Αθλητισμός

Ο Κοντονής, ο Λένιν και οι "τακτικές αναδίπλωσης"

Από τον Μάιο του 2015, περίοδο των διαβουλεύσεων με τη FIFA, ο κ. Κοντονής είχε προετοιμάσει το έδαφος για να πατήσει στο νόμο που θα του άνοιγε παράθυρο, να μπει στην ΕΠΟ.

Τα δημοσιεύματα της περιόδου μάλιστα το προβλέψαν λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, μετά το αξέχαστο μπαράζ των αλλαγών που ζητούσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία (και έγιναν από τον κ. Κοντονή με το παιγνίδι των λέξεων), ότι θα είχαν επίπτωση στο άμεσο μέλλον στις επιδιώξεις του υφυπουργού. Ούτε εκείνα όμως είχαν φαντασθεί, ότι ήδη το παράθυρο, γινόταν πόρτα:

Τα "Νέα" έγραφαν στις 6 Μαίου 2015:

"Για να επέλθει η συμφωνία ο κ. Κοντονής απέσυρε την παράγραφο για τον αποκλεισμό των ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, τροποποίησε το άρθρο για τα πειθαρχικά όργανα σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής των μελών τους και πρόσθεσε στο περίφημο πλέον άρθρο 15 (που αφορούσε την κατάργηση του άρθρου 29, το οποίο δεν έθετε κανένα όριο και έλεγχο στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ), την παρατήρηση της FIFA ότι η ΕΠΟ θα διαχειρίζεται «τις εσωτερικές υποθέσεις της, χωρίς παρέμβαση τρίτων».

Το τελευταίο (άρθρο 15) είναι μιας κομβικής σημασίας διατύπωση -έγραφαν- καθότι θα παίξει ρόλο για τα μέτρα που θέλει να φέρει στη Βουλή με το επόμενο νομοσχέδιο ο κ. Κοντονής και αφορούν το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, τη διαιτησία και το στοίχημα. Αυτά θα συναποφασιστούν κατόπιν νέων διαβουλεύσεων με τις διεθνείς ομοσπονδίες, με τις οποίες είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο υφυπουργός έχει ανοίξει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στις δικαστικές υποθέσεις που εμπλέκουν μέλη της ελληνικής ομοσπονδίας."

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή κατ' άρθρο το αθλητικό νομοσχέδιο και το ρεπορτάζ του Σκάι, αποκάλυπτε (την επόμενη μέρα 7 Μαίου 2015 το δημοσίευμα), τις λέξεις που έδινε ακριβώς το κλειδί:

"Τα περισσότερα κόμματα ψήφισαν «ναι» στα περισσότερα άρθρα, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας η Ν.Δ. απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 15 που αφορά τη διατύπωση για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ λόγω της νέας νομοτεχνικής παρέμβασης που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έπειτα από τη χθεσινή αντίδραση της UEFA που προκλήθηκε από τη διαφωνία της ΕΠΟ.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη απαλείφθηκε ο προσδιορισμός «εσωτερικές» στις υποθέσεις που η ΕΠΟ μπορεί να διαχειρίζεται ανεξάρτητα, ενώ προστέθηκε η φράση «με δεδομένο ότι», που αντικατέστησε τη φράση «λαμβανομένου υπόψη» η οποία με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει τη φράση «υπό την προϋπόθεση» η οποία περιέχονταν την πρόταση της UEFA.

Η τελική διατύπωση που κατατέθηκε είναι η εξής:
«Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία, με δεδομένο ότι η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος»." (Τελικά, όλοι κοιμήθηκαν στον ύπνο του δικαίου, όχι όμως και η γάτα της Κηφισιάς και η παρτίδα πόκερ, όμως,  συνεχίζεται, όπως στις εποχές της ποτοαπαγόρευσης!).

Ο υφυπουργός πάντως έγραψε ένα άρθρο πριν λίγες μέρες στην Αυγή, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το οποίο, σε μια παράγραφο αποκαλύψαμε το στρατηγικό του σκεπτικό, που θα ζήλευε ο ίδιος ο Λένιν:
«Στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος παρουσιάζονται παραδείγματα επαναστατικών κυβερνήσεων που, για να διασφαλίσουν την επίτευξη του επαναστατικού στόχου, προέβησαν σε τακτικές αναδίπλωσης και τελικά δικαιώθηκαν. Ο Λένιν που αποδέχθηκε τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ και εφάρμοσε τη ΝΟΠ».  (Κρατηθείτε στις "τακτικές αναδίπλωσης"!)

