Αθλητισμός

Κοντονής: Τέλος οι δανεικοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο

“Φτιάξτε Β' ομάδες, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία, οι οποίες θα μπορούν θα αποτελούνται από Έλληνες ποδοσφαιριστές και θα μπορούν να φτάσουν έως και την Football League. Το καθεστώς των δανεικών τελειώνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο...».

Αυτό είναι επί της ουσίας το «μήνυμα» που στέλνει στις ΠΑΕ -και κυρίως στις "μεγάλες"- ο Σταύρος Κοντονής με την σχετική πολύ σημαντική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου το οποίο στάλθηκε χθες τόσο στην ΕΟΕ όσο και στις Ομοσπονδίες. Πριν από αρκετούς μήνες ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε προαναγγείλει την απόφασή του, η οποία υλοποιείται άμεσα δια νόμου.

Ο κ. Κοντονής εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει διαφάνεια σε ένα μείζονος σημασίας θέμα που έχει ταλαιπωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα θεωρεί ότι έτσι θα βοηθηθεί η εθνική ομάδα αφού οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν θα γίνονται "γυρολόγοι" δανεικοί αλλά θα μπορούν να πάρουν ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής.

Ποιες είναι, μεταξύ άλλων, οι «λεπτομέρειες» της σχετικής διάταξης;

Σύμφωνα με όσα θέλει να περάσει ο κ. Κοντονής:

1. Θα έχει άμεση ισχύ με την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από το πρωτάθλημα που έρχεται θα μπει «φινάλε στο καθεστώς των δανεικών».

Για την ώρα ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν σκέφτεται να συμπεριλάβει κάποια μεταβατική διάταξη η οποία θα δίνει "χρόνο" για τις αλλαγές. Και λέμε "για την ώρα" καθώς φυσικά θα ακούσει πρώτα τυχόν ενστάσεις ή προτάσεις τόσο στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή όσο και αυτές που θα προέλθουν από τον χώρο των ομάδων.

2. Θα βάλει τέλος στους δανεικούς ΜΟΝΟ σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πρωταθλήματα. Δηλαδή θα μπορεί μία ομάδα να δίνει δανεικό ποδοσφαιριστή της στο εξωτερικό και φυσικά να παίρνει δανεικό ποδοσφαιριστή από ομάδα του εξωτερικού.

3. Θα δώσει τη δυνατότητα στις ΠΑΕ της Super League -επί της ουσίας στις «μεγάλες» δηλαδή, οι οποίες κυρίως διαθέτουν μεγάλο αριθμό παικτών και δίνουν κάποιους δανεικούς- να δημιουργήσουν Β'ομάδα, στα Ισπανικά πρότυπα, οι οποίες θα παίζουν στα πρωταθλήματα και θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και την Football League.

Η απόφαση του κ. Κοντονή δεν αποκλείεται να προκαλέσει και αντιδράσεις. Όμως επί της ουσίας πρόκειται για ακόμα ένα ζήτημα στο οποίο ο υφυπουργός Αθλητισμού υλοποιεί κάτι σοβαρό που έχει προαναγγείλει με στόχο τη διαφάνεια στο ποδόσφαιρο.  

Πηγή: sdna.gr

Σχόλια