Αθλητισμός

Βασίλης Μπαστάκης… η προπονητική στο αίμα του!

Αν και αρκετά νεαρός σε ηλικία, ο Βασίλης Μπαστάκης πέρα από εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, είναι και προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών με ειδικότητα στην προπόνηση τεχνικής.

Θα λέγαμε ότι έχει την προπονητική στο αίμα του, αφού τόσο ο πατέρας του Αριστοτέλης, όσο και ο μεγαλύτερος αδερφός του Γιώργος, είναι προπονητές.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στο neakriti.gr, είναι κάτι που αγαπάει πολύ και για τον λόγο αυτό στοχεύει στην συνεχή επιμόρφωση και βελτίωσή του, πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι. Είναι κάτοχος πιστοποιητικού Uefa C, έχει παρακολουθήσει το πρώτο σεμινάριο Coerver Coaching, ενώ πρόσφατα ήταν μέλος του προπονητικού τιμ του 13ου Eugenios Gerards Soccer-Camp.

Ο Βασίλης Μπαστάκης παραχώρησε στο neakriti.gr μια πλούσια συνέντευξη σχετικά με τον αθλητισμό, την φιλοσοφία του για την προπονητική και τους προσωπικούς του στόχους.

Βασίλη, τί σημαίνει για σένα ο αθλητισμός;

«Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης, σου δίνει εφόδια και αρχές οι οποίες σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή».

Ποια είναι η φιλοσοφία σου γύρω από το ποδόσφαιρο

«Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο διαφέρει στις αναπτυξιακές ηλικίες από το αντρικό. Στόχος στις μικρές ηλικίες είναι η διασκέδαση και η διδασκαλία - εκπαίδευση με διασκεδαστικό τρόπο. Τα παιδιά πρέπει να χαίρονται το παιχνίδι και παράλληλα να παίρνουν εφόδια ηθικής και συμπεριφοράς,  στοιχεία πολύ χρήσιμα για την μετέπειτα ζωής τους».

Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει ένας προπονητής υποδομών;

 «Πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι παιδαγωγός, να έχει υπομονή, αγάπη και να τηρεί τον κώδικα συμπεριφοράς και ηθικής, ώστε να μπορεί να μεταδώσει τις απαραίτητες αρχές στα παιδιά. Επίσης θα πρέπει να έχει τεχνογνωσία, να ενημερώνεται συνεχώς γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο, για να έχει έτσι τη δυνατότητα να πετύχει την βελτίωση των αθλητών του».

Τι σημαίνει τεχνική στο ποδόσφαιρο; Υπάρχει  διαφορά στον τρόπο προπόνησης της;

«Τεχνική είναι η  ικανότητα του ποδοσφαιριστή να μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα το μυαλό, το σώμα και την μπάλα. Η τεχνική είναι απαραίτητη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και χρειάζεται ξεχωριστή προπόνηση, όπως για παράδειγμα η προπόνηση του τερματοφύλακα. Η προσέγγιση της προπόνησης πρέπει να είναι εξατομικευμένη, όμως παρά το γεγονός αυτό, δεν υπάρχει διαφορά σε βασικά στοιχεία από την  προπόνηση σ' ένα τμήμα υποδομών. Όπως για παράδειγμα, η έμφαση στην λεπτομέρεια, η ακριβή εκτέλεση η επίδειξη από τον προπονητή και η ενθάρρυνση».

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείς για να διαμορφώσεις τη κατάλληλη ψυχολογία ενός μικρού αθλητή;

«Σύμφωνα με μελέτες, η επιβράβευση, η ενθάρρυνση και η σωστή ανατροφοδότηση, είναι απαραίτητα στο να διαμορφώσουν μια κατάλληλη ψυχολογία στο μικρό αθλητή, ώστε να μπορέσει να δεχτεί και να αναπτύξει εκείνα που διδάσκεται. Ακόμα πρέπει να ερεθίσουμε  την φαντασία του, στοιχείο που όταν λειτουργήσει συνήθως μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα, να διασκεδάσουν με το παιχνίδι».

