Αθλητισμός

Αποχαιρέτησε τις πισίνες με χρυσό ο Φελπς

 Μπορεί στα 100 μ. πεταλούδα ο Μάικλ Φελπς να έχασε το χρυσό από ένα... θαυμαστή του, όμως αποχαιρέτησε το Ρίο και την κολύμβηση με ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο.

Η ολοκλήρωση των αγωνισμάτων κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν απολύτως αντιπροσωπευτική των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες οκτώ ημέρες στο "Olympic Aquatics Center".

Η απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα μισά από τα 32 αγωνίσματα του προγράμματος, επικυρώθηκε με την άνετη επικράτησή τους στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών, ο Μάικλ Φελπς αποχαιρέτησε νικηφόρα τις πισίνες, κατακτώντας τον 23ο Ολυμπιακό τίτλο της καριέρας του (28ο μετάλλιο συνολικά) και ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των Αγώνων, ο Ράιαν Μέρφι, πέτυχε το ιστορικό ρεκόρ που είχε χάσει για ελάχιστα εκατοστά στον τελικό των 100μ. ύπτιο.

Για να τα πάρουμε με τη σειρά, ο ΗΠΑ πήραν σχετικά εύκολα την πρώτη θέση με 3:27.95, καταρρίπτοντας το ρεκόρ Αγώνων και απειλώντας το παγκόσμιο ρεκόρ (3:27.28) που «αντέχει» από το 2009. Οι Αμερικανοί συνέχισαν το εκπληκτικό σερί τους στο αγώνισμα αυτό, όπου μετράνε 14 Ολυμπιακούς τίτλους σε ισάριθμες συμμετοχές!

Έχασαν το χρυσό μετάλλιο μόνο το 1980, όταν δεν μετείχαν στους Αγώνες της Μόσχας. Ο Ράιαν Μέρφι, ο οποίος κατέκτησε το τρίτο του χρυσό στο Ρίο, κολύμπησε τα 100μ. του υπτίου σε 51.85 και κατέρριψε το ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ του συμπατριώτη του Άαρον Πίρσολ (51.94), το οποίο είχε σημειωθεί στις 8 Ιουλίου 2009 στην Ινδιανάπολη, με τη χρήση των -απαγορευμένων πλέον- εξελιγμένων μαγιό. Ο Μέρφι είχε κάνει 51.97 στον τελικό του αγωνίσματος, αλλά αυτή τη φορά πήγε ακόμη πιο γρήγορα και θα επιστρέψει στην πατρίδα του όντας πλέον τρις Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν.

Ο Κόντι Μίλερ, ο Μάικλ Φελπς και ο Νέιθαν Εϊντριαν ήταν οι υπόλοιποι της αμερικανικής τετράδας, που δεν απειλήθηκε, αν και μετά το πρόσθιο είχε πέσει δεύτερη. Κι αυτό βέβαια συνέβη γιατί την ίδια ώρα κολυμπύσε για τη Βρετανία ο Άνταμ Πίτι, ο οποίος έκανε ενδιάμεσο (ανεπίσημο) χρόνο 56.59, δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορο από τον αμέσως επόμενο! Αυτό βέβαια δεν μπορούσε να δώσει στους πρωταθλητές Ευρώπης τη νίκη, ήταν όμως αρκετό να τους χαρίσει το ασημένιο μετάλλιο, καθώς τερμάτισαν σε 3:29.24, έναντι 3:29.93 της Αυστραλίας.

Σχόλια