default-image

"Βόμβες κλεφτοπόλεμου" από Βούρβαχη στα Χανιά

Αθλητισμός
"Βόμβες κλεφτοπόλεμου" από Βούρβαχη στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράγματα και θάματα συμβαίνουν στην ΕΠΣ Χανίων ενόψει των επικείμενων κρίσιμων εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Ο νυν πρόεδρος, Γιώργος Βούρβαχης, πέρασε "αθόρυβα" και με σαφή σκοπό τη θωράκιση της επανεκλογής του τρεις αλλαγές στο καταστατικό της Ένωσής του, επιλέγοντας στοχευμένα τρεις "φωτογραφικές" διατάξεις, μία για τον εαυτό του, μία σε βάρος του αντιπάλου του Στέλιου Βαρουξάκη και άλλη μία "καλού-κακού" για το συνυποψήφιό του από τις προηγούμενες εκλογές, πρώην διαιτητή Αντώνη Κουκλάκη, ή όποιον άλλο με προσόντα!

Με αυτές, προβλέπει εκλογές Ιούνιο αντί Σεπτέμβριο, αποκλείει την προεδρική υποψηφιότητα Βαρουξάκη και αποκλείει επίσης επί τούτου και ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουκλάκη!

Πέρα από το ηθικό μέρος του σκεπτικού αυτών των τροποποιήσεων, που δεν έλαβαν τη δημοσιότητα που αντιστοιχούσε στη βαρύτητά τους κι ενώ είναι γνωστή η νοοτροπία των μελών κατά τις ψηφοφορίες στα "ψιλά γράμματα" των γενικών συνελεύσεων, οι αλλαγές αυτές προσκρούουν στο καταστατικό της ΕΠΟ, παραγνωρίζουν ακόμη όρια και δικαιώματα που παρέχει ο αθλητικός νόμος, ενώ η μία περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "ρατσιστική".

- Ας δούμε αναλυτικά τι έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση:

1. Εκλογές Ιούνιο αντί Σεπτέμβριο!

Το γεγονός ότι όλα πέρασαν γενικά ως διατάξεις της εναρμόνισης του καταστατικού σε μια δημόσια διαδικασία, όπου όλα συζητιούνται και ψηφίζονται αναλυτικά, φαίνεται από την αλλαγή του άρθρου 24 του προηγούμενου καταστατικού, που ρητά αναφέρει ότι «η τακτική γενική συνέλευση συγκαλείται το Σεπτέμβριο κάθε έτους». Στο νέο καταστατικό και στο άρθρο 26 αυτό έγινε: «Η τακτική Γ.Σ. συγκαλείται το μήνα Ιούνιο κάθε έτους»! Την ώρα που όλοι κάνουν λόγο ακόμη και τώρα για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τον κ. Βαρουξάκη να ανακοινώνει μόλις στις 16 Μαΐου την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ένωσης «ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου», αγνοώντας την τροποποίηση του κ. Βούρβαχη, που δημοσιεύτηκε από το Ειρηνοδικείο Χανίων μόλις στις 15 Απριλίου, αλλά δεν έτυχε από την Ένωση διαφανούς δημοσιοποίησης.

Στις 10 Μαΐου μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό "Χανιά Σπορτ", δηλώνει για τον Στέλιο Βαρουξάκη και την υποψηφιότητα του: «Έχει γραφτεί το όνομά του, από τον ίδιο όμως δεν έχουμε ακούσει να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Εμείς είμαστε εδώ έτοιμοι για οποιαδήποτε υποψηφιότητα». Ενώ γνωρίζει δηλαδή ότι ήδη τον έχει αποκλείσει λόγω πτυχίου δε λέει τίποτε. Το αφήνει και λέει ότι είναι «έτοιμος για κάθε υποψηφιότητα»!

Για την αλλαγή χρόνου τακτικής γενικής συνέλευσης, νομικοί υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση του καταστατικού δεν περιλαμβάνει μεταβατική διάταξη, που θα λέει π.χ. ότι οι πρώτες εκλογές μετά την ψήφιση θα γίνουν για την εναρμόνιση της διαδικασίας και θεωρούν ότι, αν πραγματοποιήσει εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, δε θα είναι απολύτως σύννομες. Το παράδειγμα της ΕΠΣ Κυκλάδων είναι παρόμοιο και έχει προκαλέσει την αναστολή ιδιότητας μέλους από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Εύλογα η διάταξη αυτή παρέχει πλεονέκτημα στον υποψήφιο που είναι νυν πρόεδρος.

