Αθλητισμός

This is Nioplias!

 Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, πλημμυρισμένος από παραστάσεις από τη μικρή του ηλικία, με μεγάλες δράσεις σε υψηλό επίπεδο ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.

Συχνά ακούγοντάς τον, αν δεν συντονιστείς στη συχνότητα του τρόπου αντίληψής του για το ποδοσφαιρικό στερέωμα, μπορεί να τον θεωρήσεις εγωιστή. Και είναι. Όχι όμως με στείρα έννοια. Ο εγωισμός του βγαίνει μέσα από έναν πραγματικό πλούτο που έχει σφυρηλατήσει μέσα του ένα σκληρό δίσκο με πολλαπλά προγράμματα, γεμάτα μπάλα. Πρόκειται για άνθρωπο που δεν υπήρξε μόνο σπουδαίος ως ποδοσφαιριστής, αλλά αφοσιωμένος επί ώρες για την ποδοσφαιρική του επιμόρφωση και ενημέρωση. Πριν από χρόνια, χωρίς διαδικτυακές ευκολίες, τον αποκαλούσαμε «κινητή ποδοσφαιρική εγκυκλοπαίδεια», με τις διαρκείς ενημερώσεις του από τα δορυφορικά προγράμματα. Ζούσε το ποδόσφαιρο από μικρό παιδί. Το "εγώ" το έχει πλάσει με όλα αυτά, αλλά συχνά βγαίνει άκαμπτο σε φράσεις που με μια ελάχιστη διαφοροποίηση στη διατύπωσή τους θα έβρισκαν σύμφωνους τους περισσότερους.

Υπήρξε ποικίλος σχολιασμός από τη συνέντευξή του στη "Μικτή Ζώνη" αλλά και μία μέρα πριν στο "Γεντί Κουλέ", με άξονα το «εγωιστικό» μέρος των εκφράσεών του. Προφανώς, υπό το βάρος της ιστορίας και σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Αυτά δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση την ποδοσφαιρική αξία. Στην προϊστορία που τον ακολουθεί, λέει σε κάθε περίπτωση τα πράγματα όπως τα αισθάνεται, χωρίς φίλτρα ευρύτερης κατανόησης. Αυτός είναι. Ο ίδιος παραδέχθηκε κάποιες λάθος αποφάσεις του, που αντλήθηκαν από «εγωιστικές» του πηγές, όπως στην περίπτωση με τον Ατρόμητο. Άλλες φορές παρεξηγήθηκε σφόδρα από μεταφορές τοποθετήσεών του σε παραποίηση, όπως στους τρομερούς υπόγειους πολέμους ως προπονητής του Παναθηναϊκού, σε εποχές "Φρέιτας". Ποιος ξεχνάει τη δήλωσή του «σήμερα παίξαμε σαν παλαίμαχοι», που έγινε στον Τύπο, «είμαστε όλοι παλαίμαχοι»; Στην ιδιοσυγκρασία του αυτά δεν μπόρεσαν να χωρέσουν, αφού υποβίβαζαν το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Στον τωρινό ΟΦΗ όλοι θαύμασαν τη δουλειά του στις προπονήσεις και την εμμονή του στην οργάνωση, αλλά και στον τρόπο επικοινωνίας με τους ποδοσφαιριστές. Η Διοικούσα και ο κόσμος επιθυμούν να συνεχίσουν μαζί. Ο ίδιος έχει το δικαίωμα να αποδεχτεί ή να αρνηθεί. Το αιτιολόγησε πλήρως και ποιοτικά στην εκπομπή. Το ένστικτό του θα αποφασίσει. This is Nioplias!

Σχόλια