default-image

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΟΦΗ

Ποδόσφαιρο
Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη ΟΦΗ αποφασίστηκε η δημιουργία της νέας ΠΑΕ ΟΦΗ 1925. Η μετατροπή σε ΠΑΕ ήταν υποχρεωτική εκ του νόμου διαδικασία και ενέργεια, προκειμένου να συμμετάσχει ο ΟΦΗ στη Φούτμπολ Λιγκ την τρέχουσα περίοδο.

Ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ, αλλά κυρίως η Διοικούσα Επιτροπή οδήγησε πέρυσι τον ΟΦΗ από τη Γ' Εθνική στην αμέσως επόμενη κατηγορία, τη Φούτμπολ Λιγκ. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και κάθε έπαινος για την ανιδιοτελή προσπάθεια να επαναφέρουν τον ΟΦΗ εκεί που είναι η πραγματική του θέση. Επίσης, τους αξίζει - αν και δεν προβλέπεται - κάθε προτεραιότητα, εφόσον ήθελαν να συνεχίσουν ενεργά να ασχολούνται.

Τα πράγματα, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να αλλάξουν και να ακολουθήσουν ένα δρόμο καθαρά επαγγελματικό. Έπρεπε να συσταθεί η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ), με όρους καθαρά εμπορικούς και νομικούς.

Έτσι, ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ συγκάλεσε γενική συνέλευση, δυστυχώς λίγων ατόμων, και αποφάσισε τη δημιουργία της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 300.000 ευρώ.

Αυτό είναι το κυρίαρχο λάθος που έγινε από τον Ερασιτέχνη και σε αυτό θα αναφερθούμε. Ένα λάθος που θα ακολουθεί τον ΟΦΗ και τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να δώσει προοπτική, αλλά ούτε και λύση σε θέματα και ενέργειες πρωταθλητισμού που οφείλει να κάνει ο ΟΦΗ, για τους κάτωθι λόγους:

- Αποκλείει τη συμμετοχή στον ΟΦΗ ισχυρού ή ισχυρών οικονομικών παραγόντων, αφού το ποσό είναι πολύ μικρό και το μόνο που φαίνεται να επιδιώκεται είναι η συμμετοχή των ήδη υπαρχόντων παραγόντων με την καταβολή ελάχιστων χρημάτων.

- Ο ΟΦΗ ξεκινά τη νέα περίοδο της ιστορίας του με πενιχρά οικονομικά μέσα, που θα τον κάνουν να κινείται αναγκαστικά στη φτώχια και την οικονομική μεμψιμοιρία.

- Δεν επιτρέπει αισιοδοξία και προοπτική, και δείχνει ότι δεν έχει μάθει από τα πρόσφατα λάθη που έγιναν και κατέστρεψαν τον ΟΦΗ (συλλογικές διοικήσεις - λαϊκή συμμετοχή - προσωπικές φιλοδοξίες, οικονομικά κ.λπ.).

- Δεν αναβαθμίζει και δε δίνει όραμα, αλλά αντίθετα απαξιώνει το μοναδικό σε αξία ποδοσφαιρικό προϊόν της Κρήτης.

- Δε θα είναι ανταγωνιστικός ο ΟΦΗ στο νέο πρωτάθλημα, και θα υπολείπεται σε οικονομική δύναμη όλων των αντιπάλων του.

Με τις παραπάνω παραδοχές δεν μπορεί να φτιαχτεί η ομάδα που όλοι οι φίλαθλοι του ΟΦΗ ονειρεύονται στο Ηράκλειο και την Κρήτη. Αντίθετα, αποκαλύπτονται προθέσεις που μοιάζουν με ό,τι έγινε στο παρελθόν, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, δηλαδή τη μεγάλη καθυστέρηση λήψης αποφάσεων, αλλά κυρίως τον καθορισμό του μικρού ποσού του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΟΦΗ.

Παρακάτω παραθέτουμε τους σοβαρούς λόγους που προβληματίζουν τους φιλάθλους, και όχι μόνο, που σκέφτονται απλά και λογικά.

