default-image

Συγκλονίζουν οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ ΑμεΑ Ηρακλείου

Μπάσκετ
Συγκλονίζουν οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ ΑμεΑ Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το Ηράκλειο απέκτησε τη δική του ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να πάρει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο κλείνει τα 20 του χρόνια φέτος.

 Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το 2004, με τον Γιώργο Σηφάκη πρωτεργάτη, όμως απέτυχε λόγω πολλών εξωαγωνιστικών παραγόντων. Φέτος, τρία χρόνια μετά το θάνατο του αθλητή της Μεγαλονήσου το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Με την επιμονή και την υπομονή του Μανόλη Στυλιανακάκης, αλλά και τη συμπαράσταση αρκετών ανθρώπων που πλαισιώνουν την ομάδα ο Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ηρακλείου είναι γεγονός.

Ο ΑΣΚΑ Ηρακλείου δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες από μία ομάδα παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό και την καλαθοσφαίριση και είχαν ως όνειρο μια μέρα να αγωνιστούν με την ομάδα της πόλης τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Παράλληλα θέλουν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για τις δυνατότητες που έχουν άτομα με αναπηρία τα οποία μην έχοντας συμβιβαστεί με την κατάστασή τους προτιμούν να είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι.

Η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από ένα χρόνο, όπως εξομολογείται στο neakriti.gr  ο Μανόλης Στυλιανακάκης:«Παίζω από πολύ μικρός μπάσκετ, φέτος ήμουν στην ομάδα της Δωδεκανήσου, όμως στο μυαλό μου ήταν η δημιουργία μίας ομάδας εδώ στο Ηράκλειο. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και πήγε από στόμα σε στόμα για να υλοποιηθεί τελικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει δύο μήνες στο γήπεδο και υπάρχουν σταθερά 9 με 10 άτομα στις προπονήσεις», μας λέει με αισιοδοξία ο οραματιστής αυτής της προσπάθειας, ο οποίος τονίζει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν «να βρούμε τους παίκτες. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά παιδιά με βαριές αναπηρίες στην Ελλάδα, τα οποία είναι κλεισμένα στο σπίτι, δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της κατάστασής τους και δε γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν.  Αυτή τη στιγμή από τα άτομα που βρίσκονται στην ομάδα τα έξι δεν έχουν παίξει μπάσκετ ποτέ στη ζωή τους. Για εμάς αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Άλλωστε αυτό ήταν και ένας από τους πιο σημαντικού λόγους ίδρυσης του ΑΣΚΑ Ηρακλείου. «Βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση ατόμων που μπορούν να πλαισιώσουν την ομάδα για δύο λόγους: πρώτον γιατί υπάρχουν αρκετά παιδιά με αναπηρία που αρνούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και εμείς θέλουμε να τα βγάλουμε από το σπίτι τους. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που ενδείκνυται για κάτι τέτοιο γιατί είναι πάνω σε αμαξίδιο και μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Βοηθάει στο να αποκτήσουν μυϊκή δύναμη και να κινηθούν σε μία πόλη απροσπέλαστη, όπως είναι το Ηράκλειο. Το άλλο κομμάτι είναι το ψυχολογικό. Έρχονται σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών και την ενημέρωση μπορούν να βοηθηθούν πάρα πολύ. Για μένα η ομάδα μπορεί να βοηθήσει και ολόκληρη την πόλη να εξοικειωθεί με το κομμάτι της αναπηρίας. Στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου σπάνια βλέπει κανείς αναπήρους να κυκλοφορούν με αμαξίδιο. Αυτό κάνει τους πολίτες να νομίζουν ότι δεν υπάρχουν. Η άγνοια διογκώνει το πρόβλημα γιατί οι αρτιμελείς κάνουν τη δική μου ζωή πιο δύσκολη μη σκεφτόμενοι για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων ή δημιουργούνται μαγαζιά που δεν έχει προβλεφτεί πρόσβαση για ΑμεΑ. Ακόμα χειρότερα, όμως όταν η αναπηρία μπορεί να τους χτυπήσει κάποια στιγμή την πόρτα δεν είναι προετοιμασμένοι. Αυτός που δεν έχει τη γνώση θα το αντιμετωπίσει λάθος. Για εμένα σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει και η πολιτεία, η οποία ναι μεν σου παρέχει την ιατρική κάλυψη για να σου επιτρέψει να βγεις από το νοσοκομείο ζωντανός, αλλά δεν παρέχει την ψυχολογική στήριξη προς τους συγγενείς και το άτομο που έχει το ατύχημα ώστε να συνεχίσει πιο ομαλά τη ζωή του με τις νέες συνθήκες που παρουσιάζονται».

