default-image

Θρίαμβος των Σέρβων στο ολυμπιακό τουρνουά πόλο

Αθλητισμός
Θρίαμβος των Σέρβων στο ολυμπιακό τουρνουά πόλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επίδειξη δύναμης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, η Σερβία πήρε με άνεση τη νίκη απέναντι στην Κροατία (11-7) στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά πόλο των ανδρών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο...

Ουσιαστικά 25 χρόνια από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, η οποία το 1984 στο Λος Αντζελες και το 1988 στη Σεούλ είχε κατακτήσει δύο διαδοχικά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην ανδρική υδατοσφαίριση.

Έκτοτε η Σερβία, ως το 2006 μαζί με το Μαυροβούνιο και την τελευταία δεκαετία μόνη της, πανηγύρισε τρεις παγκόσμιους και έξι ευρωπαϊκούς τίτλους, όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες πάντα κάτι «στράβωνε»: μόλις όγδοη στην Ατλάντα, τρίτη στο Σίδνεϊ, φιναλίστ στην Αθήνα, ξανά τρίτη σε Πεκίνο και Λονδίνο. Και, κρίνοντας κανείς από την κακή απόδοση των Σέρβων στην Α΄ φάση, η... κατάρα φαινόταν ότι θα συνεχιστεί και στο Ρίο.

Όμως το συγκρότημα του Ζόραν Σάβιτς δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Μπαίνοντας στη διαδικασία των νοκ-άουτ αγώνων ανέβασε σταδιακά την απόδοσή του και στον αποψινό τελικό με την -απερχόμενη Ολυμπιονίκη- Κροατία ήταν ξανά η ομάδα-φόβητρο της τελευταίας διετίας. Το τελικό 11-7 δεν αφήνει περιθώρια... παρερμηνειών.

Οι Σέρβοι ήταν από την αρχή κυρίαρχοι του τελικού, παίζοντας δαιμονισμένη άμυνα και βρίσκοντας με σχετική άνεση λύσεις στην επίθεση. Οι Κροάτες ισοφάρισαν μόνο στο ξεκίνημα (1-1) και σύντομα βρέθηκαν να κυνηγάνε και μάλιστα... από απόσταση: 5-2, 6-3 στο ημίχρονο, 8-4 στα δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Ιβιτσα Τούτσακ επιστράτευσε και τον Γιόσιπ Πάβιτς κάτω από τα δοκάρια, αλλά η εικόνα του αγώνα δεν μπορούσε να αλλάξει. Οι "χρβάτσκι" κέρδιζαν συνεχώς αποβολές, αλλά είχαν πολύ κακό ποσοστό στον παίκτη παραπάνω και δεν στάθηκε δυνατό να επιστρέψουν. Η λήξη του τελικού, διαιτητής του οποίου ήταν ο Γιώργος Σταυρίδης, βρήκε την κορυφαία ομάδα των τελευταίων χρόνων να πανηγυρίζει τη δικαίωση, όχι μόνο τη δική της, αλλά και της προηγούμενης γενιάς του σερβικού πόλο, μέλος της οποίας ήταν ο νυν προπονητής της ομάδας, Ντέγιαν Σάβιτς.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Κροατία): 2-3, 1-3, 2-3, 2-2

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News