Αθλητισμός

Πρώτα το “Business”, μετά το “Sports”!

Αφιέρωσαν πολύ χρόνο και χρήμα στη Ζυρίχη για καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού πρώτα μπαίνει το "Business" και μετά το "Sports"!

Συνέβη στη δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Δεοντολογία και την Ηγεσία στον Αθλητισμό, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό «World Summit on Ethics & Leadership in Sports».

Η εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό, απειλεί να επισκιάσει τις αξίες που τον υποστηρίζουν, ήταν η κοινή διαπίστωση, που λόγω επικαιρότητας, ενδυναμώθηκε από την  τοποθέτηση του ειδικού ερευνητή της WADA, Μακ Λάρεν:  

«Ο αθλητισμός σε επίπεδο κορυφής, δεν είναι πλέον ερασιτεχνικός, αλλά επαγγελματικός. Αποτελεί πρωτίστως, μια επιχείρηση και δευτερευόντως αφορά στον αθλητισμό. Προέχει η νίκη με κάθε κόστος και στόχος είναι η μεγιστοποίηση των κερδών. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν σε εργαστήρια και συζητήσεις, λύσεις για την προστασία της καθαρότητας και της ακεραιότητας του αθλητισμού».

Στη διάσκεψη ήταν 250 εκπρόσωποι από 35 χώρες, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, για να περιστραφούν στο αυτονόητο, ή να αιτιολογήσουν από την θεωρητική τους προσέγγιση (γιατί αυτό υπηρετούν και δεν θέλουν να το αλλάξουν, αλλά να το αναπτύξουν περαιτέρω), τις ενοχές και τα πολλά αρνητικά παράγωγα των φορέων τους.

Τι να πει η WADA, μετά τα ξεμασκαρέματα της Ολυμπιάδας στο ντόπιγκ από τους Ρώσους χάκερς; Τι να πει η FIFA, ότι το σύστημα της δεν παράγει το όργιο του στοιχηματισμού και των στημένων αγώνων; Τι να πουν οι ηγεσίες που κάνουν θραύση από τις νωπές καταδίκες από μεταφορές παράνομων συναλλαγών στους λογαριασμούς τους; Ψάχνουν ότι το χάπι για το άλλοθι.. ενός κόσμου που παίζει τις τύχες των κοινωνιών, σε παράγωγα και στοιχήματα ακόμη και στην γενική οικονομία. Οι εκτροπές στο χώρο του αθλητισμού έχουν την ίδια μήτρα παραγωγής. Ακόμη και όλα αυτά τα άσχημα που στιγματίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο με το υπόγειο επίπεδο τους, αποτελεί γέννημα ενός χαμηλότερου ορόφου του ίδιου οικοδομήματος…

Ακρότητες

Το πόσο μεγάλες είναι οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου δε φαίνεται μόνο από τις παραπληγικές και χρόνια αρνητικές λειτουργίες των θεσμικών κέντρων εξουσίας. Φαίνεται και από τις ακραίες, άνευ ορίων ενέργειες εκείνων που ευαγγελίζονται το «καλύτερο». Η αντιπολίτευση έχει ήδη χάσει τη μαρτυρία του εξυγιαντή, όταν η ίδια κάνει πράγματα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της και βλάπτουν σοβαρά το ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι το άσχημο, να στερείται από τον Έλληνα φίλαθλο το δικαίωμα της εναλλακτικής ελπίδας...

Ψάχνονται...

Αρχίζουν και ψάχνονται βαρέως οι ομάδες - ονόματα της Αθήνας με το εκρηκτικό ξεκίνημα των κρητικών ομάδων και δη του Ηρακλείου. Βλέπουν τον Εργοτέλη να μην παίζεται από την πληθώρα παικτών μεγαλύτερης κατηγορίας, τον ΠΟΑ να αλώνει το Ζηρίνειο με δύο «Σουπερλιγκάτους» (Τριανταφύλλου, Ρουμπάκης), τον Ερμή Ζωνιανών να κάνει πάρτι στου Ζωγράφου και σου λένε "τι γίνεται εδώ;".
Ο Ιωνικός, που έχει φιλοδοξίες, ψάχνει ανάλογες συνταγές και το είδαμε χθες στο ρεπορτάζ με τον 39χρονο Ανρί Καμαρά. Είναι νωρίς ακόμη στο πρωτάθλημα για οτιδήποτε, όμως η δυναμική των τριών ομάδων του Ηρακλείου κρίνεται από αντικειμενικά στοιχεία.