Για τον Μανόλη Στυλιανακάκης η ενασχόληση με τον αθλητισμό και ειδικά με την καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. «Είμαστε από τα πιο ενεργά αθλήματα στην Ελλάδα. Υπάρχει πανελλήνιο πρωτάθλημα που έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ υπάρχει και Εθνική ομάδα. Υπάρχουν αγωνιστικές κάθε σαββατοκύριακο και το πρωτάθλημα είναι απαιτητικό. Τα μέλη της ομάδας μπαίνουν στη διαδικασία να ταξιδέψουν σαββατοκύριακο παρά σαββατοκύριακο για τους αγώνες κάτι που μπορεί να μην έχουν τολμήσει ως τώρα μόνοι τους».

«Μπορούν να παίξουν σχεδόν όλοι»

Ένα σημαντικό κομμάτι, επίσης είναι ότι σε μία ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο είναι εύκολο να αγωνιστούν πολλές κατηγορίες αναπήρων. «Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι αναπηρίες που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν μπάσκετ σωματικά. Δηλαδή, όποιος μπορεί να σπρώξει το αμαξίδιο και να πιάσει την μπάλα. Με άλλα λόγια δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δεν μπορούν να παίξουν μπάσκετ  με τους αρτιμελείς. Ακόμα και αθλητές που έχουν υποστεί τραυματισμό στο μηνίσκο ή το χιαστό μπορούν να παίξουν μπάσκετ με αμαξίδιο. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένας ρατσισμός σε αυτό το κομμάτι καθώς ντρέπονται να αγωνιστούν με τους αναπήρους. Πρέπει να τονίσω επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει ξαναπαίξει μπάσκετ κάποιος για να έρθει στην ομάδα. Δεν ψάχνουμε έτοιμους αθλητές. Κοιτάμε να φτιάξουμε μία παρέα, η οποία θα δουλεύει σκληρά στο γήπεδο. Το μόνο που ζητάμε είναι να έχει όρεξη».

 Ο ΑΣΚΑ Ηρακλείου έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και ως το Σεπτέμβρη αναμένεται να κατέβει επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εξετάσει κατά πόσο πληροί τις προδιαγραφές, δηλαδή εάν έχει τα αμαξίδια και εάν το γήπεδο είναι προσβάσιμο για να δώσει το «ΟΚ» για τη συμμετοχή του στους αγώνες.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης ξεκινά το Γενάρη με τη συμμετοχή 12 ομάδων, οι οποίες είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους των  έξι. Ένας του Βορρά και ένας του Νότου. Σε πρώτη φάση όλοι παίζουν με όλους σε διπλούς αγώνες και οι πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στην τελική φάση, όπου προκρίνονται δύο ακόμη ομάδες οι οποίες προκύπτουν από χιαστί νοκ άουτ αγώνες ανάμεσα στους δεύτερους και τους τρίτους των δύο ομίλων. Εφόσον προκύψει η τελική τετράδα, δημιουργείται ένα νέο μίνι πρωτάθλημα, όπου όλοι παίζουν με όλους σε μονούς αγώνες και ο πρώτος στέφεται πρωταθλητής, ενώ καθορίζεται και η τελική τετράδα.

Ο ΑΣΚΑ Ηρακλείου θα αποτελέσει τη 13η ομάδα του πανελληνίου πρωταθλήματος και πιθανότατα θα ενταχθεί στον όμιλο νότου. Αναφέρουμε πιθανότατα καθώς υπάρχει σκέψη τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα να διεξαχθεί σε τρεις ομίλους με βάση τις αποστάσεις.

Να τονίσουμε ότι υπάρχει και θεσμός Κυπέλλου, όπου μετέχουν όλες οι ομάδες με τους αγώνες να είναι νοκ άουτ και τα ζευγάρια να προκύπτουν με κλήρωση. Στο Κύπελλο διεξάγεται και φάιναλ φορ.

Τέλος, υπάρχει και η Εθνική μας ομάδα, η οποία μετέχει στη γ' κατηγορία εθνικών ομάδων της Ευρώπης.

Ρεπορτάζ : Νίκη Μηλιαράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News