Αθλητισμός

Κορυφαίοι αθλητές που θα λείψουν από την Ολυμπιάδα του Ρίο

Εξ' ορισμού κανείς δε θέλει οι κορυφαίοι όλων των εποχών, να απουσιάζουν από μία διοργάνωση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι συγκυρίες ωστόσο, θέτουν εκτός αθλητές και αθλήτριες που θα ήταν υποψήφιοι για το χρυσό μετάλλιο.

Τέσσερις σπουδαίοι αθλητές μένουν εκτός, από τους οποίους, μόνη η μία αθλήτρια θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει το 2020 στους Αγώνες του Τόκιο.

Να σημειωθεί, ότι με ερωτηματικό είναι η συμμετοχή της Γκενζέμπε Ντιμπάμπα (κάτοχος του ρεκόρ στα 1.500μ.) η οποία ναι μεν έχει δηλωθεί (μόνο) στα 1.500μ. από την Αιθιοπία, υπάρχουν όμως αμφιβολίες για την κατάσταση της και αν τελικά αγωνιστεί στο Ρίο. Αντιθέτως, τα κατάφερε η Τιρουνές Ντιπμπαμπα (κάτοχος του ρεκόρ στα 5.000μ.) η οποία αν και αναπληρωματική στο καλό της αγώνισμα, αυτό των 5.000μ. βρίσκεται στην τριάδα των 10.000μ.

Κέντρα Χάρισον, 100μ. εμπόδια (ΗΠΑ)

Πριν από λίγα 24ωρα, η 24χρονη Αμερικανίδα κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ 28 ετών στα 100μ. εμπόδια. Τρέχοντας στο ντάιαμοντ λιγκ του Λονδίνου, έκανε 12.20 σβήνοντας από την κορυφή της λίστας το 12.21 της Γιορντάνκα Ντόνκοβα. Και όμως δε θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς καθώς το σύστημα των Αμερικανών για την σύσταση της ομάδας είναι πολύ αυστήρο. Οι τρεις πρώτες των τράιαλς και μόνο. Μπριάνα Ρόλινς, Κρίστι Κάστλιν και Νια Άλι θα ταξιδέψουν στη Ρίο. Η Χάρισον ήταν έκτη στα τράιαλς κάνοντας 12.62 σε μια κακή για την ίδια κούρσα.

Άρις Μέριτ, 110μ. εμπόδια (ΗΠΑ)

Η περιπτωση του Μέριτ είναι διαφορετική. Εκτός από κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με 12.80 είναι και κάτοχος του Ολυμπιακού τίτλου. Ήθελε πολύ να τον υπερασπιστεί στο Ρίο, όμως η μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο, τον άφησε πολύ πίσω και δεν κατάφερε να είναι έτοιμος. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτός Ολυμπιακών για ένα εκατοστό! Τερμάτισε τέταρτος στα τράιαλς κάνοντας 13.22 έναντι 13.21 του Τζέφ Πόρτερ.

Κενενίσα Μπεκέλε, 5.000μ. και 10.000μ. (Αιθιοπία)

Για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος δρομέας αποστάσεων όλων των εποχών. Όχι άδικα. Όταν έχεις 12:37.35 στο 5αρι και 26:17.53 στο 10αρι, λίγοι μπορούν να έχουν αντίθετη άποψη. Ο θρυλικό Αιθίοπας θέλησε φέτος να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς στο μαραθώνιο, στον οποίο έχει στραφεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αφού ξεπέρασε τους τραυματισμούς του και έκανε προπονήσεις για μερικές εβδομάδες (μετά από επέμβαση στον Αχίλλειο), βγήκε τρίτος στο μαραθώνιο του Λονδίνου κάνοντας 2:06:36. Επίδοση που δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την επιτροπής σύστασης της ομάδας της Αιθιοπίας και τον άφησαν εκτός. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε γιατί ο Μπεκέλε προέρχεται από φυλή που δεν είναι καθόλου… αρεστή στην ομοσπονδία της Αιθιοπίας. Έγιναν διαμαρτυρίες για τον Μπεκέλε, αλλά τίποτα. Προσπάθησε να πάρει την πρόκριση μέσω του 10αριου, αλλά δεν ήταν έτοιμος για αυτό το αγώνισμα και δεν τα κατάφερε.

Γέλενα Ισινμπαέβα, επί κοντώ (Ρωσία)

Έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή και την αποχαιρετιστήρια παράσταση στο Ρίο ήταν η «τσαρίνα των αιθέρων». Είχε βάλει στόχο το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ. Παρά τον τραυματισμό της το Φεβρουάριο, στο ρωσικό πρωτάθλημα πριν από μερικές εβδομάδες έκανε 4.90μ. δείχνοντας έτοιμη για να πετύχει το στόχο της. Υπολόγισε όμως δίχως την IAAF και κυρίως δίχως τη νοοτροπία των συμπατριωτών της. Οι Ρώσοι δεν έκαναν τίποτα για να είναι εντός των κριτηρίων της IAAF και έτσι η ομάδα στίβου αποκλήθηκε από τους Ολυμπιακούς, μαζί και η Ισινμπάεβα που έχασε την ευκαιρία για έναν εντυπωσιακό «αντίο».

Πηγή: http://www.sportsfeed.gr

Σχόλια