Θέσεις και προβληματισμοί

1. Έπαινος στους παράγοντες που διοίκησαν τον ΟΦΗ

Ο Ερασιτέχνης πρέπει να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν ανιδιοτελώς την προηγούμενη περίοδο για να βοηθήσουν τον ΟΦΗ να ανέβει κατηγορία.

Πράγματι, ο πρόεδρος της επιτροπής και κάποια μέλη έδωσαν πολλά και πέτυχαν το στόχο. Οφείλουν όμως να δώσουν στον κόσμο απολογιστικά στοιχεία για το τι έγινε και να ευχαριστήσουν και όλους όσοι συνέβαλλαν στην άνοδο. Όλη η προσπάθεια στηρίχθηκε σε ερασιτεχνικό κυρίως επίπεδο, και όλοι πρέπει να γνωρίζουν.

2. Δημιουργία ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 από τον Ερασιτέχνη

Ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ είναι εκείνος που έπρεπε να οργανώσει τη μετατροπή σε ΠΑΕ ΟΦΗ και παράλληλα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι μόνος στόχος είναι η επιθυμία των φιλάθλων του ΟΦΗ για άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Οι νέοι μέτοχοι που θα έρθουν να παραλάβουν το νέο ΟΦΗ και κυρίως ο πλειοψηφών - αν υπάρχει - μέτοχος πρέπει να ξέρουν ότι οφείλουν να ανεβάσουν τον ΟΦΗ στην ανώτερη κατηγορία πάση θυσία. Τότε τα μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ. θα έχουν κάνει το καθήκον τους. Άρα είναι απαραίτητο να σηματοδοτήσουν δημόσια τις προθέσεις που πρέπει να έχει η νέα ιδιοκτησία της ΠΑΕ για άνοδο.

Η επόμενη υπεύθυνη ενέργεια που μπορεί να ενισχύσει την υλοποίηση του στόχου της ανόδου, πέραν της δημόσιας τοποθέτησης, είναι ο καθορισμός του ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα ικανό ποσό και όχι το μικροποσό των 300.000 που ήδη αποφάσισε η γενική συνέλευση.

3. Ελάχιστο είναι το ποσό των 300 χιλ. ευρώ

Απορίες δημιουργεί ο τρόπος που λειτούργησε ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ με την αποδοχή και τον καθορισμό μετοχικού κεφαλαίου που είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις του νέου ΟΦΗ.

Τα 300.000 ευρώ που προτίθενται να βάλουν οι όποιοι νέοι μέτοχοι είναι ελάχιστο ποσό. Όχι μόνο δε φτάνουν, αλλά προκαλούν και τη θυμηδία αυτών που γνωρίζουν τις απαιτήσεις μιας ομάδας που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό στη Φούτμπολ Λιγκ.

Με 300 χιλιάδες μπορούν να κάνουν μόνο δυο-τρεις μεταγραφές των 60 χιλιάδων (με τους φόρους) και, απ' ό,τι γνωρίζουν, χρειάζονται πολύ περισσότερες. Ο ίδιος ο κ. Σηφάκης είπε: «Οι 300.000 ευρώ μπήκαν ως μετοχικό κεφάλαιο ως έναρξη. 300.000 ευρώ δε φτάνουν ούτε για τους παίκτες που έμειναν τώρα στην ομάδα».

Τότε εύλογα αναρωτιέται κάνεις: γιατί δεν καθορίστηκε ποσό κεφαλαίου ικανό και αντάξιο των απαιτήσεων αλλά και των υποχρεώσεων της νέας ΠΑΕ; Τι μπορεί να τους έκανε να ορίσουν ένα ασήμαντο ποσό μετοχικού κεφαλαίου;

Απορίας άξιο είναι - και πρέπει να ενημερώσουν οι διοικούντες τον Ερασιτέχνη - τι και πώς σκέφτηκαν για να πάρουν μια τέτοια καταστροφική απόφαση. Τι τους επηρέασε. Χάνεται έτσι η μοναδική ευκαιρία να βρουν αρκετά χρήματα για να κάνουν έναν ισχυρό ΟΦΗ.

