default-image

Διαβάστε την έκθεση καταπέλτη στα οικονομικά της ΟΜΑΕ

Αθλητισμός
Διαβάστε την έκθεση καταπέλτη στα οικονομικά της ΟΜΑΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιείται την Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας  Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ) όπου το βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο οικονομικός απολογισμός ΔΣ του έτους 2015, η παρουσίαση της έκθεσης της εξελεγκτικής επιτροπής του ίδιου έτους και η ψηφοφορία έγκρισης οικονομικού απολογισμού και απαλλαγής του ΔΣ από κάθε σχετική ευθύνη.  Πολύ σημαντικά θέματα αν λάβουμε υπόψη την βαρύτητα της οικονομικής έκθεσης του αρμόδιου οργάνου όπου παρατηρούνται σημαντικές παρεκκλίσεις.

Η εξελεγκτική επιτροπή*, επίσημο εκλεγμένο όργανο της ΟΜΑΕ, ζήτησε τη διενέργεια επίσημου οικονομικού ελέγχου του έτους 2015, έπειτα από επιστολή της  στις 23 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ομοσπονδίας.

Τα αποτελέσματα της  έκθεσης είναι πολύ ενδιαφέροντα και θα απασχολήσουν τόσο την σημερινή διοίκηση όσο και τα σωματεία της ομοσπονδίας, τα μέλη τους και πρωτίστως  τους αγωνιζόμενους αφού οι τελευταίοι είναι οι κύριοι χρηματοδότες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Διαβάζοντας κάποιος την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής διαπιστώνει αρχικά μία διακριτική άρνηση των μελών  και συνεργατών της διοικούσας να συνεργαστούν ομαλά, που οδηγεί σε αναβολές συναντήσεων και  σε ελλιπείς  διευκρινήσεις με προσκόμιση μη επαρκών στοιχείων, καταστάσεις που τεχνηέντως  μονοπώλησαν  τη διαδικασία ελέγχου. Έγγραφα τα οποία  αφορούσαν λογιστικά στοιχεία, παραστατικά  και ταμεία  που ζητήθηκαν, είτε δε δόθηκαν αρχικά, είτε προσκομίστηκαν στη συνέχεια, όμως  στη πορεία του ελέγχου τα δεδομένα  διαφοροποιούνταν  κατ' επανάληψη από τους υπευθύνους.

Υπήρχαν φορές  που εδόθησαν  οικονομικές αναλύσεις  προς διασταύρωση και ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αλλά στη συνέχεια υπήρξε άρνηση από μέρος της ΟΜΑΕ αυτά τα έγγραφα να απομακρυνθούν από τα γραφεία της, όπου επέμενε για επιτόπια εξέταση!  Η επιτροπή ελέγχου αγανακτισμένη και δυσαρεστημένη εξαιτίας της  καχύποπτης αλαζονικής  συμπεριφοράς  των προσώπων που είχε ορίσει η διοικούσα ,πρότεινε την αναβολή της γενικής συνέλευσης προκειμένου να της δοθούν όλες  οι απαραίτητες διευκρινήσεις και τα συμπληρωματικά στοιχεία ώστε να επιτευχτεί ένας άρτια ολοκληρωμένος έλεγχος.

Ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης εστιάζεται στον οικονομικό έλεγχο του  περσινού Rally Acropolis. Διαπιστώθηκαν αρκετές οικονομικές  ατασθαλίες σε αυτή τη  υπέρογκη διακίνηση  μετρητών (305.632€) όπου πολλές από αυτές τις  συναλλαγές, κυρίως  άνω των 500 ευρώ, εκτελέστηκαν ''χέρι με χέρι''  και όχι με τραπεζική συναλλαγή όπως ορίζει ο νόμος και χωρίς την έκδοση αντίστοιχων  παραστατικών.

Στις περισσότερες  συναλλαγές, αν όχι σε όλες, δεν προϋπάρχουν  προσφορές προμηθευτών , υπογεγραμμένα συμφωνητικά και  συμβάσεις και η ανάθεση των έργων γίνεται πάντοτε απευθείας. Να τονισθεί πως όχι μόνο δεν δόθηκε προς έλεγχο ο αναλυτικός πίνακας εσόδων-εξόδων του Rally Acropolis και του pick Patras ,αγώνες που διοργανώθηκαν από την ΟΜΑΕ, αλλά εξακολουθούν να αρνούνται τη παράδοση των παραπάνω στοιχείων, γεγονός που εγείρει πολλαπλά  ερωτηματικά ως προς τη διαφάνεια.. Επίσης η επιτροπή παρατηρεί ζημιογόνο οικονομικό αποτέλεσμα του περσινού εθνικού μας αγώνα στο ποσό των 60.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς να τίθεται θέμα πληρωμής  του αντίστοιχου παράβολου στο Eurosport που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα, αφού εδόθη δωρεάν!

Επιπρόσθετα  μέσα στο 2015  παρατηρήθηκαν υπέρογκα ποσά στις τηλεπικοινωνίες (153 συνδέσεις κινητών!) με αύξηση 550% από το 2014, όπως  αύξηση στα έξοδα μεταφορών  225% έναντι του 2014.

Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποσταλεί στη ΓΓΑ ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός  της ΟΜΑΕ του προηγούμενου έτους.

Τέλος το πιο σημαντικό σημείο ολοκλήρωσης του ελέγχου αποτελεί η τελευταία παράγραφος της έκθεσης  ''H επιτροπή εισηγείται την μη έγκριση του οικονομικού απολογισμού του 2015 καθώς και την μη απαλλαγή του Δ.Σ. από τις ευθύνες της  διαχείρισης του έτους 2015.''

Ο νοών  νοείτω…

*Οι εκλεγμένοι ελεγκτές της ΟΜΑΕ, Αντώνης Χατζημιχάλης, Επαμεινώνδας Φατούρος, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News