Αθλητισμός

Ξεχώρισε ο ΟΦΗ στο Διεθνές σκακιστικό τουρνουά Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε στο ξενοδοχείο Galaxy, το 17ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά Ηρακλείου που διοργάνωσε ο ΟΑΑ Ηράκλειο. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Το τουρνουά ήταν πολύ ισχυρό καθώς συμμετείχαν 7 GM (γκρανμαιτρ), δύο ΙΜ (διεθνείς μαιτρ) από 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Δανία και Ρωσία).

Σπουδαία εμφάνιση στο τουρνουά αυτό πραγματοποίησε το μεγάλο φετινό μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ ο 21χρονος Κώστας Αναγνωστόπουλος,

δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλη φόρμα και τερμάτισε το τουρνουά στην 6η θέση αήττητος (4 νίκες και 5 ισοπαλίες) απέναντι σε αντιπάλους με πολύ μεγαλύτερο από αυτόν ΕΛΟ. Συγκεκριμένα έκανε 2 ισοπαλίες απέναντι σε GM (Andic με ΕΛΟ 2444 και Milikovic με ΕΛΟ 2465), μία απέναντι σε ΙΜ (Enchev με ΕΛΟ 2456), μία απέναντι σε FM (Γκούμας με ΕΛΟ 2387) μια απέναντι στον Νικόλα Θεοδώρου (ΕΛΟ 2450) ενώ νίκησε μεταξύ των άλλων τον ιδιαίτερα ταλαντούχο δεκαεπτάχρονο Χανιώτη FM Αργύρη Παπαδόπουλο (ΕΛΟ 2263) και τον επίσης Χανιώτη Γιώργο Μυλωνάκη (ΕΛΟ 2233). Έτσι ενώ ξεκίνησε την διοργάνωση με διεθνή βαθμό αξιολόγησης 2185 μονάδες ΕΛΟ, κατάφερε να κερδίσει από αυτό το τουρνουά 58 μονάδες και σημείωσε απόδοση που αντιστοιχεί σε 2418 μονάδες ΕΛΟ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κώστας προσφέρει της υπηρεσίες του στην ομάδα του Ο.Φ.Η. και σε προπονητικό επίπεδο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στην κατηγορία κάτω των 2100 μονάδων ΕΛΟ επικράτησε ο δεκαεξάχρονος Άγγελος Μοσχοβάκης της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου με 6 βαθμούς και στην κατηγορία κάτω των 1800 μονάδων ΕΛΟ ο συνομήλικος του Νικόλας Βιτσαξάκης με 5,5 βαθμούς που αγωνίζεται φέτος στον Λατώ Αγίου Νικολάου δανεικός από τον Ο.Φ.Η. Ο Νικόλας επιβεβαίωσε με την παρουσία του την θαυμάσια φόρμα που βρίσκεται (πολύ καλά αποτελέσματα τον Απρίλιο στο πρωτάθλημα του Προκριματικού Ομίλου Α’ Εθνικής Κρήτης) και κέρδισε 92 μονάδες ΕΛΟ σημειώνοντας δύο πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, μία νίκη επί του Ολλανδού Job De Lange με ΕΛΟ 2255 και μία ισοπαλία απέναντι στον Σέρβο GM Miroslav Milikovic με ΕΛΟ 2465.

