default-image

«Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα»!

Ποδόσφαιρο
«Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα το αναφωνούσε η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά, βλέποντας γύρο της να εκτυλίσσονται σκηνές, από τους σημερινούς πρωταγωνιστές -κυριολεκτικά του παρασκηνίου- στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα»! Χρειάζεται να περιγράψεις κάτι ιδιαίτερο; Μπορείς να το περιγράψεις και να θέλεις; Θα έχεις όλα τα κομμάτια του παζλ; Κι αν βρεις κάποια από τα βασικά, τί εικόνα θα βγάλεις; Εικόνα τεράτων μυθολογικής προέλευσης ή φαντάσματα αμερικάνικου τύπου; Η κατάσταση όπως και να τη δεις, λίγο ή πολύ, είναι φρικτή, όπως κάθε άλλη που είναι περιορισμένη να κινείται μέσα σε σκοτεινά τούνελ, χωρίς ελπίδα να βρεις στην άκρη του, λίγο φως. Αλλά εν προκειμένω έχει άκρη; Έχουμε μπλέξει άσχημα με δαύτους. Δεν μας έφταναν τα μπερδέματά μας για την καθημερινή επιβίωση, έχουμε να υποφέρουμε και από τις καθημερινές αρνητικές επιρροές των «δεσποτάδων» του επαγγελματικού -τάχα- ποδοσφαίρου της Ελλάδας.

Κι όμως από μια άλλη οπτική πρέπει να τους είμαστε και ευγνώμονες, γιατί κρατάνε ζωντανά και εξασκημένα τα αισθητήριά μας και μαζί την συναίσθηση για το σε ποια χώρα ζούμε, τι κανόνες την διέπουν, τι καπνό φουμάρουν οι ηγεσίες της, γιατί εμείς δυστυχούμε στην καθημερινότητα της επιβίωσης. Εν τέλει για να μπορούμε να κατανοήσουμε μέσα από τον καθρέπτη γιατί μας συμβαίνουν όλα αυτά. Στο τέλος-τέλος, μας αυξάνουν την ικανότητά μας να εμπεδώσουμε, όλο αυτόν τον φαύλο κύκλο, μήπως και κάποια στιγμή μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα του, που υπάρχει στο πολύ βάθος του όλου συστήματος.

Γιατί στο σκέτο-σκέτο ποδόσφαιρο, όπως το εννοούν εκείνοι και το έχουν κάνει καθ' ομοίωση τους , γίνεται ορατό πως η «δύστυχη» ποδοσφαιρική κοινωνία της χώρας και μαζί τα ιερά σύμβολα των φιλάθλων κάθε ομάδας, πληρώνουν κυριολεκτικά ένα «σκουπιδότοπο», αντί να έχουν αυτό που δικαιούται ως ψυχαγωγία, ή ως ένα δυναμικό τόπο προαγωγής, ευχαρίστησης ή εκτόνωσης.

Πίσω από κάθε πράξη των μεγάλων ηγεσιών, κρύβονται άλλα.

Οι αδειοδοτήσεις των τηλεοράσεων, οι προσωπικές επιχειρηματικές αντιπαλότητες, το προσωπικό καπρίτσιο, οι συνομωσίες με άλλα σκοτεινά πρόσωπα και όλα αυτά τα γνωστά. Το ότι η ΑΕΚ ας πούμε, ενώ πρωτοστατούσε στην περιβόητη πραγματοποίηση της σύσκεψης της Κρήτης, την έκανε γυριστή, την στιγμή που ο Ολυμπιακός είπε το ναι, δεν μπορεί παρά να ήταν μια σκηνή από το ρίξιμο μιας από τις πολύχρωμες μάσκες του ποδοσφαιρικού μας περιβάλλοντος.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News