default-image

Η σύλληψη του Γάλλου που σχεδίαζε 15 επιθέσεις στο Euro (video)

Ποδόσφαιρο
Η σύλληψη του Γάλλου που σχεδίαζε 15 επιθέσεις στο Euro (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο βίντεο καταγράφεται αρχικά να μεταφέρει τον βαρύ οπλισμό - Στόχος του θα ήταν τόποι λατρείας Μουσουλμάνων και Εβραιών καθώς και γαλλικά κυβερνητικά κτήρια.

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις των Ουκρανών για τον Γάλλο εξτρεμιστή που συνελήφθη στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας έχοντας στο αυτοκίνητό του 100 κιλά εκρηκτικών ασφάλειες, τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και πολλά Καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας ο Γάλλος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, σχεδίαζε συνολικά 15 επιθέσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Euro 2016.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές ο Γάλλος εμφανίζεται αρχικά να φορτώνει τον οπλισμό σε ένα λευκό βαν. Στη συνέχεια καταγράφεται η στιγμή της επέμβασης των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας που τον ακινητοποιούν κατά τη διάρκεια ελέγχου στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Στόχος του κατά τον Βασίλι Γκρίτσακ θα ήταν χώροι λατρείας μουσουλμάνων και Εβραίων καθώς και γαλλικά κυβερνητικά κτήρια. Στα σχέδιά του ήταν επίσης, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ταυτόχρονες επιθέσεις σε γέφυρες και δρόμους ενώ στο στόχαστρό του ήταν και εταιρείες συλλογής φόρων. Ο Γάλλος, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μιλούσε αρνητικά για τη στάση της χώρας του απέναντι στο μεταναστευτικό, την εξάπλωση του Ισλάμ και την παγκοσμιοποίηση.

«Κάναμε πολύ καλή δουλειά. Είχαμε μια μεγάλη ομάδα πρακτόρων που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Την επιτυχία πιστώνεται η στρατιωτική μονάδα αντικατασκοπίας της SBU» πρόσθεσε ο Γκρίτσακ.

Ο Γάλλος τρομοκράτης αρχικά προσπάθησε να βρει κάποιον μεσάζοντα για να μεταφέρει τον οπλισμό έναντι 3.000 ευρώ αλλά όταν δεν τα κατάφερε αποφάσισε να προχωρήσει ο ίδιος στη μεταφορά του.

Το Σαββάτο, οπότε και έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψής του, η ιστοσελίδα 20minutes.fr μιλούσε για έναν 25χρονο με καταγωγή από τη βορειοανατολική περιοχή της Λοραίνης, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστος στις γαλλικές αρχές. Σύμφωνα με το κανάλι M6 ερευνήθηκε και το σπίτι του όπου ανακαλύφθηκαν εκρηκτικά και ένα T-shirt που φέρει τα σύμβολα μιας ακροδεξιάς ομάδας.

Η είδηση για τη σύλληψη του ακολούθησε τις δηλώσεις - κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων - Ευρωπαίων και όχι μόνο αξιωματούχων που εξέφραζαν έντονες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή και θα διεξαχθεί σε δέκα πόλεις της Γαλλίας μέχρι και τον Ιούλιο.

Όπως έλεγαν Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί αξιωματούχοι, ο διευθυντής της Europol αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες που ίσως πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» κατά τη διάρκεια του Euro 2016.

Πηγή: Protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News