default-image

Δύσκολα θα αποφύγει την αποβολή η Ρωσία

Αθλητισμός
Δύσκολα θα αποφύγει την αποβολή η Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόμβα μεγατόνων ετοιμάζεται να σκάσει στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα καθώς αναμένεται τη Δευτέρα η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μακλάρεν για το συστηματικό ντόπινγκ στη Ρωσία. Ήδη ο… γνωστός Τράβις Τάιγκαρτ ζήτησε την αποβολή της από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Ρίο!

Το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης έρευνας που διεξήγαγε ο καθηγητής νομικής Ρίτσαρντ Μακλάρεν σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι καταδικαστικό για τη Ρωσία. Όπως αναφέρει ο Τάιγκαρτ (ο άνθρωπος που ξεμπρόστιασε τον Λανς Άρμστρονγκ) της USADA, στην έκθεση του Καναδού ανεξάρτητος συνεργάτη της WADA που με κάποιο τρόπο έφτασε στα χέρια του, αφαφέρεται ότι στη Ρωσία γίνεται μακροχρόνια και συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών με την υποστήριξη του κράτους. Στα ευρήματα του Μακλάρεν φέρεται να υπάρχουν και αποδείξεις ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι, υπήρξε κρατική παρέμβαση για την απόκρυψη θετικών δειγμάτων ενώ παράλληλα και υπονόμευση στις προσπάθειες των ελεγκτών. Το χειρότερο από όλα για τους Ρώσους, είναι η αναφορά του Καναδού νομικού ότι όλα γινόταν υπό την εποπτεία του υπουργείου αθλητισμού της Ρωσίας, με τον Βιτάλι Μούτκο (υπουργός) να είναι υπόλογος, ενώ υπήρχε και η συνδρομή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Μακλάρεν ο Τάιγκαρτ έστειλε επιστολή στο ΔΟΕ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η Ρωσία έχει σκόπιμα παραβιάσει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος καθώς και τον κώδικα της WADA. Σύμφωνα με τις Αρχές, του Χάρτη και του Κώδικα, ζητάμε από την εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Πιστεύουμε ότι η πλήρης αναστολή είναι η μόνη δίκαιη λύση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην έκθεση» αναφέρει ο Τάιγκαρτ στην επιστολή του.

Οι Αμερικανοί από την αρχή έχουν ταχθεί υπέρ της εξ' ολοκλήρου αποβολής της Ρωσίας και πλέον περιμένουν την έκθεση για να ασκήσουν ακόμα πιο έντονες πιέσεις.

Στο μεταξύ, από το CAS αναμένεται μέχρι τις 21 Ιουλίου να ανακοινωθεί η απόφαση της προσφυγής των Ρώσων κατά της IAAF.

ΠΗΓΗ: sportsfeed.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News