Αθλητισμός

Έχασε στην ισοβαθμία την άνοδο το σκάκι του ΟΦΗ

Ολοκληρώθηκαν τα ομαδικά σκακιστικά πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Εθνικής (όμιλοι Κρήτης), οι τελικές φάσεις των οποίων φιλοξενήθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο στον Πλατανιά Χανίων.

 Στη Γ΄ Εθνική πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του Ο.Φ.Σ. Χανίων που θα συμμετάσχει το 2017 στο Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής. Στην δεύτερη θέση, με τους ίδιους βαθμούς, (6 νίκες και μια ισοπαλία) τερμάτισε ο Ο.Φ.Η. 2000 που έχασε την άνοδο στα κριτήρια ισοβαθμίας, όπως φαίνεται και στην τελική βαθμολογία:

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΠΟΝΤΟΙ

1) Ο.Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ

13

53,0

2) Ο.Φ.Η. 2000

13

50,5

3) Σ.Ο.ΑΝΩΓΕΙΩΝ

9

37,5

4) ΣΚ.Ο.ΡΙΘΥΜΝΑ

6

26,0

5) Α.Ο. ΚΙΣΑΜΟΥ

5

26,0

6) Ε.Γ.Ο.Η.

4

27,0

7) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ 2000

4

29,5

8) Σ.Α.ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

2

23,5

Οι Ο.Φ.Σ.Χανίων και Ο.Φ.Η.2000 ήταν σαφώς ανώτεροι των αντιπάλων τους και έδωσαν μεγάλη μάχη για την πρώτη θέση. Στον κρίσιμο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων ο Ο.Φ.Σ.Χ. εκμεταλλευόμενος την δύναμή του στα κορίτσια προηγήθηκε αρχικά με 5-2 όμως ο Ο.Φ.Η.2000 μείωσε σε 5-4 και όλα θα κρινόταν στην συνάντηση Γεωργαντά-Φραγκιαδάκη. Ενώ ο αγώνας φαινόταν ισόπαλος ένα λάθος του Γεωργαντά (δεν πρόσεξε ότι τελείωσε ο χρόνος του) τον οδήγησε στην ήττα και με το 5-5 το πρωτάθλημα απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Όλα πλέον θα κρινόταν στο συνολικό αριθμό πόντων, όπου ο Ο.Φ.Σ.Χ. είχε ένα μικρό προβάδισμα το οποίο εδραιώθηκε με τη μεγάλη νίκη 9-1 απέναντι στα Ανώγεια και οριστικοποιήθηκε με το 9,5-0,5 απέναντι στην αδύναμη Σ.Α.Χερσονήσου την τελευταία αγωνιστική. Θεωρώντας πολύ σημαντική τη συμμετοχή στους αγώνες όσο το δυνατόν περισσότερων νέων σκακιστών, ο ΟΦΗ 2000 δεν χρησιμοποίησε την καλύτερη σύνθεση στις πρώτες αγωνιστικές, γεγονός που ίσως να του στέρησε την πρώτη θέση.

Κατάφερε πάντως να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική παρά τις σημαντικές απουσίες του (Δημήτρης Φραγκιαδάκης, Νιδάλ Φαχούρι, Ειρήνη Φραγκιαδάκη, Νίκος Πετράκης). Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον δωδεκάχρονο Γιάννη Κουβίδη που πέτυχε το εντυπωσιακό των 6 νικών σε ισάριθμους αγώνες, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αγωνιστική του άνοδο το τελευταίο διάστημα. Ποσοστό 100% με 3 νίκες στις 3 πρώτες αγωνιστικές είχε και ο Γιώργος Πρεδευτάκης, ενώ βραβείο καλύτερης απόδοσης στην σκακιέρα τους κέρδισαν, εκτός από τον Κουβίδη, ο Σταύρος Λυράκης με τον δύσκολο ρόλο του παίχτη-προπονητή (6 στα 7), η Άργη Βαρβεράκη που με επίσης 6 νίκες σε 7 αγώνες έδειξε ότι επανέρχεται με επιτυχία στην αγωνιστική δράση, καθώς και η Ειρήνη Εργαζάκη με 5 στα 7.

