Αθλητισμός

Από τις καλύτερες συγκομιδές μεταλλίων η Ελλάδα

Tο χρυσό μετάλλιο της καταπληκτικής Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ ήταν το τρίτο χρυσό μετάλλιο (Κορακάκη στη σκοποβολή και Πετρούνιας στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής τα άλλα δύο) και έκτο συνολικά της ελληνικής αποστολής στο Ρίο. Με τα έξι αυτά μετάλλια και κυρίως με τα τρία χρυσά η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 23η θέση του πίνακα των μεταλλίων των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας πίσω της χώρες με μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και η Σουηδία (οι χώρες αυτές έχουν περισσότερα μετάλλια στο σύνολο, αλλά λιγότερα χρυσά, οπότε βρίσκονται πιο πίσω στην κατάταξη).

Τα έξι μετάλλια που έχει κερδίσει η ελληνική αποστολή συνιστούν την τέταρτη καλύτερη συγκομιδή, που έχει να επιδείξει η χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896. Τότε, στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες που είχαν γίνει στην Αθήνα, η Ελλάδα είχε κερδίσει συνολικά 50 μετάλλια, αλλά λόγω των ιδιαιτεροτήτων που είχε τότε η διοργάνωση, τίθεται εκτός συναγωνισμού.

Τις καλύτερες επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή μεταλλίων η χώρα μας τις επέδειξε ουσιαστικά στο διάστημα της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Το 1996 στην Ατλάντα είχε κερδίσει 8 μετάλλια (4 χρυσά), το 2000 στο Σίδνεϊ είχε κερδίσει 13 μετάλλια (4 χρυσά) και το 2004 στην Αθήνα είχε κάνει το μεγάλο (και αναμενόμενο)... μπαμ με 16 μετάλλια (6 χρυσά). Αυτό ήταν φυσιολογικό, διότι εκείνο το διάστημα η χώρα μας επένδυσε περισσότερο από ποτέ στα αθλητικά αποτελέσματα προκειμένου να έχει κατά το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση στους δικούς της Αγώνες.

Φαίνεται άλλωστε και από τον αριθμό των μελών της ελληνικής αποστολής σε εκείνους τους αγώνες. Στην Ατλάντα το 1996 είχαν πάει 120 Έλληνες αθλητές, στο Σίδνεϊ το 2000 είχαν πάει 139 και στην Αθήνα μετείχαν 436.

Αντίθετα, φέτος στο Ρίο ταξίδεψαν για πρώτη φορά μετά το 1992 λιγότεροι από 100 αθλητές. Τότε, στη Βαρκελώνη, είχαν αγωνιστεί 70 Έλληνες και είχαν κατακτήσει μόλις 2 μετάλλια (χρυσά αμφότερα), ενώ τώρα πήγαν στην Βραζιλία 92 αθλητές. Συνυπολογίστε, ωστόσο, ότι η βαθιά οικονομική κρίση διέλυσε τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην ολυμπιακή προετοιμασία, καθιστώντας εξαιρετικά μικρές τις πιθανότητες διάκρισης.

Κατά συνέπεια, τα 6 μετάλλια (3 χρυσά) των 92 Ελλήνων βαθιά επηρεασμένων από την κρίση αθλητών συνιστούν ένα τεράστιο επίτευγμα του ελληνικού αθλητισμού και καθιστούν την ελληνική αποστολή στο Ρίο ως την πιο πετυχημένη της ιστορίας (μετά το 1896). Βάζοντας στο ζύγι τα πάντα. Και κυρίως τα χρήματα που επενδύθηκαν στην ολυμπιακή προετοιμασία.

Έβδομο το χρυσό της Στεφανίδη

Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Κατερία Στεφανίδη στο Ρίο είναι το έβδομο χρυσό που κατακτά Έλληνας αθλητής του στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πρώτο μετά το 2004. Τα έξι που έχουν προηγηθεί είναι αυτά που κατέκτησαν οι:

1896: Σπύρος Λούης (μαραθώνιος)

1912: Κωνσταντίνος Τσικλητηρας

1992: Βούλα Πατουλίδου (100μ. εμπόδια)

2000: Κώστας Κεντέρης (200μ.)

2004: Αθανασία Τσουμελέκα (20χλμ. βάδην)

2004: Φανή Χαλκιά (400μ.)

ΠΗΓΗ: pamesports.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια