default-image

Οι ομάδες του Ηρακλείου απαντάνε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Μπάσκετ
Οι ομάδες του Ηρακλείου απαντάνε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικά αιφνιδάστηκαν... Στη συνέχεια όμως απάντησαν (κυρίως ο Εργοτέλης και ο Ο.Α.Α.Ηράκλειο). Ο λόγος για τρεις ιστορικούς συλλόγους της πόλης του Ηρακλείου που έρχονται... απέναντι στην Εφορία Αρχαιοτήτων λόγω της εισήγησης (από την Αρχαιολογική Υπηρεσία) για "απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων" που είναι σε επαφή με τα τείχη. Το portal neakriti.gr επικοινώνησε με τις διοικήσεις Εργοτέλη, Ο.Α.Α. Ηράκλειο και ΟΦΗ που τοποθετήθηκαν για το "καυτό ζήτημα"...

Στον Εργοτέλη στάθηκαν κυρίως σε δυο σημεία: "Καταρχήν στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει από το 1948 έγγραφη παραχώρηση στον Εργοτέλη για την χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων στο Μαρτινέγκο".

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_bzie1nu0/

και ακόμα στο ότι "πριν μερικά μόλις χρόνια, συγκεκριμένα το 2004, οι εγκαταστάσεις στο Μαρτινέγκο, είχαν επισήμως χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακό προπονητήριο στο πλαίσιο τότε των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε φιλοξενήσει η χώρα μας".

Μέσω επίσημης απόφασης δηλαδή τότε της πολιτείας είχε αναγνωριστεί η κατοχή-χρήση του χώρου απο τον Εργοτέλη και η αποδοχή της αθλητικής χρήσης στο Μαρτινέγκο.

Πέραν του παραχωρητηρίου που έχει δοθεί εδώ και δεκαετίας στον σύλλογο, στην διοίκηση του Εργοτέλη  υπενθυμίζουν επίσης με νόημα  πως "στο Μαρτινέγκο προπονούνται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και αθλητές και πως ο Εργοτέλης έχει χιλιάδες φιλάθλους  που θα υψώσουν ασπίδα απέναντι στην έξωση του συλλόγου από τα τείχη"...

Εμβρόντητοι έμειναν στην διοίκηση του Ηράκλειο ΟΑΑ αφού όπως λένε , από τον δήμο είχαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και ενημέρωση για το ακριβώς αντίθετο.

"Πραγματικά δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Εδώ και ένα περίπου χρόνο, από τον δήμο είχαμε την ενημέρωση πως οι συζητήσεις τους με την αρχαιολογία πήγαιναν πάρα πολύ καλά. Πως υπήρχε μια σχετική συμφωνία για τις χρήσεις στα τείχη . Ξαφνικά , πληροφορούμαστε πως ζητείται από την αρχαιολογία να κλείσουν και να φύγουν τα γήπεδα του τένις.

Μας κάνει τρομερή εντύπωση αυτή η εχθρική στάση , ιδίως από την στιγμή που το 2001 μας είχε δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού άδεια για τα 4 από τα 8 γήπεδα.

Πως ξαφνικά μια  τοπική αρχαιολογική υπηρεσία έρχεται να ζητήσει την ακύρωση επίσημης Υπουργικής απόφασης! Είναι ανήκουστα αυτά τα πράγματα", ανέφερε  ο πρόεδρος του "Ηράκλειο" Μιχάλης Δελάκης και πρόσθεσε:

"Από εκεί και πέρα, εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη, κρυστάλινη.

Τα γήπεδα τένις στο σημείο αυτό όχι μόνο δεν προκαλούν όχληση στα τείχη αλλά δίνουν πνοή και φύλαξη στο μνημείο. Αν φύγουν τα γήπεδα ένας θεός ξέρει τί υποβάθμιση μπορεί να επέλθει με χρήση ουσιών, βανδαλισμούς και άλλα στον χώρο.

Τα γήπεδα τένις, τόσο κοντά στο κέντρο αποτελούν ένα μεγάλο ατού για την πόλη που έχει λάβει διεθνή αναγνώριση. Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενούμε μεγάλες , διεθνείς διοργανώσεις κάθε χρόνο. Και το να έρχονται εδώ αθλητές, παιδιά, γονείς, συνοδοί, προπονητές  από διάφορα μέρη σημαίνει και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αφούν δουλεύουν τα ξενοδοχεία, δουλεύουν τα μαγαζιά στο κέντρο"...

''Μουδιασμένος'' εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Γιάννης Δανδάλης... "Υπάρχει έντονος προβληματισμός, παγωμάρα. Ο ΟΦΗ έχει τα γήπεδα εκεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν πήγαμε μόνοι μας. Είχε γίνει μια συμφωνία, μια ανταλλαγή παραχώρησης χώρων με το δήμο παλιότερα.

Ξαφνικά, για πρώτη φορά θέλουν να διώξουν τις εγκαταστάσεις που αθλούνται μικρά παιδιά. Είμαστε προβληματισμένοι έντονα. Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση και κατόπιν θα εξετάσουμε το πώς θα κινηθούμε, πώς θα αντιδράσουμε" ανέφερε ο κ. Δανδάλης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος-Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News