Αθλητισμός

Εντυπωσίασαν οι μικροί ιστοοπλόοι στο Ρέθυμνο

Παρότι ζούμε σε μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα και δη οι Κρητικοί σε νησί, ελάχιστα γνωρίζουμε για τον θαλάσσιο στίβο που έρχεται στην επικαιρότητα, συνήθως χάρις τους ολυμπιακούς αγώνες. Υπάρχουν όμως και μικρής ηλικίας ιστιοπλόοι που αποτελούν λαμπρή εξαίρεση με τις γνώσεις τους στο δύσκολο αυτό άθλημα.

Επιδεικνύοντας καλές γνώσεις στο απαιτητικό άθλημα και παρά το νεαρό της ηλικίας τους, πενήντα από αυτούς τους μικρούς, αλλά δεινούς ιστιοπλοόους από όλη την Κρήτη, κατέκλησαν τη μαρίνα και το λιμάνι Ρεθύμνου.

Ο αγώνας «ΡΙΘΥ 2016» αποτελεί εγκεκριμένο αγώνα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας καθώς εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα ιστιοπλοϊκών αγώνων για το έτος 2016.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρεθύμνου ανέλαβε τη διοργάνωση και σίγουρα μετά από αυτή την επιτυχία, έπεται και συνέχεια! 


Σχετικά με τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες τριγώνου optimist και laser


Η ιστιοπλοΐα τριγώνου, αφορά στα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας που λαμβάνουν χώρα γύρω από σημαδούρες. Ανάλογα με την κατηγορία του αγωνίσματος τα σκάφη ακολουθούν διαδρομή τραπεζίου, όρτσα-πρίμα (παλινδρομική κίνηση) και σλάλομ (τακ) σε συνδυασμό με όρτσα πρίμα.


Οι αποστάσεις ανάμεσα στις σημαδούρες είναι έως και 1.5 ναυτικό μίλι, ανάλογα με την κάθε κατηγορία, και ο νικητής είναι εκείνος ο οποίος θα τερματίσει πρώτος. Σε αυτό το είδος αγώνων δεν λαμβάνονται υπόψη οι χρόνοι, αλλά η σειρά τερματισμού, αφού τα σκάφη που αγωνίζονται είναι της ίδιας ακριβώς κατηγορίας.

Το Optimist είναι ένα σκάφος ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί την πρώτη κατηγορία σκαφών που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την ιστιοπλοΐα από την ηλικία των επτά ετών, ενώ καλύπτει τα παιδιά, μέχρι και την ηλικία των 15 ετών.Το Διεθνές Κλάσης ιστιοφόρο Laser, που επίσης ονομάζεται και Laser Standard ή Laser One, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκάφη στην κατηγορία των μικρών ιστιοπλοϊκών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς το σκάφος μπορεί να πλεύσει με ένα ή δύο άτομα, αλλά συνηθίζεται να κυβερνάται από ένα. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες Laser, και η διαφορά τους έγκειται στην επιφάνεια ιστιοφορίας.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια