default-image

Την Παρασκευή η κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

Αθλητισμός
Την Παρασκευή η κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λούισβιλ του Κεντάκι, θα τελεστεί την ερχόμενη Παρασκευή η κηδεία του ανθρώπου που άφησε εποχή στην πυγμαχία, Μοχάμεντ Άλι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Η ακολουθία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ την προηγούμενη μέρα θα υπάρξει μία μικρή, κλειστή τελετή για τους συγγενείς.

Επικήδειους λόγους αναμένεται να εκφωνήσουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ και ο αθλητικογράφος Μπράιαν Γκάμπελ.

Μετά από μακρά μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο θρύλος των ρινγκ άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος), σε ηλικία 74 ετών, σε νοσοκομείο της Αριζόνα όπου νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειάς του, η αιτία ήταν σηπτικό σοκ που προκλήθηκε από άγνωστα φυσικά αίτια.

Ο Αλι υπέφερε από Πάρκινσον τα τελευταία 32 χρόνια, ενώ το 1984 διαγνώστηκε με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια, τρία χρόνια μετά την οριστική απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Για πολλούς ήταν ο κορυφαίος πυγμάχος, αλλά και αθλητής όλων των εποχών και είχε κερδίσει τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

Η ζωή του Κάσιους Κλέι, ο οποίος άλλαξε το όνομά του όταν ασπάστηκε το Ισλάμ, εκτός από τον αθλητισμό, ήταν συνυφασμένη με τον ακτιβισμό. Πρωταγωνίστησε στις φυλετικές και πολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Αποσύρθηκε από τον αθλητισμό σε ηλικία 40 ετών έχοντας το ρεκόρ των 56 νικών και 5 ηττών.

Ομπάμα: Ο σπουδαίος Μοχάμεντ Άλι «πάλεψε για εμάς»

Φόρο τιμής στον θρυλικό πυγμάχο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος έφυγε εχθές από την ζωή, απέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του για φυλετική δικαιοσύνη και θρησκευτική ανεκτικότητα «συγκλόνισε την υφήλιο» και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς.

«Ο Μοχάμεντ Άλι συγκλόνισε τον κόσμο. Και ο κόσμος είναι καλύτερος. Όλοι εμείς είμαστε καλύτεροι για αυτόν τον λόγο», επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου εξήρε τα επιτεύγματα του σπουδαίου αθλητή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ένα ζευγάρι γάντια του Άλι στο προσωπικό του γραφείο, σημείωσε ότι για εκείνον ο πυγμάχος ήταν «ένας άνδρας που πάλεψε για εμάς. Στάθηκε στο ύψος των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Νέλσον Μαντέλα. Αντιστάθηκε στα δύσκολα. Μίλησε άφοβα όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε» να το κάνει.

Ο Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλέστηκε το γνωστό απόφθεγμα του Άλι, «Είμαι η Αμερική»:«Είμαι το κομμάτι εκείνο που δεν θα αναγνωρίζετε. Όμως συνηθίστε με -μαύρος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλαζόνας. Το όνομά μου, όχι το δικό σας. Η θρησκεία μου, όχι η δική σας. Οι στόχοι μου, οι δικοί μου στόχοι. Συνηθίστε με».

Πηγή: www.protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News