4. Δεν αναζητήθηκε ισχυρός επενδυτής

Έχει διαφανεί ότι κανείς από τους προϋπάρχοντες παράγοντες δε θέλει να επενδύσει και να πάρει την πλειοψηφία των μετοχών. Κάποιοι μπορούσαν άνετα να το κάνουν, αφού και την οικονομική δυνατότητα αλλά και την ικανότητα έχουν. Δε φαίνεται όμως στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Εάν υπερισχύσει αυτή η άποψη, θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν αναζητήσει έναν κύριο επενδυτή, με διάθεση και χρήμα. Υπάρχουν τέτοιοι και μέσα και έξω από τη χώρα. Άλλες ομάδες βρήκαν πανεύκολα, γιατί όχι και μια από τις λαοφιλέστερες ομάδες της χώρας, όπως ο ΟΦΗ; Το παλιό επιχείρημα, ότι δεν έρχεται κανείς να επενδύσει, δεν ευσταθεί τώρα. Γιατί παλιά ο ΟΦΗ ήταν υπερχρεωμένος και διαλυμένος, ενώ τώρα είναι καθαρός, άρα μπορεί να γίνει και δυνατός, έχοντας στο πλάι του τους φιλάθλους του. Το έκαναν άλλες ομάδες χωρίς τη δυναμική του ΟΦΗ και το πέτυχαν. Εμείς γιατί δεν το αναζητήσαμε; Μήπως επιλέξανε συλλογική διαχείριση ή συλλογική διοίκηση; Και αν ναι, γιατί δεν το δηλώνουν καθαρά. Εμείς τους προτρέπουμε να θυμηθούν τη λαϊκή ρήση «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει...».

5. Αποκλείουν συμμετοχή ισχυρών επενδυτών

Ο Ερασιτέχνης έπρεπε να ενεργεί με γνώμονα το καλύτερο για το μέλλον του ΟΦΗ, που δεν είναι άλλο αυτήν την περίοδο από την αναζήτηση έγκυρων επενδυτών με όσο μεγαλύτερο ποσό μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν υπήρξε η πρόβλεψη ή τα κίνητρα για να εμφανιστεί ένας μέτοχος ή μια ομάδα μετόχων που να θέλει να επενδύσει 1-2 ή 3 εκατ. ευρώ; Εάν όμως συνέβαινε αυτό, τι θα γινόταν; Θα τους έλεγαν ότι ΜΟΝΟ μέχρι 300 χιλιάδες μπορούμε να δεχτούμε; Θα τους απέκλειαν; Όφειλαν να ζητήσουν από την αγορά ένα μεγάλο, ένα ανώτατο ποσό. Και αν δεν τα κατάφερναν να το συλλέξουν, τότε ας το μείωναν. Αυτό είναι το πρέπον και το σωστό. Τώρα έκαναν το αντίθετο, και μάλιστα ισχυρίζονται ότι στην πορεία, αργότερα δηλαδή... θα αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό είναι ίσως το μεγάλο ΛΑΘΟΣ που κάνουν, και το επικαλούνται σαν δικαιολογία, όταν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δε στέκει ούτε οικονομικά ούτε νομικά ούτε ρεαλιστικά.

Μπορεί για κάποιους να έχει εξήγηση όλη αυτή η διαδικασία. Είναι, επίσης, άτοπο να νομίζουν πως ο κόσμος του ΟΦΗ δε θα καταλάβει αργά ή γρήγορα τα λάθη που τώρα συντελούνται.

