Αθλητισμός

Παρίσι και στο βάθος Ελλάδα για το Final 4

Το Παρίσι (ή η Κωνσταντινούπολη) έχουν το προβάδισμα για το επόμενο Final 4, αλλά σύμφωνα με τον Τζόρντι Μπερτομέου υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον για το μέλλον.

Είναι η Ελλάδα υποψήφια για το φάιναλ-φορ. Όχι το επόμενο, αλλά για κάποια που θα διεξαχθούν στο άμεσο μέλλον; Αν πιστέψουμε τον Τζόρντι Μπερτομέου και δεν έχουμε κανένα λόγο να μη το κάνουμε, ναι. Την έβαλε τη χώρα μας μέσα στις υποψήφιες, μαζί με Σερβία, Τσεχία, Ρωσία και Λιθουανία. Όσο για τον επόμενο Μάιο; Η μόνη πόλη, που ανέφερε ήταν το ...Παρίσι.

Η αλήθεια είναι ότι η γαλλική πρωτεύουσα είναι υποψήφια για το final four της νέας εποχής, καθώς η Euroleague μετεξελίσσεται σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών. Το Μπερσί έχει μετονομαστεί σε AccorHotels Arena, ανακατασκευάστηκε πέρσι και είναι πλέον μια υπερσύγχρονη κλειστή σάλα πολλαπλών χρήσεων  και όχι το ... προ 30ετίας (για την ακρίβεια 32ετίας, αφού κατασκευάστηκε το 1984) προϊστορική κλειστή σάλα.

Η χωρητικότητά του είναι 15.600 θεατές, για τα σπορ με μπάλα (και το μπάσκετ δηλαδή), το Παρίσι είναι μια πόλη που ελκύει την Euroelague, αλλά υπάρχει και ένα μικρό πρόβλημα. Η γαλλική λίγκα και η γαλλική ομοσπονδία έχουν συνταχθεί στο πλευρό της FIBA Europe. Ίσως η Κωνσταντινούπολη να είναι μια πιο εύκολη επιλογή, αλλά όπως είπε ο Τζορντι Μπερτομέου, οι οριστικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέσα στον Ιούνιο.

Όλα αυτά στο καθιερωμένο μπρέκφαστ του προέδρου και CEO της Euroleague στους δημοσιογράφους. Φετινή ιδιαιτερότητα η παρουσία και της IMG με τον πρόεδρό της Γιόρις Φραντσίνι. Ειδήσεις δεν βγήκαν, μάθαμε όμως αρκετά, αν και η προσπάθεια των συνομιλητών ήταν να κάνουν ξεκάθαρη τη στρατηγική και τη φιλοσοφία τους.

Γι αυτό ακούσαμε, ουκ ολίγες φορές τις λέξεις επενδύσεις-επενδυτές και αγορές. Άκρως επιχειρηματικές καθώς η Euroleague, πλέον, απευθύνεται στον κόσμο του μπάσκετ σαν η απόλυτη επαγγελματική λίγκα της Ευρώπης. Με 16 ομάδες σε πρώτο πλάνο και άλλες 24 σε δεύτερο, αφού σαν συμμετέχοντες στο όλο εγχείρημα συμπεριλαμβάνονται και τα κλαμπ του Eurocup. Η ναυαρχίδα, όμως,  είναι η νέα Euroleague που ξεκινάει με 16 ομάδες, με 11 απ' αυτές να έχουν συνυπογράψει τη δεκαετή συνεργασία με την IMG, η οποία θα επενδύει και ένα ποσό 45 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων τόσο του Τζ.Μπερτομέου, όσο και του Γ.Φραντστίνι, έχουν ως εξής:

*** Σε σχέση με την FIBA δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Οι δυο παράμετροι που θέτει η Euroleague για να κάνει τις όποιες συζητήσεις είναι η ελευθερία επιλογής από την πλευρά των ομάδων να παίξουν όπου επιθυμούν και η ακύρωση όποιων ποινών στις εθνικές ομάδες. "Αν δεν ισχύσουν αυτά τα δύο, οι πιθανότητες να συμφωνήσουμε είναι 0%" είπε ο Μπερτομέου, που δεν θεωρεί "σοβαρή" την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου αθλητικού συμβουλίου της Ισπανίας, με την οποία ακυρώθηκε η συμφωνία της ACB με την Euroleague: "Νομικά δεν στέκεται, αλλά δεν έχει και συνέπειες. Περισσότερο έγινε σαν ένδειξη καλής θέλησης προς την FIBA, δεν έχει ωστόσο καμιά σοβαρή επίπτωση..."