2. Πρόεδρος με πτυχίο ΑΕΙ!

Η μεταβολή του άρθρου 32 από το παλιό στο νέο καταστατικό "φωτογραφίζει" τον αποκλεισμό του Στέλιου Βαρουξάκη από την προεδρία, τον οποίο προφανώς είχε υπολογίσει ως πιθανό αντίπαλο από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κ. Βούρβαχης είχε αποφασίσει να αλλάξει "πόλο" για τις εκλογές της ΕΠΟ. Το άρθρο 32 αναφέρεται στη σύνθεση εκτελεστικής επιτροπής και επιτροπής εκτάκτων θεμάτων. Στο νέο καταστατικό, μπήκε η προσθήκη της πρότασης που αναφέρει: «Ο πρόεδρος πρέπει να είναι πτυχιούχος ΑΕΙ»!

Σε κανένα από τα καταστατικά της ΕΠΟ ή ΕΠΣ, ή στον αθλητικό νόμο, δεν επιβάλλεται πρόεδρος να εκλέγεται με απαραίτητο προσόν το πτυχίο Ανωτάτης Σχολής. Κι ενώ δεν υπάρχει πουθενά, ο κ. Βούρβαχης έκανε αυτήν την προσθήκη για να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο του Πλατανιά από τη διαδικασία προεδρικής εκλογής ή κάποιο άλλο πρόσωπο με επιρροή. Αλλά μπορεί να σκεφτεί κανείς πώς πέρασε μια τέτοια τρανταχτή διάταξη με τη σύμφωνη γνώμη των πραγματικών εργατών του τοπικού ποδοσφαίρου, που έχουν-δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ; Θα ψήφιζαν την υποβάθμιση της προσωπικότητάς τους, θα έβαζαν τορπίλη στην όποια προοπτική να ηγηθούν στην Ένωση; Το λογικότατο αυτό ερώτημα προϊδεάζει για τον τρόπο της διαδικασίας, που δε θα μπορούσε να είναι αναλυτική. Άλλωστε οι δημοσιοποιήσεις από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εκλείπουν και από αυτές τις αναζητήσεις στην Google, αναφορικά με την εμφάνισή τους ως στοιχεία επίσημης δημοσιοποίησης.

3. Έκανε 10 τα χρόνια!

Ενώ ο αθλητικός νόμος ορίζει τρία (3) χρόνια για την παραγοντική υποψηφιότητα από τη διαγραφή από τη διαιτησία πρώην διαιτητή και η ΕΠΟ τα αύξησε σε πέντε (5), ο κ. Βούρβαχης και το Συμβούλιό του πέρασαν τροποποίηση στο Παράρτημα Α του καταστατικού, με την οποία διπλασίαζαν το χρόνο που προβλεπόταν στην ΕΠΣ Χανίων. Το «πριν από την παρέλευση πέντε (5) πλήρων ετών από την τελευταία πράξη ενασχόλησής του με τη διαιτησία», έγινε «πριν από την παρέλευση δέκα (10) πλήρων ετών από τη διαγραφή του από τα μητρώα της (ΚΕΔ) ΕΠΟ ή της Ένωσης στην οποία ανήκε, ή την παρέλευση δέκα (10) ετών από τη λήξη του τελευταίου του διοριστηρίου»!

Καθαρά "φωτογραφική" διάταξη για τον πρώην διαιτητή Αντώνη Κουκλάκη, που ήταν υποψήφιος απέναντι στον κ. Βούρβαχη στις προηγούμενες εκλογές της ΕΠΣΧ και το όνομά του είχε συζητηθεί και τώρα... Και αυτή η προσθήκη αντίκειται στο καταστατικό της ΕΠΟ, που δίνει δικαίωμα πέντε χρόνων σε διαιτητές, ενώ η τροποποίηση του κ. Βούρβαχη συγκυριακά καταδικάζει αυτό το δικαίωμα, αυξάνοντας άλλα πέντε τα χρόνια αποκλεισμού!

