «Θα τις πάρει ο "Άνεμος" ή η "Γαλήνη"», είχαμε διερωτηθεί, όταν οι παρατάξεις για την ΕΠΟ έκλειναν δύο πολυτελή ξενοδοχεία στην Κρήτη για τις περιβόητες εκλογές. Τα ξενοδοχεία σώθηκαν από τις βαβούρες και εκείνοι ακολούθησαν τις μεταφορικές έννοιες των ονομάτων τους! Και ο άνεμος τις πήρε και βρέθηκαν εν γαλήνη, όπως λέμε «εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως...»!

Ανεξάρτητα από τα όποια χαρακτηριστικά των εξελίξεων, οι εκλογές, σε ένα ρημαγμένο και λεηλατημένο πεδίο, δεν μπορούσαν να υποσχεθούν τίποτε περισσότερο από νέες εντάσεις και διαρκείς διαταραχές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ακόμη και η επιχειρούμενη «συναίνεση», που φάνταζε ως μόνο λογικό εύρημα, φάνταζε ουτοπία. Η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία ενός συστήματος, με πολλά παράσιτα και παρατράγουδα, δε θα επέτρεπε το καλύτερο. Δεν ήταν μόνο οι νοοτροπίες του «εγώ ειμί» των μεγαλοϊδιοκτητών, ήταν και η αρρωστημένη νοοτροπία των "βλαχοπρόεδρων", που, εκτός άλλων, συντηρούσαν και τα οφίτσια της συμμετοχής τους από τη διοίκηση της ΕΠΟ μέχρι τις λογής επιτροπές. Δηλαδή για ξενοκοιμάται κάθε τόσο στα καλοπληρωμένα ξενοδοχεία της Αθήνας με λογής έξτρα υπηρεσίες, με το ποδόσφαιρο και την ποδοσφαιρική κοινωνία να μένουν υπό την ομηρία των φαντασιώσεών του.

Η νοοτροπία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπορούσε να αλλάξει με καμία "κυβέρνηση" κι ας έλεγε ο Γραμμένος πως η διοίκησή του θα ήταν το κάτι άλλο. Θα έκανε κακό και στους "μεγάλους" που θα ήταν πίσω του, γιατί αναγκαστικά θα γινόταν χειρότεροι, όπως συνέβη και στους προκατόχους τους. Δυστυχώς αυτός ο καθρέπτης αντανακλά όλη την κατάσταση της Ελλάδας, που δυο-τρεις δεκαετίες αναπτύσσει κισσούς "λαμογιάς". Μόνοι έχουμε βγάλει τα μάτια μας σε αυτή την όμορφη χώρα, τραβώντας ως μαγνήτες τις επιτροπείες των ξένων.

Θα το περάσουμε κι αυτό στο ποδόσφαιρο, με διορισμένη διοίκηση από τη FIFA και άλλον πρόεδρο, ίσως με ξένους αρχιδιαιτητές και τα λοιπά. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει με ορθό τρόπο, με παράγοντες που θα εργαστούν για την αποκατάσταση των θεσμικών εκτροπών και την αναθεώρηση των παραγοντικών νοοτροπιών. Αρκεί μη δούμε εκμεταλλεύσεις πολιτικού τύπου. Πρώτοι, είχαμε γράψει για την πιθανότητα να οριστεί πρόεδρος ο κ. Περάκης. Αξιόλογος, αλλά πρωτοσύμβουλος του κ. Κοντονή. Αυτό θέλει την προσοχή του, ως "συγκοινωνούντα δοχεία", που φέρουν πειρασμούς και βακτήρια, που αρέσκονται να διεισδύουν με κομματική αμετροέπεια. Και δεν εννοούμε ασφαλώς προσωπικά τον κ. Περάκη.

Οι «ντερλιβαράδες»!

Το θέμα που είχε θέσει ο Νίκος Τζώρτζογλου για τον λόγο που τον ώθησε να αποσυνδεθεί με τη «Συμμαχία», αποτελεί ένα ερώτημα που ασφαλώς τέθηκε από πολλούς στον κ. Γραμμένο και στους άλλους που είχαν ήλθαν στο Ηράκλειο. Το εύλογο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να επικαλείσθε την «εξυγίανση» έχοντας οργανωτές της παράταξης άτομα που τουλάχιστον σημειολογικά αναιρούν τις βασικές της αρχές, έχει τεθεί από πολλούς ακόμη προέδρους ΕΠΣ. Η απάντηση που δίνονταν -μάθαμε- είναι ότι "τα άτομα αυτά χρησιμοποιούνται για να επιτύχουν το εκλογικό αποτέλεσμα", αφού "πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία για να νικήσεις τα γρανάζια του συστήματος. Μετά", τόνιζαν "δεν θα είναι στα πόδια της διοίκησης. Κάπου μάλιστα η απάντηση είχε δοθεί ως εξής: «Έλα βρε πρόεδρε…. ντιλιβεράδες, είναι. Τίποτε άλλο»!

Ο «γαμβρός»!

Σε ένα πρωτάθλημα που υπάρχουν αρκετά φαβορί κι αναμένεις να ξεπηδήσουν κι άλλα, ο Εργοτέλης ξέρει ότι ο τίτλος, δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τις μεταγραφές, ο ΠΟΑ γνωρίζει ότι μπορεί, αλλά θέλει υπομονή, ο Ερμής έχει ήδη την ευκαιρία να εμπεδώσει ότι τα μυαλά στην κορυφή, είναι επικίνδυνο να βγουν πάνω από το κεφάλι. Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές είναι αρκετές ομάδες που κάνουν όνειρα, τσεκάροντας και τα αδύναμα σημεία των αντιπάλων. Κι όπως λέει συχνά ο «αλενατόρε», στο… τέλος ξυρίζουν τον γαμβρό!

Στ. Μ.

Σχόλια