"Τελεσίγραφο ή "Avanti Kontonis"!

Τον γρίφο για τις εξελίξεις στην ΕΠΟ θα τον λύσει, το πώς ακριβώς θα κινηθεί την Παρασκευή η FIFA. Οι αποφάσεις της, θα εμφανίζουν τον νικητή. Η FIFA πάντως δεν είναι ο παλιός «μπαμπούλας». Προσέχει πολύ μετά τα σκάνδαλα Μπλάτερ και Πλατινί. Κουτό να υιοθετηθούν τα «τελεσίγραφα» ή το «Avanti Kontonis»!

Ο Ελληνας υφυπουργός, πάντως στο σχεδιάζε από τον Μάιο του 2015, με τις διατυπώσεις του στο άρθρο 15 του αθλητικού νόμου, παίζοντας με τις λέξεις, για να κρατήσει εσωτερικά νόμιμα παράθυρα για τον νόμο Ορφανού, που θα έκαναν διάτρητο το αυτοδιοίκητο...

Με αυτόν τα έχουν όλες οι πλευρές. Του τα χώνουν από την ΕΠΟ, τον Ελευθεριάδη, μέχρι τον Γραμμένο, με τις ανακοινώσεις τους. Ο ίδιος είχε προφητεύσει την απόφαση του Δ.Δ. λίγες μέρες πριν  και έκανε το λάθος να επικαλεσθεί ως υφυπουργός τα παρασκηνιακά του τύπου για το τι ψήφισε ο καθένας. Όλοι το εξέλαβαν ως εσωτερική πληροφόρηση από το δικαστήριο.

Εκείνο που δεν γίνεται κατανοητό είναι γιατί φωνάζει η παράταξη Γραμμένου, αφού είχε κάνει και εκείνη προσφυγή την ίδια μέρα μετά από τις δύο προηγούμενες της. Εξηγείται. Στις δύο πρώτες, ήταν πίσω στο σκορ, όπως και την ώρα που κατέθετε την τελευταία:

Οι αλλαγές στην Football League υπέρ της (αλλιώς πρωτάθλημα δεν θα ξεκινούσε με τίποτα), και η μεταστροφή τεσσάρων ενώσεων την έκαναν εν δυνάμει νικήτρια και επομένως χαμένη από την δικαστική απόφαση που κέρδισε η Κηφισιά, την οποία είχε πάρει μαζί του στην προσφυγή ο Βίκτωρας Μητρόπουλος.

Όλο το ζουμί πλέον είναι στη FIFA. Γιατί άλλο η κακοστημένη διοικούσα του Δικαστηρίου κι άλλο η διοικούσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Εκεί θα βγουν τα συμπεράσματα τι ακριβώς θα παιχθεί και πως έχει παιχθεί το παιγνίδι μέχρι τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι κερδισμένη από την εξέλιξη ήταν η παράταξη Ελευθεριάδη εφόσον εκείνη θα έχανε τις εκλογές και επίσης κερδισμένοι όλοι που δεν ήθελαν τις εκλογές στα Χανιά.

Κάνει εντύπωση με πόση ευκολία ένας παράγοντας μέλος του ηγεσίας του ποδοσφαίρου που προτείνεται από την απόφαση να είναι σε εκείνους που θα βγάλουν την ΕΠΟ από το τέλμα, βγαίνει στον αέρα και λέει για 784, 014,300 ευρώ που δόθηκαν για να του πάρουν την Ένωση. Ποιο κάνει εντύπωση; Ότι δεν το πήγε στη δικαιοσύνη γιατί λέει δεν βρίσκεις άκρη!

Ο Κοντονής πάντως μετά τις αποκαλύψεις (Τζώρτζογλου) και επιβεβαιώσεις δια στόματος Βίκτωρα Μητρόπουλου και Αχιλλέα Μπέου, δεν (θα) ήθελε να συνδεθεί με τα ονόματα Θωμάς, Γιαννάκης και Αχιλλέας.

Ήδη του κρεμάνε κουδούνια ως ο υφυπουργός που παρέλαβε μία παράγκα και… τις έκανε δύο!

(σφηνάκια)

Στ. Μ.

Σχόλια