Αθλητισμός

"Αθλητικές Ιστορίες" μαραθωνίου με τον Γιάννη Σαριδάκη...

Ο Γιάννης Σαριδάκης γεννήθηκε πριν ακριβώς 60 χρόνια (1956)! Έτσι μπήκε στην κατηγορία των βετεράνων του μαραθωνίου-πλέον λέγονται διαχρονικοί αθλητές-όπου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

Και όμως ο νυν αθλητής του ΟΦΗ άργησε να μπει ενεργά στον αθλητισμό! Ουσιαστικά ξεκίνησε το 1979, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στη Χίο και αφού τον παρακίνησαν να τρέξει στους Παγχιακούς Αγώνες (επέτειος της απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους). Εκεί ήταν 2ος στην γενική κατάταξη ανάμεσα σε σπουδαίους αθλητές και... αυτό ήταν! Από τότε... δεν εγκατέλειψε, όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και κανένα μαραθώνιο ή ημιμαραθώνιο που είχε συμμετοχή! Πάντοτε ακόμα και με ειδικές συνθήκες καταφέρνει και φτάνει ως τον τερματισμό! Ξεκίνησε σαν αθλητής της ΓΕΗ και θυμάται το καταπληκτικό τμήμα στίβου που είχε ο ηρακλειώτικος σύλλογος ειδικά τη δεκαετία του '80! Ακολούθησε ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης για να συνεχίσει στον ΟΦΗ όπου πήρε μεταγραφή μετά από πρόταση του Παναγιώτη Αντωνακάκη πριν 3 χρόνια! Άλλωστε είναι και ο μόνος εξηντάρης που έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε πανελλήνιο πρωτάθλημα! Πριν 2 περίπου εβδομάδες στο Νόβισαντ της Σερβίας ο Σαριδάκης έλαμψε στους Βαλκανικούς Αγώνες! Στην κατηγορία άνω τω 60 ετών έγινε Βαλκανιονίκης και επικράτησε τόσο στον ημιμαραθώνιο (1 ώρα 28 λεπτά και  42΄΄ ) όσο και στα 5 χιλιόμετρα όπου έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας του με χρόνο 18΄05΄΄ (το παλιό ήταν 18΄26΄΄). Βλέπετε οι επιδόσεις του πλησιάζουν αυτές αξιόλογων αθλητών που είναι... 20 χρόνια μικρότεροί του!

                 Διανυκτέρευση... σε κοιμητήριο

 Άνθρωποι και οι μαραθωνοδρόμοι-όχι μηχανές-αλλά είναι ξεχωριστοί! Βλέπετε έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που πηγάζει από τα ψυχικά χαρίσματα! Είναι διαφορετικοί! Άλλωστε τολμούν πολλά που άλλοι καν δε μπορούν να σκεφτούν! "Τώρα έρχονται όλο και περισσότεροι στις μεγάλες αποστάσεις αλλά και πάλι πολλοί διστάζουν! Παλαιότερα ειδικά ο μαραθώνιος ήταν για λίγους αλλά είχαμε πολλούς θεατές ειδικά στους αγώνες που τερματίζαμε μέσα στο Ηράκλειο", μας λέει ο Γιάννης Σαριδάκης! Του ζητήσαμε να θυμηθεί τον πιο ιδιαίτερο "μαραθώνιο", έστω και αν μετράει περίπου 15 κλασικούς στην Αθήνα και πολλούς σε Θεσσαλονίκη-Ρόδο αλλά και ημιμαραθώνιους σε Κρήτη και εξωτερικό! "Εντάξει ο Κλασικός της Αθήνας είναι ο σπουδαιότερος και πιο δύσκολος αφού λόγω διαδρομής δε γίνεται ποτέ παγκόσμιο ρεκόρ! Αλλά άλλος αγώνας ήταν ο πιο ιδιαίτερος! Αναμφίβολα θα πάω πίσω τον χρόνο στο 1994", μας λέει και συνεχίζει αφήνοντάς μας άφωνους: "Διασχίσαμε την Κρήτη με 520 χιλιόμετρα μέσα σε 12 ημέρες! Κάναμε περίπου 50 χιλιόμετρα κάθε μέρα και μάλιστα με αγωνιστικό ρυθμό, όχι με περπάτημα! Ο αγώνας αυτός έγινε με βάση μια διαδρομή που είχε φτιάξει ο Γιάννης ο Παντατοσάκης που ξέρει άριστα ακόμα και το τελευταίο μονοπάτι στην Κρήτη! Ξεκινήσαμε από τη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας στα Χανιά και καταλήξαμε στα χωριά της Σητείας, πιάνοντας και νότια Κρήτη και ενδοχώρα και βόρεια! Τότε μέσα στους όρους ήταν τα βράδια να μην κοιμόμαστε σε κρεβάτι! Μόνο στο έδαφος, είτε σε κάποιο σχολείο, είτε σε οποιαδήποτε αίθουσα, είτε έξω στην ύπαιθρο! Λίγο πριν το τέλος, στο Κατσιδόνι κοντά στη Σητεία και αφού η κούραση μας πια ήταν πολύ μεγάλη είδαμε μεγάλο χώρο δίπλα σε μια εκκλησία και πέσαμε να κοιμηθούμε στο προαύλιο! Το πρωί που ξυπνήσαμε διαπιστώσαμε πως είχαμε ξαποστάσει στο κοιμητήριο του χωριού! Σε αυτόν τον αγώνα είχε κερδίσει ο Κούρος, ένας από τους καλύτερους Έλληνες μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, δεύτερος ήταν ο μεγάλος Αφορδακός, τρίτος εγώ και τέταρτος ο Παντελής ο Καμπαξής"!