Σημειώνουμε ότι οι σκακιέρες των νεανίδων (κάτω των 20 και κάτω των 16 ετών) καλύφθηκαν με μεγάλη επιτυχία από δύο εντεκάχρονα κορίτσια την Ειρήνη Εργαζάκη και τη Μαρία Καπνιστού και την εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στο πιο έμπειρο μέλος της ομάδας τον Ιάκωβο Καδιάνη που με 5,5 στα 7 έδειξε για μια ακόμα φορά την σκακιστική του αξία. Σημαντική βοήθεια στην ομάδα προσέφερε επίσης ο έμπειρος Μανόλης Φραγκιαδάκης (2,5 στα 5), ενώ και ο πρωτοεμφανιζόμενος Στέλιος Βαρδάκης κάλυψε με επιτυχία τις ελλείψεις της ομάδας στο δύσκολο αγώνα απέναντι στα Ανώγεια κερδίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας.

Επίσης αξιόλογη ήταν η επανεμφάνιση του Σταύρου Ελευθεράκη (2,5 στα 4) που μετά από αρκετά χρόνια επανήλθε στην ομάδα όπου ανδρώθηκε σκακιστικά. Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν ακόμη οι έφηβοι της ομάδας με τον δεκαεξάχρονο Μάνο Πετράκη (4,5 στα 6) και τον δεκατετράχρονο Μάνο Ξηρουχάκη (4 στα 6). Μικρή αλλά πολύτιμη ήταν η συμμετοχή του δεκατριάχρονου Ηλία Αγγελάκη που νίκησε πειστικά στον μοναδικό αγώνα που έλαβε μέρος.

Την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα πήρε ο Σ.Ο. Ανωγείων που αποτελεί παράδειγμα και οδηγό για την δυνατότητα ανάπτυξης του σκακιού και σε άλλες μη αστικές περιοχές της Κρήτης, με τον αειθαλή Γιάννη Μαρή να εντυπωσιάζει για μια ακόμα φορά με επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Από τις άλλες ομάδες του Νομού Ηρακλείου, στην έκτη θέση τερμάτισε η νεανική ομάδα του Ε.Γ.Ο.Η. κάνοντας μια πολύ καλή εμφάνιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δείχνοντας αρκετά δυνατή στις νεανικές σκακιέρες, με τις ταλαντούχες αδερφές Τσαπάκη (έντεκα και οκτώ ετών) και τους πολύ βελτιωμένους το τελευταίο διάστημα αδερφούς Ταβερναράκη (δεκατεσσάρων και έντεκα ετών). Τέλος η ομάδα της Σ.Α.Χερσονήσου δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση παρά την νίκη της επί του Ε.Γ.Ο.Η. την τρίτη αγωνιστική.

Παράλληλα έγινε και η τελική φάση του πρωταθλήματος Β΄Εθνικής Κρήτης με πρωταθλήτρια την ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου που θα αγωνιστεί το καλοκαίρι για τρίτη φορά στην ιστορία της στην Α Εθνική. Η τελική βαθμολογία ήταν η εξής:

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΠΟΝΤΟΙ

1) Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

14

47,5

2) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ

12

50,0

3) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ

9

37,5

4) Α.Σ. Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ

7

25,5

5) Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ

5

31,0

6) ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ

4

33,5

7) Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟ

4

31,5

8) Α.Σ. ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

1

21,5

Από τις ομάδες του Νομού Ηρακλείου την καλύτερη παρουσία στο πρωτάθλημα είχε η ομάδα του Γαζίου που όπως και πέρυσι έφτασε πολύ κοντά στην άνοδο, έχασε όμως στον κρίσιμο αγώνα από τον Λατώ και περιορίστηκε στη 2η θέση. Από τις άλλες ομάδες της πόλης μας καλή παρουσία είχαμε από το νεοφώτιστο Λέων Κάντια που εξασφάλισε σχετικά νωρίς την παραμονή του στην κατηγορία, ενώ οι Νέοι Ηροδότου δεν απέφυγαν τον υποβιβασμό. Τέλος η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. με την μεγάλη παράδοση στο κρητικό σκάκι δεν κατάφερε να πετύχει καμία νίκη και με τέσσερεις ισοπαλίες κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό στην Γ Εθνική στην περίπτωση που υποβιβαστούν από την Α Εθνική δύο ομάδες της Κρήτης.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε την πολύ σημαντική βοήθεια που προσέφερε στην ομάδα του Αγίου Νικολάου ο δεκαεξάχρονος Νικόλας Βιτσαξάκης με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες. Ο Νικόλας είναι σκακιστής του Ο.Φ.Η και αγωνιζόμενος με υποσχετική μεταγραφή στην ομάδα του Λασιθίου έδειξε για μια ακόμα φορά το πλούσιο σκακιστικό του ταλέντο πετυχαίνοντας την καλύτερη απόδοση στη σκακιέρα που αγωνίστηκε.

ΠΗΓΗ: ofierasitechnis.gr

Σχόλια