default-image

Θανάσης Βουλγαρίδης: Ένας δάσκαλος στις μαχητικές τέχνες

Σπορ
Θανάσης Βουλγαρίδης: Ένας δάσκαλος στις μαχητικές τέχνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ο δάσκαλος των… δασκάλων και για πολλούς η αιτία που οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα στο Ηράκλειο γνωρίζουν τέτοια άνθηση!

Ο λόγος για το Θανάση Βουλγαρίδη, για τον οποίο μάλιστα έγινε ειδική μνεία στη διάρκεια των WAR GLOVES 2, όπως γίνεται συνήθως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση στο Ηράκλειο και όχι μόνο!

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε όταν ο Θανάσης Βουλγαρίδης ήταν ο άνθρωπος που πρωτοπόρησε, ξεκινώντας την ενασχόληση του με τις πολεμικές τέχνες το 1972! Μια εποχή όπου τα μαχητικά αθλήματα και κάθε τι σχετικό ήταν άγνωστες έννοιες για τους περισσότερους.

Με τις νίκες του, τους αγώνες του και την εν γένη παρουσία του όμως, κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς νέους, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν, διαγράφοντας τη δική τους πορεία στον αθλητισμό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί ο Κωστής Δαμαβολίτης, δάσκαλος και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «ΠΥΞ ΛΑΞ», αλλά και αρκετοί άλλοι.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, το ενδιαφέρον για τις πολεμικές τέχνες προέκυψε από τον… κινηματογράφο και τον Μπρους Λι. Αυτή ήταν η αφορμή για να πάει στο γυμναστήριο του Σίμου Ζαχόπουλου στην Καβάλα όπου και άρχισε να ασχολείται με το Οκινάουα Καράτε.

Στην Κρήτη βρέθηκε μια δεκαετία περίπου αργότερα. Το 1983 ήρθε στην Κρήτη και άρχισε δειλά- δειλά να γαλουχεί τους νέους στο καράτε, το παγκράτιο και το κικ μπόξινγκ, με το οποίο ασχολούνταν ήδη από το 1979.

Δίδαξε γενιές και γενιές, συνεχίζοντας να το κάνει ως σήμερα με τον ίδιο ζήλο, στο γνωστό γυμναστήριο του, στην πλατεία του Αγίου Μηνά!

Για τον Θανάση Βουλγαρίδη, το ευ αγωνίζεσθαι, με σεβασμό στον αντίπαλο και τον εαυτό σου είναι το Α και το Ω. Όπως έχει πει πολλές φορές, η εσωτερική ισορροπία την οποία φέρνει η εξάσκηση και η προπόνηση. Κάθε αθλητής καταφέρνει μέσα από την ενασχόληση να βελτιώσει την ψυχολογία του, να κοντρολάρει τα συναισθήματα και τα αισθήματα του και να γίνει τελικά ένας άνθρωπος πιο ισορροπημένος και σίγουρος για τον εαυτό του.

Χωρίς να παραβλέπει κανείς την αθλητική πλευρά, επισημαίνει πάντα ότι οι ηθικές αρχές των πολεμικών τεχνών είναι πολύ σημαντικές. Παράλληλα αυτό που έχει τονίσει και συνεχίζει να τονίζει στους μαθητές του είναι πως μέσα από τα μαχητικά αθλήματα ο ενδιαφερόμενος κερδίζει, αφού είναι πιο υγιής θωρακίζοντας τον οργανισμό του. Μαθαίνει τι σημαίνει αυτοάμυνα, αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχος και προσήλωση για την επίτευξη κάθε στόχου.

Για αυτό και μέσα από τις συνεντεύξεις του, τις δηλώσεις και την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια, λέει περίτρανα ότι όλοι πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και ειδικά στο Ηράκλειο, υπάρχει μια μεγάλη άνοδος στα μαχητικά σπορ. Ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με αυτά, ενώ το επίπεδο των γυμναστηρίων ανεβαίνει διαρκώς. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός που βοηθάει όλους να αναπτύσσονται, έχει πει ο κ. Βουλγαρίδης.

Σημαντική όμως είναι η στάση- φιλοσοφία του Θανάση Βουλγαρίδη απέναντι στο άθλημα. Μια στάση που φάνηκε και από τις δηλώσεις του στη διάρκεια των WAR GLOVES2 όταν και έγινε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του.

«Χαίρομαι που όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι νέοι αγαπούν τα μαχητικά αθλήματα και σέβονται στους συναθλητές και τους δασκάλους τους.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός του Θανάση Βουλγαρίδη στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου φάνηκε και πάλι στο χειροκρότημα που απέσπασε από όλους όσους βρέθηκαν στο Κλειστό του Λίντο.

«Ήμουν τυχερός», έχει πει ο Θανάσης Βουλγαρίδης θέλοντας κατά κάποιο τρόπο – από σεμνότητα- να μετριάσει τα όσα ακούγονται και του αποδίδονται για την ανάπτυξη των μαχητικών Τεχνών.

Η τύχη όμως βοηθά όσους δουλεύουν και κοπιάζουν. Για αυτό και ο Θανάσης Βουλγαρίδης θεωρείται όχι μόνο πρωτοπόρος, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δασκάλους…

Πηγή: greekfighter.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News