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο

H γενική συνέλευση της ΕΠΣ Χανίων για τις παραπάνω τροποποιήσεις στο καταστατικό της έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 και εγκρίθηκαν από το Ειρηνοδικείο Χανίων σε συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2016 και η απόφαση εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2016. Εν μέσω, φυσικά, της αποχής των δικηγόρων! Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δημοσιευμένες ή μη πληροφορίες των κινήσεων που αφορούν τις διεργασίες των "πόλων" στις εκλογές της ΕΠΟ, φαίνεται ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΠΣΧ είχε ήδη αποφασίσει την αλλαγή πλεύσης του σε συναντήσεις του με επιτελικά στελέχη τους, υπολογίζοντας τον ανταγωνισμό και την ένταση που είχε να αντιμετωπίσει στις εκλογές της Ένωσής του. Οι διατάξεις που πέρασαν σε τροποποίηση θυμίζουν "παλαιοκομματικές" πρακτικές και στοχεύουν στο να τον θωρακίσουν και ταυτόχρονα να βγάζουν έξω από το παιγνίδι τους δύο πιθανούς (τότε) ικανούς αντιπάλους που μπορούσαν να κοντράρουν τη δική του επανεκλογή.

Προσκρούουν στο άρθρο 2

Οι μεταβολές ωστόσο που αντίκεινται στο καταστατικό της ΕΠΟ δημιουργούν ζήτημα, από το ίδιο το άρθρο 2 του καταστατικού της τοπικής Ένωσης, που προβλέπει στην παράγραφο (η) τα εξής: «Το σεβασμό και την προτροπή κάθε παραβίασης του Καταστατικού της, των Καταστατικών, Κωδίκων, Κανονισμών, αποφάσεων και οδηγιών των ΕΠΟ, FIFA και UEFA και τη διασφάλιση ότι αυτά γίνονται σεβαστά από τα μέλη της, τους αξιωματούχους, τους ποδοσφαιριστές και κάθε εμπλεκόμενο με το άθλημα του ποδοσφαίρου εντός των ορίων της δικαιοδοσίας της».

Οι παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΠΟ, εφόσον αυτές αποδεικνύονται, ενέχουν κινδύνους περί αναστολής ιδιότητας μέλους από την Ομοσπονδία. Σε κάθε άλλη περίπτωση η επιλογή για την άρση όποιων αδιεξόδων είναι, σύμφωνα με νομικές απόψεις, «η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης για τις τροποποιημένες διατάξεις και την ισχύ τους, περιλαμβάνοντας την εναρμόνισή τους με τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό της ΕΠΟ προς τα οποία θεωρείται ότι αντίκεινται. Μετά μπορεί να προκηρύξει τις εκλογές, για την απάλειψη κάθε απειλής απώλειας προσωρινής ιδιότητας».

Έτσι εννοούν την εξυγίανση;

Το παραπάνω ζήτημα προβληματίζει πολύ, γιατί δε συνάδει σε μια παράταξη που διεκδικεί την εξουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με σημαία την εξυγίανση. Ο κ. Βούρβαχης είναι βασικό στέλεχός της - πρόκειται μάλιστα για συνομιλητή του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, με βλέψη την προεδρική του υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΠΟ!

Είναι δυνατόν, ακόμη και σε ελεγχόμενη από άποψη νομιμότητας καταστατική διεργασία, να τολμούνται αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις με "φωτογραφικές" διατάξεις λίγο χρόνο πριν από τις εκλογές, για να πλήξουν αθέμιτα τους αντιπάλους τους; Γιατί οι τρεις παραπάνω αλλαγές έχουν σαφή στόχευση και μειώνουν τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών, αφού ευνοούν τον μεν και λειτουργούν σε βάρος των δε. Τουλάχιστον εκ πρώτης άποψης το φαινόμενο είναι λυπηρό... Επί της ουσίας, μοιάζει... απίστευτο από τις τρομερές επινοήσεις στο παιγνίδι της εξουσίας.

Να σημειωθεί ότι, στις αναζητήσεις για τη γενική συνέλευση της 9ης/9/2016 στην ΕΠΣ Χανίων, στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης βρήκαμε την προαναγγελία της γενικής συνέλευσης, όπου περιλαμβάνονται η εναρμόνιση και η τροποποίηση καταστατικού, ενώ για τις αποφάσεις εντοπίσαμε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνέλευσης χωρίς αναφορές για το επίμαχο ζήτημα.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Μαλτεζάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News