*** Το σχέδιο παραμένει, όπως εκπονήθηκε. Η Euroleague με 16 ομάδες, το Eurocup με 24. Οι ομάδες της δεύτερης διοργάνωσης, θα ανακοινωθούν σύντομα, αλλά ο Μπερτομέου όπως είπε "υπολογίζει σε όλες όσες ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα (σ.σ και προκλήθηκε η βίαιη αντίδραση της FIBA) σύνολο 19". Η ερώτηση αφορούσε τις τρεις ιταλικές (Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια και Σάσαρι) οι οποίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη στη λίστα, κάτι που ισχύει και για την ΑΕΚ: "Έχουμε ακόμη 5 θέσεις, με 11 αιτήσεις στα χέρια μας για να τις καλύψουμε" είπε ο πρόεδρος της Euroleague

*** Η Νταρουσάφακα είναι πράγματι η 16η ομάδα της διοργάνωσης, καθώς η wild card που είχε πάρει πέρσι ήταν διετούς διαρκείας και ισχύει και για φέτος. Του χρόνου, όμως, αυτή η wild card μεταβιβάζεται στην Ισπανία, που θα έχει τέσσερις θέσεις. Φέτος 4 θέσεις θα έχει η Τουρκία, καθώς εκτός της Φενέρ και της Εφές, πήρε το εισιτήριο και η Γαλατασαράι ως κάτοχος του Εurocup

*** "Δεν είμαστε λίγκα που αντιπροσωπεύει τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με την παραδοσιακή έννοια. Μας ενδιαφέρουν τα κλαμπ και οι αγορές" επισήμαναν αμφότεροι οι ομιλητές, προσπαθώντας να εξηγήσουν πως γίνεται να υπάρχουν τρείς και τέσσερις ομάδες από την ίδια χώρα. Ταυτόχρονα, όμως, αγορές όπως αυτή της Γαλλίας δεν υπάρχουν στην Ευρωλίγκα της νέας εποχής, πολύ περισσότερο ... δε γίνεται, πλέον, λόγος για είσοδο σε μια ακόμη μεγαλύτερη αγορά, όπως αυτή της Βρετανίας: "Σαφώς και μας ενδιαφέρει η γαλλική αγορά, θα ήμασταν παράλογοι αν λέγαμε το αντίθετο. Όμως τα γαλλικά κλαμπ επέλεξαν άλλες διοργανώσεις και οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφάσή τους. Θα ήμασταν ανακόλουθοι, αν κάναμε κάτι διαφορετικό. Όσο για την Αγγλία ή άλλες μεγάλες αγορές, αυτή τη φορά έχουμε να τους προτείνουμε κάτι. Η παλιότερη πρότασή μας, με ό,τι δηλαδή συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν να γίνει μια επένδυση για 6-7 παιχνίδια το χρόνο. Διόλου ελκυστική. Τώρα, δίνουμε κάτι άλλο. Ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών. Θα το δουν οι όποιοι επενδυτές και θα κρίνουν..."

*** Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως συμβιβάζεται ένα σχεδόν κλειστό πρωτάθλημα 16 ομάδων, να προσελκύει νέους επενδυτές; Οι δυο συνεταίροι προσπάθησαν να το εξηγήσουν: "Σίγουρα, προς το παρόν και για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια δεν συζητάμε για αλλαγές. Πρέπει να δώσουμε στο κοινό το νέο προϊόν, το οποίο χρειάζεται και τον σχετικό χρόνο για να γίνει συνείδηση και βίωμα των φιλάθλων. Από κει και πέρα, υπάρχει η δίοδος του Eurocup και φυσικά, η ίδια η Εuroleague με τις wild card ή κάποια μελλοντική αύξηση των ομάδων..."

***  Το νέο πρόγραμμα θα βγει μέσω υπολογιστή (προφανώς καταργείται η διαδικασία της κλήρωσης, αφού μιλάμε πλέον για ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών) και πέντε αγωνιστικές θα συμπεριλαμβάνουν δύο αγώνες την ίδια εβδομάδα. Έναν αγώνα Τρίτη ή Τετάρτη, εντός έδρας. Και έναν ακόμη (Πέμπτη ή Παρασκευή) εκτός. Το ταξίδι θα έχει γεωγραφικά κριτήρια. Ας υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟ παίζουν ένα παιχνίδι στην έδρα τους, το εκτός θα είναι σε γειτονικές πόλεις (Βελιγράδι, Μιλάνο, Τελ Αβίβ, Κωνσταντινούπολη).

*** Οι δυο αγώνες μέσα στην εβδομάδα συμπιέζουν και το πρόγραμμα των εθνικών πρωταθλημάτων. Μια ομάδα δηλαδή θα παίζει δυο ματς Ευρωλίγκας εντός και άλλα δυο για την εθνική της διοργάνωση. Αλλάζουν σχεδόν τα πάντα σε θέμα προετοιμασίας, συγκρότησης ρόστερ ακόμη και της προπόνησης πριν από ένα αγώνα...

*** Και η ανάπτυξη του μπάσκετ πως προωθείται μέσα απ' αυτή τη διαδικασία. Η έλλειψη γηγενών παικτών είναι ένα θέμα. Ο Μπερτομέου τονίζει: "Μας απασχολεί, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι η εποχή μας έχει καταργήσει τα σύνορα. Και εκτός των άλλων πιστεύω ότι σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε περισσότερα ταλέντα στην Ευρώπη..."

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Σχόλια