Τι συμβουλή θα έδινες σ' ένα παιδί τόσο σε αγωνιστικό κομμάτι, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας;

«Σε αγωνιστικό επίπεδο θα έλεγα σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και γενικότερα με τον αθλητισμό, να διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν, να αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες, να εκφράζουν τις απορίες τους, να παίζουν ελεύθερα και να χαίρονται το παιχνίδι τους. Όσο αφορά την καθημερινότητα τους, να ακούν και να σέβονται τους γονείς τους και να προοδεύουν στα μαθήματά τους».

Πως διαχειρίζεσαι τους γονείς ώστε να προστατεύουν το παιδί τους;

«Με τους γονείς πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Οι γονείς για να προστατεύσουν το παιδί τους θα πρέπει να το αφήσουν ελεύθερο να παίξει και να διασκεδάσει και ν' αποκτήσει εμπειρίες χωρίς να επεμβαίνουν με κανένα τρόπο και να θυμούνται ότι τα παιδιά δεν κάνουν λάθη απλά αποκτούν εμπειρίες. Με συζητήσεις, ενημέρωση και επιμόρφωση, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους γονείς ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για το αν γίνεσαι ή γεννιέσαι μεγάλος παίκτης;

«Σίγουρα υπάρχουν παιδιά τα οποία γεννιούνται  με μια κλίση, στην προκειμένη περίπτωση το ποδόσφαιρο. Όμως για να γίνει κάποιος μεγάλος ποδοσφαιριστής, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, ώστε να αξιοποιήσει το ταλέντο του. Άρα η προσωπική μου άποψη είναι, ότι υπάρχει συνδυασμός και των δύο».

 Ένα παιδί που θεωρητικά είναι "ταλέντο", τι απαιτείται για να μην μείνει απλά ένα… "ταλέντο";

«Το αν θα  παίξει ένα παιδί σε υψηλό επίπεδο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως το πιο σημαντικό για να μην μείνει ένα παιδί απλά ένα ταλέντο, αλλά να εξελιχθεί, θα παίξει σημαντικό ρόλο η ποιότητα προπόνησής του».

Για το εάν το ποδόσφαιρο παίζεται με το μυαλό ή τα πόδια;

«Το σύγχρονο ποδόσφαιρο, απαιτεί ένα συνδυασμό και των δύο. Στην προπόνηση πρέπει να βάζουμε κομμάτια τα οποία ταυτόχρονα με το σώμα να προπονούν και το μυαλό. Να δίνουμε ερεθίσματα στα παιδιά να σκέφτονται. Το μυαλό παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και τα πόδια είναι το μέσω για να το πετύχουμε. Άλλωστε, αυτό που διακρίνει τον ποδοσφαιριστή υψηλού επιπέδου, είναι να  μπορεί να πάρει την καλύτερη απόφαση κάτω από την πίεση, χρόνου, χώρου και αντιπάλου».

Είναι εφικτό ένα παιδί να συνδυάσει σχολείο και αθλητισμό με επιτυχία;

«Φυσικά είναι εφικτό. Εξάλλου είναι απαραίτητο αυτό, διότι όπως αναφέραμε παραπάνω, το μυαλό είναι το σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του παιδιού και το διάβασμα είναι ένα μέσο προπόνησης του».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως προπονητής;

«Όταν ασχολείσαι με τις αναπτυξιακές ηλικίες, οι στόχοι είναι μακροχρόνιοι. Συνεπώς οι στόχοι μου είναι, να κρατήσω τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, να αγαπήσουν αυτό που κάνουν, να καλλιεργήσω ανθρώπους με αρχές και ηθική, οι οποίοι θα ασχολούνται με τον  αθλητισμό από διάφορα πόστα. Όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, θα δουλεύω στοχεύοντας πάντα στην δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου και θα παρέχω στους μικρούς αθλητές, όσα περισσότερα εφόδια γίνεται, ώστε να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται. Σίγουρα για να πετύχω τα παραπάνω, χρειάζεται να επιμορφώνομαι συνεχώς. Ελπίζω, με την βοήθεια του Θεού να τα καταφέρω».

Σχόλια