"Σφηνάκια" από την έντυπη έκδοση της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ο Άρης με τη Λαμία. Φιλικό ήτανε και έχανε 0-1 μέχρι το 85'. Χρειάστηκε να πάει στο 95', να τα "φτύσουν" οι άλλοι και να γίνει η ανατροπή στο 3-1. Ήταν ένα μάθημα για όσους θεωρούν ότι μπορούν να το "πάνε τρένο" μόνο με ονόματα μεταγραφών, αψηφώντας τι σημαίνουν τα "κλειστά" χαρακτηριστικά της κατηγορίας.

Ο ΟΦΗ με δύο επίσημα ματς πήρε και έδωσε κρίσιμα τεστ για την ετοιμότητά του. Στο πρώτο έδειξε να ξέρει ότι δεν πρέπει να δεχτεί γκολ, άσχετα αν δεν έβαλε (είχε νόημα η δήλωση Νιόπλια για το 0-0) και στη Νέα Σμύρνη είχε στόχο να "τρυπήσει" την άμυνα του Αχαρναϊκού από νωρίς.

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ στη Β' Εθνική, είναι αξίωμα να μη δεχτείς πρώτος γκολ και ει δυνατόν να σκοράρεις πρώτος. Αν τύχει και δεχτείς, πρέπει να έχεις υπερόπλα για να βρεις κενό στην αντίπαλη άμυνα.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ που στοχεύουν την άνοδο γνωρίζουν πως οι αντίπαλοι θα τις αντιμετωπίζουν με κλειστές άμυνες, έχοντας δουλέψει τις κόντρα επιθέσεις. Αυτό δηλαδή που συνέβαινε και στη Γ' Εθνική, αλλά πιο μελετημένο και σχεδιασμένο στη μεγαλύτερη κατηγορία.

ΔΕΝ είναι για πέταμα το στοιχείο που λέει ότι ο Αχαρναϊκός, μέχρι την Κυριακή, δεν είχε δεχτεί κανένα γκολ στα παιχνίδια που είχε δώσει ως τότε. Ούτε στο επίσημο του Ηρακλείου, ούτε σε κάποιο από τα φιλικά του ματς.

ΑΛΛΑ για ποιο πρωτάθλημα μιλάμε, που δεν μπορεί να ξεκινήσει, δεν μπορεί να βρει ένα χορηγό ή μια τηλεοπτική στέγη, από την αναξιοπιστία και τη βρόμικη ιστορία που το έχουν εμπλέξει λογής παράγοντες... Το ξευτέλισαν τελείως άνθρωποι με ονοματεπώνυμα και είναι εύλογο να μη θέλει να σιμώσει και να συνδέσει το όνομά του κανείς σοβαρός υποστηρικτής.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ η προσφυγή της αντιπολίτευσης στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Ο στόχος εμφανής. Να καταρρακώσουν την Ομοσπονδία και να αναστείλουν τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου. Τα όργανα παίζουν πολύ άσχημη μουσική και φάνηκε από νωρίς και στο πρωτάθλημα, από τη συναυλία των χθεσινών ανακοινώσεων.

ΑΛΛΑ γιατί αναγκάστηκε ο Γιάννης Πετράκης να παίξει με εννέα παίκτες με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενάντια στον Παναθηναϊκό, έχοντας κάνει και τις τρεις αλλαγές; Ποιος μπορεί να δώσει την απάντηση;

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ η φράση «θηλυκή συμπεριφορά» που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον κ. Αλαφούζο; Η συμπεριφορά σημαίνει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζει τους άλλους. Το «θηλυκή» όμως; (Άντε σινιόρ Κοντονή, να μια ακόμη ευκαιρία να διακόψεις το πρωτάθλημα, στο όνομα της άνισης μεταχείρισης της έννοιας των φύλων).

Στ. Μ.

Σχόλια