Αθλητισμός

Ο Στέλιος Χαλκιάς και η Irina Bulmaga στην Παλαιόχωρα

Με μεγάλη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε το 9ο διεθνές σκακιστικό τουρνουά της Παλαιόχωτας Χανίων.

Το τουρνουά διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών παρά την κρίση καθώς οι διοργανωτές Δήμος Καντάνου Σελίνου, Περιφέρεια Κρήτης και η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων φρόντισαν όλα να κυλήσουν σωστά.

Στο αγωνιστικό μέρος, την πρώτη θέση κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά ένας Έλληνας Γκραν μετρ ο Στέλιος Χαλκιάς! Ένας καταξιωμένος σκακιστής με πάρα πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και ο οποίος τέσσερις φορές έχει μπει σε τριάδα Πανευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Νεανικών διοργανώσεων. 2ος τερμάτισε ο Bernadskiy Vitaly από την Ουκρανία και την 3η θέση κατέκτησε ο Nevednichy Vladislav από την Ρουμανία. Οι τρεις αυτοί παίκτες είχαν από 7,5 βαθμούς.  

Στην γυναικεία κατάταξη μετά από έντονο συναγωνισμό και πολλές εναλλαγές στην κορυφή την 1η θέση κατέκτησε η Bulmaga Irina από την Ρουμανία με 6,5 βαθμούς, 2η ήταν η 16χρονη Ashritha Eswaran από τις ΗΠΑ, η οποία είναι και η Πρωταθλήτρια Ηπείρου Αμερικής και 3η η Altan Ulzii Enkhtuul από την Μογγολία με 6 βαθμούς.

Στις ειδικές κατηγορίες και στην κατηγορία βετεράνων (άνω των 60 ετών), την 1η θέση πήρε ο Roberto Primavera από την Ιταλία, 2ος ήταν ο Detlef Tobor από τη Γερμανία και 3ος ο Norbert Veitsch από την Αυστρία.

Στον αντίποδα ακριβώς ειδική βράβευση υπήρχε για τον μικρότερο σκακιστή τον 6χρονο Zherdev Radomir που ταξίδεψε από τη Ρωσία για να συμμετάσχει και ο οποίος εξέπληξε με την ποιότητα του παιχνιδιού του, ένα όνομα το οποίο θα ακούσουμε πολλές φορές στο μέλλον!

Στην κατηγορία κάτω των 18 ετών την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ανδρέας Κελίρης ο οποίος ήταν μόνιμα στις πρώτες θέσεις κυνηγώντας μία νόρμα GM που θα σήμαινε και τίτλο αλλά για την οποία ήθελε μισό βαθμό επιπλέον. Την 2η θέση κατέκτησε ο Αργύρης Παπαδόπουλος και 3ος ήταν ο Δημήτρης Τσεκμές.

Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Ευαγγελία Πετράκη, 2η ήταν η Λιάπη Φιλίππα και 3η η Louise Adrian από τη Γαλλία. Στην κατηγορία κάτω των 16 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Θεόδωρος Καλογριδάκης, 2ος ήταν ο Νικόλας Θεοδώρου και 3ος ο Gallagher Daniel. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Tukaeva Adeleya από την Ρωσία, 2η ήταν η Βοζινάκη Ανθή, και 3η η Φιλοξένη Δανάη.

Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών 1ος τερμάτισε ο Tomasi Albert από την Γαλλία, 2ος ο Χρήστος Κράλλης και 3ος ο Νίκος Γεωργακόπουλος. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Zakharova Diana από την Ρωσία, 2η ήταν η Tukaeva Aida από την Ρωσία και 3η η Kseniya Badrakova από την Ρωσία. Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Adrian Leopold από την Γαλλία, 2ος ήταν ο Πατρελάκης Ευάγγελος και 3ος ο Γιώργος Παπαδημητράκης. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Aksithi Eswaran από τις ΗΠΑ, 2η ήταν η Ευαγγελία Καραβιτάκη και 3η η Καντεράκη Μαρία Μυρτώ.

Πρώτος τοπικός παίκτης ήταν ο Σταύρος Βλησίδης, 2ος ο Νίκος Γεωργιακάκης και 3ος ο Alex Brataleanu. Στην ομαδική βαθμολογία 1ος σύλλογος αναδείχτηκε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, οι σκακιστές της οποίας είχαν εξαιρετική παρουσία.

 Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν από το Δ.Σ. του Δήμου Καντάνου Σελίνου, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς εταιρείας κ. Περράκη Νίνα, η αντιδήμαρχος κ. Σταματία ο κ. Μαρκουλάκης Πολύδωρος ο κ. Σταθάκης Χρυσοβαλάντης και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η κ. Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα η υπεύθυνη για θέματα αθλητισμού κ. Ζομπανάκη Κατερίνα και σύσσωμο το Δ.Σ. της ΣΑΧ.

Σχόλια