Αθλητισμός

Επηρεάζει και το αγγλικό ποδόσφαιρο το Brexit

Η απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει και το αγγλικό ποδόσφαιρο, τη βαριά αθλητική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016, το αγγλικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως αλλάζει όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, φυγή των επενδυτών, αποχώρηση πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να αγωνίζονται με το ευρωπαϊκό διαβατήριο και μια κατάσταση που οδηγεί την «χρυσή», κερδοφόρα και λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ σε μια κατάσταση εσωστρέφειας.

Πάνω από 100 top class παίκτες, αποχωρούν από το Νησί

Το πρώτο μπέρδεμα με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα γίνει με τους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πλέον θα είναι «ξένοι».

Οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ με ευρωπαϊκό διαβατήριο, αλλά τα δεδομένα θα αλλάξουν από τη στιγμή που θα χρειάζονται άδεια εργασίας για να μπορέσουν να αγωνίζονται στις ομάδες του Νησιού.

Ωστόσο, η έκδοση της ειδικής άδειας δεν είναι εύκολη διαδικασία, αφού ο νόμος αναφέρει ότι για να την αποκτήσει ένας ποδοσφαιριστής θα πρέπει να έχει αγωνιστεί στο 75% των παιχνιδιών της εθνικής ομάδας, τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό απλά σημαίνει ότι δεκάδες παίκτες που αγωνίζονται στους κορυφαίους συλλόγους θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι Ντε Χέα, Μινιολέ, Μαρσιάλ, Μπεγιερίν και Φάμπρεγας, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα έχουν πρόβλημα με τη νέα ποδοσφαιρική τάξη πραγμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για περισσότερους από 400 παίκτες που θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τα αγγλικά πρωταθλήματα, από τη στιγμή που δεν θα υφίσταται ο νόμος Μποσμάν που έλεγε ότι «οι ποδοσφαιριστές έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός των κρατών μελών της Ε.Ε. με τη λήξη του συμβολαίου τους».

Brexit στις... επενδύσεις

Το βασικό όμως πρόβλημα, έγκειται στο γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές που τα τελευταία χρόνια βλέπουν την Πρέμιερ Λιγκ ως τη γη της ποδοσφαιριστής επαγγελίας, θα δουν τις επενδύσεις του αρχικά να απαξιώνονται και στη συνέχεια να υποτιμούνται στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Περισσότερες από 10 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ανήκουν σε ξένους επενδυτές, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Τσέλσι, τη Λέστερ, τη Λίβερπουλ και την Άρσεναλ να είναι μερικές από αυτές.

Η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ποδοσφαιρικές επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων, την ώρα που προβλέπονται τεράστιες περικοπές στις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και έμψυχο δυναμικό.

Τέλος στα... ταλέντα

Ένα άλλο ζήτημα μείζονος σημασίας που προκύπτει είναι αυτό της εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, των ανήλικων ταλέντων.

Ο κανονισμός αναφέρει ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα μετακινήσεις παικτών ηλικίας 16-18 ετών.

Αυτό οδήγησε στο να γίνεται μέσω του «σκάουτινγκ» μια σημαντική εισροή νεαρών παικτών στο Νησί, που στελέχωναν τις ακαδημίες και «δουλεύονταν» για να προωθηθούν στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό σταματάει να υφίσταται για το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν θα έχει πρόσβαση στα ταλέντα της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και θα χάσει έδαφος σε σχέση με τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα.

Πάντως εδώ ίσως να υπάρξει «παραθυράκι», δημιουργώντας για το Ηνωμένο Βασίλειο μια κατάσταση ανάλογη με τη Νορβηγία ή το Λιχτενστάιν που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά του ΕΟΧ.

Πηγή: http:// www.sport-fm.gr>>>

Σχόλια