                Τρέχει... 100χλμ. κάθε εβδομάδα

Στον μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, φέτος, ο Σαριδάκης ήταν κανονικά πρώτος στην κατηγορία του. Βλέπετε αυτός που εμφανίστηκε σα νικητής ήταν μικρότερος, αρκετά κάτω από τα 60 χρόνια ζωής! Ωστόσο η υπόθεση ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει! Ο Γιάννης Σαριδάκης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων! Δεν έκανε φασαρία! Δεν το κάνει θέμα! Χωρίς πολλά λόγια αφιερώνει καθημερινά πολλές ώρες προπόνησης. "Τρέχω περίπου 100 χιλιόμετρα την εβδομάδα, τώρα εξάλλου προετοιμαζόμαστε για τον κλασικό της Αθήνας", μας λέει. Αλλά τα καλύτερα λόγια για τον Σαριδάκη τα λέει ο Στέφανος Αντωνάκης, ο αθλητής του ΟΦΗ με τις περισσότερες συμμετοχές σε μαραθώνιους σε όλη την Κρήτη! "Ο Γιάννης ο Σαριδάκης είναι τεράστιος! Δεν τον έχω νικήσει ποτέ (σ.σ. γέλια) εκτός από μια φορά που τερμάτισε με την οικογένειά του! Μέσα σε 1 βδομάδα περίπου έκανε σε δυο ημιμαραθώνιους σχεδόν τον ίδιο χρόνο! Σταθερά καλός, ο καλύτερος στην Ελλάδα στην ηλικία του", λέει ο Στέφανος που δείχνει πως τον θαυμάζει! Είναι περίπου συνομήλικοι. Ο Σαριδάκης έκλεισε με τον δικό του θαυμασμό στα είδε στη Σερβία (άλλη λωρίδα για τρέξιμο, άλλη για ποδήλατο, άλλη για περπάτημα) και άφησε για το τέλος τον Μένιο Αβραμάκη! Τον μαραθωνοδρόμο που έτρεχε με τον σκύλο του: "Ο σκύλος αυτός δε ζει πια! Τον αγαπήσαμε όλοι! Όταν ο Μένιος νοσηλεύτηκε για μέρες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ο σκύλος τον περίμενε απέξω! Στο δρόμο! Αγαπούσα πάντα τα ζώα αλλά αυτός με έκανε να τα λατρέψω! Ειδικά τα σκυλιά που είναι οι καλύτεροι φίλοι για τον άνθρωπο". Δε μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο επίλογο...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια