Αθλητισμός

Δεν συμφώνησαν FIBA και Euroleague

Αντιπροσωπεία της Euroleague  υποδέχθηκε σήμερα στο Μόναχο η FIBA   σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, παρουσία και του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός Γιώργου Σκνδήλια.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποια βήματα προσέγγισης, δεν υπήρξε συμφωνία σε μία σειρά από σημαντικά θέματα, με κυριότερα την άρση των ποινών αποκλεισμού εθνικών ομάδων ή αποβολής συλλόγων (π.χ. ΑΕΚ) που δεν συμβιβάζονται με τις επιταγές της διεθνούς ομοσπονδίας αλλά και τον αριθμό  των συλλόγων που η Euroleague θέλει να έχει υπό τον πλήρη έλεγχο της στην Ευρωλίγκα.

Σύμφωνα με την Ευρωλίγκα η πρόταση της περιελάμβανε τα εξής σημεία:

) Ο ορισμός μιας συμφωνίας συνεργασίας για ένα πλαίσιο σταθερό και μακρόπνοο στο οποίο απαραίτητη είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

2) Απομάκρυνση κάθε είδους τιμωρίας για συλλόγους ή εθνικές ομάδες, σεβόμενοι την ελευθερία των συλλόγων να αποφασίζουν για το μέλλον τους αλλά και το δικαίωμα των εθνικών ομάδων να συμμετέχουν σε διοργανώσεις στις οποίες έχουν προκριθεί, με ταυτόχρονη τροποποίηση των κανονισμών που αυτή τη στιγμή επιτρέπουν τέτοιες ποινές.

3) Συγχώνευση της FIBA και της Euroleague μέσα από έναν νέο τρόπο διοίκησης και δομής των διοργανώσεων:

α) Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση, η FIBA θα αναμειχθεί στη διοργάνωση της Euroleague.

β) Σε ό,τι αφορά στις διοργανώσεις, η Euroleague θα συνεχίσει να έχει τη διαχείριση της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 40 συλλόγους. Το FIBA Champions League θα έχει τη διαχείριση της δεύτερη τη τάξη διοργάνωσης.

-Στις διοργανώσεις αυτές θα υπάρχει ένα σύστημα κάθετης πρόσβασης με τον προβιβασμό του πρωταθλητή, μελετώντας και το ενδεχόμενο αύξησης των συλλόγων που προβιβάζονται.

-Παράλληλα θα υπάρχει συμφωνία για τα καλεντάρια των διοργανώσεων ανά τετραετία αποδεχόμενοι την εξέταση «παράθυρων» μεσούσης της περιόδου για προκριματικά, όπως προβλέπει το σχέδιο της FIBA από το 2017 και μετά.

-Η FIBA θα έχει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των κανόνων του αθλήματος, των διεθνών μεταγραφών, των κανονισμών για τους ελέγχους ντόπινγκ και την εκτέλεσή τους.

4) Ορισμό νέων κανόνων για τη συμμετοχή των αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων:

-Ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους συλλόγους.

-Αποζημίωση των συλλόγων για τη συμβολή τους στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων ακολουθώντας το πρότυπο άλλων επαγγελματικών αθλημάτων.

Η Euroleague στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «παρά την εποικοδομητική διάθεση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποί μας στη συνάντηση και παρά τη συμφωνία που υπήρχε στο να διαχειρίζεται η Euroleague την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον αριθμό των ομάδων αυτής, ενώ η FIBA απέρριψε την πρόταση να αρθούν όλες οι απειλές για τιμωρίες στις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους».

Η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας καταλήγει αναφέροντας πως η ίδια «… θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί η περαιτέρω βελτίωση του επαγγελματικού μπάσκετ μέσω διαλόγου, συναίνεσης και σεβασμού στην ελευθερία επιλογής που έχουν όλοι οι σύλλογοι, χωρίς να αφήνει περιθώριο για τιμωρίες λόγω των επιλογών τους».

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ξανασυναντηθούν, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία.

Σχόλια