default-image

"Αθλητικές Ιστορίες" με τον σκόρερ του 1ου ευρωπαικού γκολ του ΟΦΗ

Ποδόσφαιρο
"Αθλητικές Ιστορίες" με τον σκόρερ του 1ου ευρωπαικού γκολ του ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν το 1982 ο Γιώργος Βλαστός έκανε τη διαδρομή από το Μαρτινέγκο (Εργοτέλη) στο "Γεντί Κουλέ" αν και είχε ήδη τη φήμη του κορυφαίου σκόρερ στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες, δεν περίμεναν πολλοί πως θα... εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ΟΦΗ!

Μεγαλώνοντας στις Παλιές Εργατικές Κατοικίες του Μπεντεβή Ηρακλείου (μικρασιατικής καταγωγής) όπου γεννήθηκε το 1964 (έπαιξε στον Μπεντεβή με τον Κώστα Χανιωτάκη μόνο σε φιλικό) ξεκίνησε την καριέρα του απο τον Εργοτέλη. Το 1982 επέλεξε να συνεχίσει στο συμπολίτη ΟΦΗ.

Στην επόμενη δεκαετία  κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος το 1987, ενώ θα μείνει στην ιστορία ως ο παίκτης που σκόραρε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ της ιστορίας του ΟΦΗ (17.9.1986, ΟΦΗ-Χάιντουκ Σπλιτ 1-0, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Χαρακτηριστικό του ήθους του και του αδαμάντινου χαραχτήρα, που διαθέτει αποτελεί το γεγονός ότι, στην καριέρα του αποβλήθηκε μόλις μια φορά.

Ο Βλαστός είχε τα σπάνια συνδυαζόμενα προσόντα για έναν ποδοσφαιριστή… την ταχύτητα και την άνεση στο σκοράρισμα, ενώ πάντα έθετε εαυτό μπροστάρη στις προσπάθειες του ΟΦΗ για διάκριση και καταξίωση. Ο παίχτης συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να τα καταφέρει η ομάδα, της οποίας ήταν αληθινή «σημαία»!

Ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο το 1985, που τον άφησε για ένα χρόνο εκτός γηπέδων, ήταν ένα μικρό «φρένο» στην καριέρα του, αλλά ο Βλαστός επέστρεψε δριμύτερος, συνεχίζοντας να «μαγεύει» την μπάλα.

 Στα επιτεύγματα του Γιώργου Βλαστού θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι είναι ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του ΟΦΗ ενώ βέβαια έγινε και δευτεραθλητής Ελλάδος.

* Το 1992 μετακομίζει στην Καλαμάτα, κι από εκεί γύρισε στην Κρήτη και την ΕΑ Ρεθύμνου, η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής έκλεισε το 1997 με την φανέλα του Αγίου Νικολάου.

* Στην καριέρα του ως προπονητής, ξεκίνησε ως μέλος του τεχνικού επιτελείου του ΟΦΗ, προπονώντας τις ακαδημίες. Συνέχισε ως τεχνικός του Ηροδότου, της Θύελλας Πατρών, του Παναιγιαλείου, της Επισκοπής, του Πανηλειακού, της Καλλιθέας, του Πανναξιακού, του Γιούχτα, ενώ ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΟΦΗ έκανε και υπηρεσιακός....μεταξύ Γκουλή και Νιόπλια στην τρέχουσα περίοδο...

                   "Ο κόσμος το 1ο γκολ"

Ο Γιώργος Βλαστός έχει γράψει ιστορία με τα ασπρόμαυρα. Ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΟΦΗ ξέρει όσο λίγοι τη δύναμη της κρητικής ομάδας αλλά και τη δύναμη της έδρας της, τη δύναμη του γηπέδου "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης". Κρίναμε λοιπόν πως ήρθε η κατάλλη μέρα να τον φιλοξενήσουμε στις "Αθλητικές Ιστορίες" και να μας μιλήσει τόσο για το αυριανό παιχνίδι με τον Φωστήρα, όσο και για τις μεγάλες στιγμές που έχει ζήσει...

Για τον αυριανό αγώνα: "Καταρχήν πρέπει να σημειώσω πως ο ΟΦΗ έχει το μέταλλο του νικητή. Και αυτό το έδειξε στη διάρκεια της περιόδου όπου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αλλά τα κατάφερε να φτάσει μια ανάσα από την επίτευξη του στόχου. Ασφαλώς το γήπεδό μας ήταν πάντα πηγή δυναμης και ενέργειας και ένας πολύ δύσκολος παράγοντας για τον εκάστοτε αντίπαλο. Αυτό μπορεί να μας δώσει δύναμη και για το παιχνίδι με τον Φωστήρα αλλά σίγουρα ξέρουμε και πιστεύουμε πως έχουμε καλύτερη ομάδα που αξίζει την πρώτη θέση".

Για το 1ο ευρωπαικό γκολ: "Πως να το ξεχάσω! Δε γίνεται ασφαλώς! Ήταν μεγάλη γιορτή εκείνο το παιχνίδι, πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΟΦΗ στην Ευρώπη μέσα στο Ηράκλειο και θα θυμάμαι για πάντα πως είχα πετύχει εγώ το γκολ της νίκης.Δυστυχώς δεν αρκούσε για να πάρουμε την πρόκριση".

Το Κύπελλο και η ιστορία: "Αισθάνομαι πως συμμετείχα σαν παίκτης για να αλλάξει τη δεκαετία του 80 η ιστορία του ΟΦΗ και νιώθω περήφανος που έβαλα το δικό μου λιθαράκι. Τι άλλο να πω, ζήσαμε μεγάλες στιγμές, ένα κύπελλο Ελλάδος, έναν τελικό, μια 2η θέση στο πρωτάθλημα, κόσμος να γεμίζει τα γήπεδα και βέβαια έναν ΟΦΗ με σπουδαίους παίκτες. Εύχομαι στον ΟΦΗ να επιστρέψει σε αυτά, τα αξίζει"...

Το παρατσούκλι "Ρουμενίγκε": "Η αλήθεια είναι πως σαν παίκτης προσπάθησα να κάνω και να πετύχω κάποια πράγματα δικά μου. Θαύμαζα πολλούς αλλά προσπάθησα να έχω το δικό μου στιλ. Κάποιοι τότε με είχαν παρομοιάσει με τον Ρουμενίγκε (γέλια), ίσως επειδή ήταν και ξανθός"...

Του: Γιώργου Μιμίκου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News