6. Πέρυσι 600 χιλ. ευρώ και φέτος μόνο 300 χιλ. για ξεκίνημα

Πέρυσι, η ομάδα που διοικούσε τον ΟΦΗ υποσχέθηκε στην αρχή της περιόδου ότι θα έβαζε 500-600 χιλιάδες ευρώ για να ανέλθει η ομάδα στη Φούτμπολ Λιγκ, κάτι που, έστω και με δυσκολία, κατάφερε. Με αυτό το δεδομένο, προκαλεί κατάπληξη το ότι φέτος η ίδια περίπου ομάδα υπόσχεται να δεσμεύει ή να μπλοκάρει τη νέα ΠΑΕ με 300 χιλιάδες ευρώ αρχικό κεφάλαιο, τη στιγμή που είναι μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κεφάλαιο και ρευστότητα. Βέβαια, στο θέμα αυτό οι διοικούντες απαντούν ότι αυτά τα 300 χιλιάρικα θα είναι τα αρχικά και ότι, αν χρειαστεί στη συνέχεια, θα γίνει πάλι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέγα λάθος, ακόμη και για μικρές επιχειρήσεις. Γιατί τότε δε θα υπάρχει ο αρχικός ενθουσιασμός, αλλά και γιατί τις αποφάσεις τότε θα τις παίρνει με ιδιοτελή κριτήρια η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου των μετόχων των 300 χιλιάδων.

7. Προϋπολογισμός ανόδου στη Σούπερ Λίγκα

Για να πάρει πρωτάθλημα και να ανταγωνιστεί άλλες δυνατές ομάδες, ο ΟΦΗ πρέπει να λειτουργεί με μεθόδους και κανόνες σαν να είναι στη Σούπερ Λίγκα.

Χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και παραπάνω (οι άλλες ομάδες διαθέτουν πολύ περισσότερα).

Χρειάζεται διοικητική δομή, οργάνωση, γρήγορες αποφάσεις, αλλά κυρίως χρήματα. Με τα αρχικά 300 χιλιάδες ευρώ δεν μπορεί να πάει πουθενά. Άμεσα, μέσα σε μία εβδομάδα, θα έχουν εξαντληθεί σε μεταγραφές. Εκτός και αν ξαναρχίσουμε τα παλιά μας κόλπα, δηλαδή τα "βερεσέ" με ποδοσφαιριστές, τα παρακάλια για υπογραφές ψεύτικων ρυθμίσεων κ.λπ., και να περιμένουμε έσοδα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας ομάδας που θα κάνει πρωταθλητισμό. Και αυτά είναι έσοδα από εισιτήρια, από διαφημίσεις, και από τον ΟΤΕ TV 150-200 χιλιάδες.

8. Άλλες ανταγωνιστικές ομάδες

Τι κάνουν οι άλλες ομάδες που θα ανταγωνιστεί ο ΟΦΗ για να ανέβει κατηγορία:

Άρης: Η καταβολή μετοχικού κεφαλαίου έγινε ήδη και έφτασε το 1,2 εκατ. ευρώ! Ανέλαβε ο Καρυπίδης (ήταν στη Βέροια, επί Παπουτσάκη είχε ενδιαφερθεί για τον Εργοτέλη) και είναι δεδομένο πως ο Άρης θα είναι πάρα πολύ δυνατός, με σημαντικές μεταγραφές. Πάει για 12 μεταγραφές. Ακόμη και ο Ταυλαρίδης φαίνεται να καταλήγει στον Άρη.

Απόλλων Σμύρνης: Η οικογένεια Μονεμβασιώτη είναι ισχυρή οικονομικά και οδηγεί τον Απόλλωνα στη Σούπερ Λίγκα. Μόνο για τον 37χρονο Ρομάνο έδωσε 90 χιλ. ευρώ. Αυτή ήταν η όγδοη (!) μεταγραφή του Απόλλωνα Σμύρνης, που έχει ήδη προσθέσει στο δυναμικό του πολλούς αξιόλογους παίκτες.

Τρίκαλα: Ο μεγαλομέτοχος λέγεται... Γυαλιάς και είναι δεδομένο πως βάζει λεφτά! Κάνουν συμβόλαια 40.000 ευρώ και άνω. Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν το μετοχικό κεφάλαιο κατά 400.000 ευρώ.

Και αναμένεται τι θα κάνουν η Σπάρτη, ο Πανθρακικός και η Καλλονή.

Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από την Α.Ε. Σπάρτης βρίσκεται ο φαρμακοβιομήχανος Γιαννακόπουλος.

Επίσης, ο κρητικός Εργοτέλης κινείται εντυπωσιακά. Ήδη οι μεταγραφές που κάνει - αν και θα παίξει Γ' Εθνική - έχουν συμφωνίες άνω των 20.000 ευρώ. Ο Λεάλ μπορεί να έφτασε και τα διπλάσια. Μόνο η βασική ενδεκάδα αναμένεται να φτάνει και να ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ τη νέα χρονιά!

9. Ευθύνη του Ερασιτέχνη ΟΦΗ

Ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ έχει τη μεγάλη ευθύνη καθορισμού του μετοχικού κεφαλαίου. Από 'κει και πέρα, δεν έχει λόγο. Το λόγο θα τον έχουν οι νέοι μέτοχοι και το νέο Δ.Σ. που θα ορίσουν. Άρα είναι βέβαιο ότι οι νέοι μέτοχοι στο εξής θα λειτουργούν με άλλα κριτήρια από αυτά του ιδίου οφέλους. Ας θυμηθούν τι έγινε με τον ΟΦΗ πολύ πρόσφατα, δηλαδή την εποχή μετα-Βατσινά, την εποχή Κουράκη ή την εποχή διαφόρων προσφερθέντων... προέδρων, και την εξευτελιστική πορεία ενός μεγάλου σωματείου όπως ο ΟΦΗ. Ας μην ξεχνούν την πάλαι ποτέ ζητούμενη δήθεν λαϊκή συμμετοχή, τις λαϊκές συνελεύσεις και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά, που οδήγησαν τον ΟΦΗ στον όλεθρο.

Όχι στα λάθη του παρελθόντος

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει λάθος αυτή τη στιγμή, που καθορίζεται το μέλλον του ΟΦΗ.

Ο κάθε μελλοντικός μέτοχος ή μελλοντικός διοικητικός ή φιλόδοξος παράγοντας του ΟΦΗ μπορεί να τα παρατήσει σε μια δύσκολη στιγμή. Το πολύ-πολύ να αναγνωρίσει και ενδεχόμενα λάθη του, ή να πει και συγνώμη για αμέλειες ή παραλείψεις του.

Γι' αυτό όλοι οι υπεύθυνοι ας αφήσουν τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες τους και ας κοιτάξουν το πραγματικό μακροπρόθεσμο συμφέρον του ΟΦΗ, που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η νέα ΠΑΕ να βάλει τα θεμέλια να γίνει η μεγάλη ομάδα. Με μικροψυχίες και προσωπικούς υπολογισμούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Πρόσφατα, η οικογένεια του ΟΦΗ έπαθε πολλά, εξαπατήθηκε και έφτασε μέχρι τη διάλυση. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να ζήσει ο κόσμος του ΟΦΗ παρόμοιες καταστάσεις, που οι τότε υπεύθυνοι δεν έχουν ακόμη ούτε αναδειχτεί, ούτε πληρώσει το τίμημα αυτής της καταστροφής.

Δίνεται η ευκαιρία (πρόσκαιρα και μόνο για τη δημιουργία της ΠΑΕ) στους διοικούντες τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ, Δανδάλη, Τσαμπουράκη και άλλους, να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός μεγάλου ΟΦΗ. Ας αναλογιστούν λοιπόν τις ευθύνες τους και ας ενεργήσουν σύμφωνα με το συμφέρον του ΟΦΗ και όχι σύμφωνα με περιστασιακές ανάγκες ή φιλοδοξίες, που μόνο για λίγο καιρό θα κρατήσουν.

Όσο είναι καιρός, τα παθήματα του ΟΦΗ στο πρόσφατο παρελθόν ας γίνουν μαθήματα σε όλους, και ιδίως στους όποιους φιλόδοξους για να διοικήσουν και να αναπτύξουν όχι μόνο την ιδέα, αλλά και τη νεοσύστατη ΠΑΕ ΟΦΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News