Πολύ καλή παρουσία είχαν ακόμη όλοι οι μικροί σκακιστές του ΟΦΗ και του ΟΦΗ 2000 που συμμετείχαν στην διοργάνωση κερδίζοντας αρκετές μονάδες ΕΛΟ. Συγκεκριμένα ο δεκατετράχρονος Νίκος Σερπετσιδάκης συγκέντρωσε 5 βαθμούς, κερδίζοντας 31 μονάδες ΕΛΟ, με σημαντικότερη επιτυχία τη νίκη επί του Γιώργου Μήτση με ΕΛΟ 2176, ο δεκατριάχρονος Χρήστος Μπροκαλάκης-Γούναρης συγκέντρωσε 4,5 βαθμούς, παρά το ότι δεν αγωνίστηκε στον τελευταίο γύρο, κερδίζοντας 31 μονάδες ΕΛΟ, ενώ ο συνομήλικος του Ανδρέας Λιανέρης συγκέντρωσε επίσης 4,5 βαθμούς κερδίζοντας 41 μονάδες ΕΛΟ. Ο επίσης δεκατριάχρονος Ηλίας Αγγελάκης (κέρδισε 62 μονάδες ΕΛΟ) μαζί με τον πολύ ελπιδοφόρο εντεκάχρονο Μιχάλη Γεωργακάκη, τον δεκατετράχρονο Μάνο Ξηρουχάκη (κέρδισε 37 μονάδες ΕΛΟ) και τον δωδεκάχρονο Γιάννη Κουβίδη που δεν αγωνίστηκε στους τρεις πρώτους γύρους συγκέντρωσαν 4 βαθμούς. Στους 3,5 βαθμούς είχαμε τον εντεκάχρονο Γιώργο Παπιδάκη με δύο εντυπωσιακές ισοπαλίες απέναντι στον Άγγελο Μοσχοβάκη και τον Μανόλη Φραγκιαδάκη και τους δεκατετράχρονους Γιώργο Μαρκάκη και Δημήτρη Χατζηαθανασίου, ακολούθησε με 3 βαθμούς ο δωδεκάχρονος Νίκος Κακάλης και με 2,5 βαθμούς και ο μόλις δεκάχρονος Νίκος Φραγκιαδάκης. Καλές εντυπώσεις άφησαν και τα κορίτσια του Ο.Φ.Η. που έλαβαν μέρος στους αγώνες με την δεκαπεντάχρονη Ίριδα Βιτσαξάκη να συγκεντρώνει 4 βαθμούς και την δωδεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη 3,5 βαθμούς. Σημειώνουμε δύο πολύ σημαντικές απουσίες του νεανικού Ο.Φ.Η. από την διοργάνωση, του δεκαεξάχρονου Γιώργου Καδιάνη λόγω μαθημάτων και της δεκαοκτάχρονης Εύας Σερπετσιδάκη λόγω πανελληνίων εξετάσεων. Τέλος πολύ καλή ήταν η παρουσία των ενήλικων σκακιστών του ΟΦΗ 2000 που έλαβαν μέρος στην διοργάνωση και συγκεκριμένα του Μανόλη Φραγκιαδάκη, του Γιώργου Πρεδευτάκη και του Στέλιου Βαρδάκη.

Στο Β όμιλο του τουρνουά για παιδιά κάτω των 14 ετών την 1η θέση στην γενική κατάταξη πήρε, εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του και επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αγωνιστική του άνοδο το τελευταίο διάστημα, ο εννιάχρονος Νίκος Καζάκος του ΟΦΗ με 7,5 βαθμούς. Ο Νίκος συνέχισε την παράδοση των μικρών σκακιστών του ΟΦΗ να κατακτούν την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο τουρνουά. Θυμίζουμε τις πρωτιές του Θέμη Μανιού, του Νίκου Φραγκιαδάκη, του Γιώργου Μαρκάκη και του Νίκου Κακάλη τα προηγούμενα χρόνια. Ακολούθησε στην 2η θέση με 7 βαθμούς ο Νάσος Αλεξανδράκης της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου και στην 3η με τους ίδιους βαθμούς ο Μιχάλης Φαρσάρης του ΟΑΑΗ Στα κορίτσια του Β’ ομίλου επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου του ΟΦΗ 2000 με 6,5 βαθμούς με 2η με του ίδιους βαθμούς την δεκατριάχρονη Βαλέρια Μίρζακ του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων. Στην 3η θέση ισοβάθμησαν με 6 βαθμούς δύο ακόμα κορίτσια από τα Ανώγεια η δωδεκάχρονη Ευαγγελία Μέμου και η δεκατριάχρονη Δέσποινα Σαλούστρου επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον σύλλογο των Ανωγείων. Πολύ καλή παρουσία είχαν και οι άλλοι μικροί σκακιστές του ΟΦΗ που συμμετείχαν στην διοργάνωση, όπως ο δεκάχρονος Γιώργος Γιαννακάκης με 6 βαθμούς, ο εννιάχρονος Μάνος Ροδιτάκης που συγκέντρωσε επίσης 6 βαθμούς (6 νίκες σε 7 αγώνες), οι οκτάχρονοι Δημήτρης Σακλαμπανάκης, Σήφης Λιανέρης και Μιχάλης Εργαζάκης που συγκέντρωσαν 5,5 βαθμούς και ο μόλις επτάχρονος Μάνος Τζανετής που τερμάτισε το τουρνουά με 5 βαθμούς. Τέλος ο οκτάχρονος Γιάννης.

Από τις τελικές βαθμολογίες στους δύο ομίλους του τουρνουά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι μικροί σκακιστές του ΟΦΗ ξεχώρισαν για μια ακόμα φορά με την παρουσία τους σε μια σκακιστική διοργάνωση και πήραν τις καλύτερες θέσεις ανάλογα με την ηλικία τους ξεπερνώντας πολλές φορές σκακιστές μεγαλύτερης ηλικίας. Οι διακρίσεις των μικρών σκακιστών του ΟΦΗ αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και είναι με διαφορά οι περισσότερες από τους άλλους συλλόγους του Ηρακλείου, αποδεικνύοντας την συστηματική και ποιοτική δουλειά που γίνεται στην ακαδημία του σκακιστικού ΟΦΗ από τους προπονητές του συλλόγου.

ΠΗΓΗ: ofierasitechnis.gr

Σχόλια